Volt világelső így még nem semmisült meg

2011.01.18. 19:39

A férfiaknál és a nőknél egyaránt maratoni mérkőzésekkel és nagy küzdelmekkel folytatódott az Australian Open a második napon. Dinara Szafina gödörben, Rafael Nadal és Andy Murray ellenfele sérülés miatt feladta a mérkőzést, Juan-Martin Del Potro ígéretesen tért vissza.

A végső győzelem egyik legnagyobb esélyesének tartott Kim Clijsters 6:0, 6:0-val gázolt át a 2009-ben még döntőt játszó Dinara Szafinán, ezzel az open éra és a női világranglista bevezetése óta az orosz az első, aki volt világelsőként játékot sem nyerve kapott ki egy Grand Slam-tornán. A mindössze 44 percig tartó mérkőzésen Clijsters 17 nyerője mellé csak négyet hibázott, az elmúlt hónapokban hátsérüléssel küzdő orosz pedig egyáltalán nem találta a ritmust, az ütéseinek nem volt éle. Szafinának nem ment idén Ausztráliában, az előző héten a hobarti felvezető versenyen Marion Bartolitól kapott ki 6:0, 6:1-re.

Kim Clijsters 6:0, 6:0-val gázolt át a 2009-ben még döntőt játszó Szafinán
Kim Clijsters 6:0, 6:0-val gázolt át a 2009-ben még döntőt játszó Szafinán

Az első fordulóban kiesett a torna egyetlen magyar indulója, Arn Gréta döntő szettben veszített 6:3, 4:6, 6:2-re a 26. kiemelt Maria Jose Martinez Sanchez ellen. A másfél hete Aucklandben tornagyőztes magyar 2:2-nél bukta a szerváját, a spanyol pedig hozta a szettet. Arn a második elején rögtön brékkel erősített, és már 5:1-re is vezetett, azonban a spanyol is kapaszkodott, a magyar végül 6:4-gyel egyenlített. A döntő szettben a világranglista 59. helyén álló Arn 3:2-nél elveszítette a szerváját, és innen már nem tudott fordítani.

A legutóbbi mérkőzései alapján meglepetés Ana Ivanovics korai búcsúja is, a szerb 2 óra 47 perc alatt kapott ki 3:6, 6:4, 10:8-ra Jekatyerina Makarovától. Ivanovics nem játszott rosszul, az első szettet egyetlen brékkel oldotta meg, Makarova azonban nagyon elszánt volt, egyenlített. Ivanovics a harmadikban 3:1-re is vezetett, úgy tűnt, hogy nem kerül bajba, azonban Makarova is emelt a színvonalon, míg a szerb sokszor idegeskedett a végén. Ivanovics ugyan 0-40-ről is megoldotta a meccsben maradást 5:4-es állásnál, majd 6:5-nél és 8:7-nél is meccslabdákat hárított, azonban a hatodikat már értékesítette Makarova.

Ana Ivanovics korai búcsúja
Ana Ivanovics korai búcsúja

Nem ez volt az egyetlen elhúzódó mérkőzés, Alicia Molik is csak döntő szett 8:6-ra nyert Roberta Vinci ellen. Csak három szettben jutott tovább Agnieszka Radwanska is, nagyon könnyedén győzött azonban a 2. és az 5. kiemelt Vera Zvonarjova és Samantha Stosur.

A legnagyobb első körös összecsapásnak Lleyton Hewitt és David Nalbandian találkozója ígérkezett a férfiaknál, amelyet végül 4 óra 44 perc alatt, 3:6, 6:4, 3:6, 7:6, 9:7-re nyert meg az argentin. A változatos, küzdelmes mérkőzésen Hewitt nagyon akart nyerni, de nem tudott minden játékban stabilan teniszezni, Nalbandian pedig a kellő pillanatokban erősített. A negyedik szettben már úgy tűnt, hogy az ausztrál befejezheti a meccset, de Nalbandian végül tie breakben győzött, a döntő játszmában azonban nem tudta 5:4-nél kiszerválni a mérkőzést. Az argentinnak meccslabdákat is hárítania kellett, végül azonban Hewitt fogyott el előbb fejben, semmire bukta az utolsó adogatását.

David Nalbandian
David Nalbandian

A világelső Rafael Nadal is pályára lépett, de formájáról nem sokat árult el az első mérkőzése, amelyet 6:0, 5:0 után feladott ellene egy korábbi edzésen megsérült Marcos Daniel. A térdsérülés miatt a brazil nehezen tudott futni a labdák után, egyetlen nyerőt sem ütött, miközben a spanyol huszonötöt. Az ötödik kiemelt Andy Murray ellen 6:3, 6:1, 4:2-nél vállsérülés miatt adta fel Karol Beck.

Bemutatkozott a csuklóműtétje miatt majdnem egy évet kihagyó, és most visszatérő Juan-Martin Del Potro is, aki három szettben, 7:6, 6:4, 6:4-gyel jutott tovább Dudi Sela ellen. Az izraelinek öt szettlabdája is volt az első játszma rövidítésében, de a 2009-es US Open bajnoka nem játszott rosszul, és a másik két szettben már a régi, védhetetlen bombatenyereseiből is bemutatott néhányat. Az argentinnak minden győzelem nagyon fontos, meccsről mecsre térhet vissza régi önbizalma.

Juan-Martin Del Potro
Juan-Martin Del Potro

Robin Söderling is nagyon könnyedén nyert 6:4, 6:2, 6:2-re Potito Starace ellen, de komolyabb megerőltetés nélkül ment tovább Mikhail Juzsnyij, Jürgen Melzer, Radek Stepanek, a Wimbledonban a maratoni mérkőzésen győztes adogatógép John Isner és Marin Cilic is.

Markosz Bagdatisz megint megszenvedett a továbbjutással, 3:6, 7:5, 6:1, 4:6, 6:2-re győzte csak le a szlovén Grega Zemlját. Egy szettet David Ferrer is odadobott az első fordulóban nehéz ellenfélnek számító Jarkko Nieminennek. Ernests Gulbis megint nem tudott a tehetségének mérten szerepelni egy Grand Slam tornán, három szettben kikapott Benjamin Beckertől.

Markosz Bagdatisz
Markosz Bagdatisz