Bubka vagyok, ezzel a névvel kell élnem

2011.01.07. 08:44

Szergej Bubka minden idők egyik legnagyszerűbb atlétája volt, hat szabadtéri, négy fedettpályás világbajnokság mellett Szöulban olimpiát nyert. A fia is atlétaként kezdte, de kilencévesen már teniszezett is. A most 23 éves ifjabb Szergej rúdugrásban csak két és fél méterig jutott, a tenisz-világranglistán már a 176. helyen is állt.

„Nincs rajtam nyomás, megszoktam már, hogy ezzel a névvel kell élnem. Sokan szólítottak meg régebben úgy, hogy te vagy annak a híres atlétának a fia” – mondta egy interjúban a Donyeckben született, de évek óta Monacóban élő teniszező.

000 Nic525095

Nagy tehetségnek indult. A juniorok között negyeddöntős volt a Roland Garroson, elődöntőig jutott az Australian Openen, a világranglistán a negyedik hely volt a legjobbja.

A felnőttek között már tizenhat évesen felkerült a ranglistára. 2009-ben egyesben a 176., párosban 2008-ban a 134. helyig verekedte fel magát. „Sportcsaládból származom, anyám tornázott és a bátyám is teniszezett. Korábban sokan kérdezték, miért nem lettem én is rúdugró. Próbálkoztam, de két és fél méternél magasabbra nem jutottam. Szeretem a teniszt, élvezem a játékot, jó választás volt.”

Még nem lett belőle akkora sportoló, mint édesapjából. Indult felnőtt versenyeken, de csak 2009-ben sikerült túljutnia a selejtezőn, eddig mindössze 13 meccsig jutott ATP-torna főtábláján, miközben nyert egy Future- és egy Challenger-tornát.

Az idei első felnőtt tornán, Dohában szabadkártyát kapott és élt is a lehetőséggel, fölényes magabiztonsággal, 6:0, 6:3-ra simán legyőzte a nála 265 hellyel előbbre álló Daniel Gimeno-Travert. A második körben már sokkal nehezebb ellenfél, a torna harmadik kiemeltje, Jo-Wilfried Tsonga következett a jelenleg 321. helyen álló Bubkának. Nem sikerült a bravúr, 6:2, 6:4-re kikapott.

Az ukrán Davis-kupa válogatott Bubka elismerte, eddig egyetlen előnyét élvezte a nevének: „Ukrajnában nagyon sok tehetséges sportoló van, de nagyon sok a szegény ember, így sokaknak kevés lehetőség jut. Én szerencsés vagyok. Apám segítségével indulhattam külföldi versenyeken és bejárhattam a világot. Ebből a szempontból jó, hogy Bubkának hívnak. De a legfontosabb az lenne, ha eljönne az az idő, amikor azt mondják rólam, Szergej Bubka a teniszező, nem pedig a nagy atléta fia.”

000 Nic525094

Az egykori rúdugró, aki jelenleg az ukrán Olimpiai Bizottság elnöke reálisan nyilatkozott fiáról: „Úgy gondolom, hogy a családi háttér nagy hatással volt sportolói karrierjére. Igyekeztünk megtanítani neki, hogy a siker nem jön magától, kemény munka nélkül. Biztos vagyok benne, hogy fog még előrébb állni a világranglistán, mert nagyon keményen dolgozik érte. De minden tőle függ, sikere saját kezében van."