Hajtogatott, labdát evett Federer ellen

2011.01.25. 12:29 Módosítva: 2011.01.25. 14:09

Roger Federer mintatenisszel, nagyon könnyedén oktatta honfitársát, Stanislas Wawrinkát az Australian Open negyeddöntőjében, ahol a svájci egy labdamenetben majdnem kétszer is láb közöttit ütött.

A 6:1, 6:3, 6:3-ra megnyert mérkőzés leginkább egy sima edzésre emlékeztetett, azt nem lehet mondani, hogy Wawrinka feltartott kézzel lépett pályára, de egyáltalán nem találta az előző körökben Monfils és Roddick búcsúztatásához elegendő, nagyszerű játékát. Az eddig nem túlságosan villogó Federer viszont káprázatos rövidítéseket és fonák elütéseket ütött edzőpartnere ellen, csak egy-egy hiba rontotta el az összképet.

Az első szettben Federer abszolút hengerelt, Wawrinka mindössze egy játékot tudott hozni. A második játszmára már kezdett magára találni, agresszív lett, és támadta a vonalakat. A bemutató mérkőzés jelleg ebben a szettben is érződött, az egyik pontnál Wavrinka kétszer is megpróbálta átemelni Federert, aki először még a lába között adta vissza, és másodszorra is láthatóan elgondolkozott a látványos megoldáson, de szinte megkönyörült párostársán.

A harmadik szett elején Wawrinka kiborult, Federer rögtön brékelte a frusztrált svájcit, aki mérgében széttörte a földön az ütőjét, majd összehajtogatta, és odaadta egy drukkernek. Kínjában a labdába is beleharapott, de ez sem segített a világklasszis ellen.

Bár az eredmény végül nem lett annyira gyászos Wawrinkának, de idegileg megsemmisülve távozott a pályáról, Federer űbertenisszel győzte le.

A másik negyeddöntőben Novak Djokovics magabiztos játékkal búcsúztatta 6:1, 7:6, 6:1-re a hatodik kiemelt, és az egész tornán látványosan teniszező Tomas Berdychet. A szerb korán átvette a kezdeményezést, és két brékkel hozta az első szettet.

Berdych a második játszma elején ugyan összeszedte magát, elvette a szerb adogatását, azonban nem tudta megtartani a bréket. A rövidítésben a cseh hibázgatott, ha nem is könnyedén, de Djokovics 2:0-ás előnybe került. Djokovics innen már teljesen megnyugodott, miközben Berdychen nem érződött, hogy hinne a fordításban, végül kétszer is elbukta az adogatását.

Az elődöntőben nagyon nagy mérkőzésre van kilátás, Djokovics egyszer már legyőzte Federert a 2008-as elődöntőben, amikor utána meg is nyerte az Australian Opent.

A nap legizgalmasabb mérkőzése Caroline Wozniacki és Francesca Schiavone találkozója volt, amelyet majdnem két és fél óra alatt, 3:6, 6:3, 6:3-ra nyert meg a világelső. Az olasz a Grand Slamek történetének leghosszabb női mérkőzésén győzte le 4 óra 44 perc alatt az előző körben Szvetlana Kuznyecovát, ennek ellenére Wozniackinak egyáltalán nem volt könnyű dolga.

Schiavone szinte ott folytatta, ahol abbahagyta, leginkább az ő nyerői és hibái domináltak a mérkőzésen. Másfél szetten keresztül tudott irányítani, és már a második játszmában is megvolt a brékelőnye, azonban 3:1-nél egy elszúrt és elveszített adogatójátékkal megtört a lendülete. Hirtelen előjött a fáradtság, és Wozniacki fölénybe került. Schiavone ugyanakkor próbálta rövidíteni a labdameneteket, és nem adta könnyen magát, a döntő szettben nem is tudta kiszerválni a meccset a dán, végül brékkel lett övé a győzelem.

A nap másik női mérkőzése ehhez képest nagyon simán dőlt el, Li Na 6:2, 6:4-re győzte le a Marija Sarapovát búcsúztató Andrea Petkovicot, és bejutott az elődöntőbe.