Del Potro szervált, kirepült kezéből az ütő

2011.01.20. 19:28 Módosítva: 2011.01.20. 19:28

A ciprusi Markosz Bagdatisz jelentette a végállomást a hosszú kihagyás után visszatérő Juan-Martin Del Potrónak az Australian Openen. A 6:1, 6:3, 4:6, 6:3-ra veszítő argentin ugyan nem tudta még rögtön a 2009-es US Open döntőjében mutatott játékát hozni, azonban az már látszott, hogy nagyon veszélyes ellenfél lehet, ha visszaszerzi a meccsrutint és újra felveszi a ritmust.

A meccs elején egy láb közötti ütéssel is megpróbálkozó Del Potro mozgásán és főleg kevésbé veszélyes tenyeresein meglátszott a csuklóműtétje miatt kihagyott tavalyi év, sokat hibázott, hosszúra ütötte bombatenyereseit. Bagdatisz viszont szinte végig nagyon koncentrált, pontos első szervákat ütött, jól mozgatta, ráadásul tenyeres nyerőivel is rendszeresen állva hagyta a sajátjaihoz kifaroló argentint.

000 DV898781

Az első szett elején Del Potro kedvetlennek tűnt, miután egy hálón megpattanó ütéssel bukta az adogatását, elszórta a labdáit. A ciprusi viszont nem hibázott, ásszal szerválta ki a 33 perc alatt megnyert szettet. A második játszma is gyorsan elúszhatott volna, azonban Del Potro 0-30-ról megfordította első adogatójátékát, a következőben azonban bréklabdánál repült ki a kezéből egy szervánál az ütő, ezzel Bagdatisz előnybe került. Innentől folyamatosan ápolták az argentin korábban műtött csuklóját, ennek ellenére semmire is hozott adogatójátékot. Bagdatisz azonban nagyon stabil volt, egy újabb brékkel fejezte be a szettet.

Ehhez képest némileg váratlanul a harmadik szett elején Del Potro semmire vette el a ciprusi szerváját, majd egy nehezen megnyert adogatójátékban úgy tűnt, hogy kezd belelendülni a játékba, és már 2:0-ja is volt. Del Potrón érződött, hogy legalább a szettet meg akarja nyerni, és 3:2-nél ugyan elbukta az előnyét, de másodszor is el tudta venni ellenfele adogatását. 5:4-nél pedig hiába védekezett nagyon Bagdatisz, Del Potro régi önmagát idézve, ellentmondást nem tűrően bombázta le a pályáról, és semmire szerválta ki a szettet.

Juan-Martin Del Potro és Markosz Bagdatisz
Juan-Martin Del Potro és Markosz Bagdatisz

A negyedik játszmában Bagdatisz is ápolást kért, ugyanakkor mentálisan meg sem érezte az előző, elvesztett szettet, rögtön brékelte ellenfelét. Del Potro már nem tudott újítani, Bagdatisz pedig nem adott lehetőséget neki a további felzárkózásra, különösebb gond nélkül kiszerválta a meccset.

A világelső Rafael Nadal első körös ellenfele feladta a mérkőzést, a másodikban sem kellett azonban nagyon megizzadnia, az amerikai Ryan Sweeting ellen 6:2, 6:1, 6:1-gyel, biztos játékkal jutott tovább mindössze 1 óra 42 perc alatt. Andy Murray ellen nehezen tudott belelendülni az ukrán Ilja Marcsenko, aki a második szett elején ugyan brékelni is tudta a skótot, azonban le is adta előnyét, így a tavalyi döntős 6:1, 6:3, 6:3-mal jutott tovább. Gilles Muller mindössze egy tie breaket tudott kiharcolni Robin Söderling ellen, győzött Marin Cilic és Jo-Wilfried Tsonga is.

Rafael Nadal
Rafael Nadal

David Nalbandian az első körben még óriási meccsen verte Lleyton Hewittot, azonban ezúttal 6:1, 6:0, 2:0-nál rosszullétre hivatkozva feladta a litván Richard Berankis ellen. Kiesett Feliciano Lopez is, így az ausztrál Bernard Tomic lesz Nadal ellenfele a harmadik körben.

A nőknél az egyetlen meglepetést Jelena Jankovics kiesése jelentette, egyébként nagyon simán jutott tovább Kim Clijsters, Nadja Petrova, Samantha Stosur. Vera Zvonarjova az első szett elvesztésével döntő játszmára kényszerült a szerb Bojána Jovanovszki ellen, akit azonban végül könnyedén győzött le.