Djokovicsot Nadal sem tudta megállítani a US Openen

2011.09.13. 04:25 Módosítva: 2011.09.13. 04:48

Folytatva elképesztő győzelmi sorozatát,idei harmadik Grand Slam-trófeáját is megnyerte a világelső Novak Djokovics, aki küzdelmes mérkőzésen, négy szettben, 6:2, 6:4, 6:7, 6:1-re legyőzte a címvédő Rafael Nadalt a US Open döntőjében.

A szerb korábban mind az öt idei meccsükön megverte a spanyolt, ez pedig a végül 4 óra 10 perces hétfői döntőre is rányomta bélyegét. A vereségek mentális nyomást jelenthettek Nadalnak, aki hasonlóan kellemetlenül érezte magát a meccs elején Djokovics ellen, mint ahogy Roger Federer tud kínlódni a spanyollal szemben.

Még ha egyes labdamenetekben fölénybe is tudott kerülni Nadal, a fontos pontokat rendre Djokovics nyerte, aki ráadásul nagyon magabiztosnak is tűnt. A harmadik szettre Nadal ennek ellenére nagyon fel tudott pörögni, de a mérkőzés megfordítására ideiglenes fellángolása már nem volt elég, mert az ápolást is kérő Djokovics végül biztosan nyerte a negyedik szettet.

Egyikük sem kezdett tökéletesen, de az első szett elején a támadóbb Djokovics rontott többet, Nadal rögtön bréklabdához jutott és így 2:0-val indult a döntő. A spanyol innen nem nyert több gémet a játszmában, zsinórban hat játékot veszített. Mindketten nehéz adogatójátékokba bonyolódtak, nagyon sok bréklabdával kellett szembesülniük, azonban míg a szerb ezeket hárítani tudta, addig Nadal elveszítette a szerváit.

Így volt ez 4:2-es Djokovics-vezetésnél is, a második adogatásokra kényszerülő spanyol 0-40-ről kétszer még ugyan hárítani tudta a bréklabdát, a harmadikat azonban már megcsinálta a világelső. Djokovics innen nagyon magabiztosan, semmire szerválta ki a szettet.

A második játszma elején Nadalnak hat zsinórban elveszített játék után nagy nehezen sikerült hoznia az adogatását, és kicsit megrázta magát. Djokovics néhány hibájával a második szett is az elsőhöz hasonlóan indult, Nadal 2:0-ás előnyt szerzett. Azonban most sem tudta megőrizni a vezetést, egy maratoni, csaknem húszperces szervajátékban hiába hárított öt bréklabdát, idegességét jelezte, hogy kettős hibával juttatta hatodikhoz a szerbet, majd a hálóba ütötte a labdát. A spanyol a következő adogatását kettős hibával bukta, ennek ellenére még nem volt lefutott a szett.

Nadal 4:2 után megint bréklabdáig engedte fel Djokovicsot, azonban végül sikerült megfordítania a gémet, ebből pedig erőt meríthetett. A szerb következő adogatásánál egy látványos nyerővel kiegyenlített. Így sem tudott élni a lehetőséggel, rontásokkal odaajándékozta következő szerváját Djokovicsnak, aki innen már ellentmondást nem tűrően fejezte be a játszmát.

A harmadik szett elején úgy tűnt, eldőlt a meccs, Djokovics 1:1-es állásnál rögtön elvette a spanyol adogatását. Azonban könnyelműen visszaengedte az egyre jobban belelendülő Nadalt, aki harmadik bréklabdáját kihasználva rögtön kiegyenlített. A következő játékok a meccs legszebb pontjait hozták, mindketten elképesztő szögeket nyitottak és sorra adták vissza a megoldhatatlannak tűnő labdákat. Djokovics megint előnybe került, azonban egy kettős hibát is ütve megint kiadta a kezéből a vezetést.

Ezzel váratlanul visszahozta Nadalt a mérkőzésbe, a spanyol teljesen belelendült, és ezúttal ő dominált a következő gémekben. Ennek ellenére nem tudott brékelni, és az első adogatásaiban visszaeső Djokovics 6:5-nél már a torna megnyeréséért szerválhatott. A szerb láthatóan mindenképpen három játszmában le akarta zárni a mérkőzést. Hiába került azonban két labdára is a győzelemtől, a meccs labdamenetét megnyerő Nadal kiharcolta a rövidítést. Djokovics többször is hibázott, így végül 7-3-mal a spanyolé lett a tie break.

Ezzel fordulóponthoz is érkezhetett volna a mérkőzés, Djokovics megszenvedett az első adogatójátékával, de végül Nadal néhány hibájával hozni tudta a gémet, ez pedig kulcsfontosságúnak bizonyult. Miután a spanyol nem tudta kihasználni pillanatnyi mentális fölényét, a háta miatt ápolást kérő Djokovics ötödik bréklabdáját kihasználva elvette az adogatását és ezúttal ő szerzett 2:0-ás vezetést.

A spanyol lendülete a negyedik játszma elejére elfogyott, és már nem tudott újítani, míg a fáradtságát leküzdő Djokovics megint stabilabb lett, és innen már nem engedte ki a kezéből a mérkőzést, első meccslabdáját egy tenyeres nyerővel értékesítette.

Novak Djokovics wimbledoni győzelmével megszerezte a világelsőséget is, 2011-ben pedig a Roland Garroson kívül mindhárom Grand Slamet, az Australian Opent, Wimbledont és a US Opent is megnyerte. Nadalnak tavaly, Federernek pedig már háromszor, 2004-ben, 2006-ban és 2007-ben sikerült ez a bravúr.

A szerb összességében negyedik GS-trófeáját gyűjtötte be hétfőn, emellett a kanadai Rogers Cupon idei ötödik ezres versenyét nyerte, a US Opennel együtt összesen tíz tornagyőzelemnél tart. Idei 66 meccséből eddig csak kétszer kapott ki, a Roland Garros-elődöntőben Federer állította meg, Cincinnatiban pedig vállsérülés miatt adta fel a döntőt Andy Murray ellen. Ha így folytatja, akkor akár az egyik legeredményesebb szezont is zárhatja a férfi tenisz történetében.

A világelsőség elveszítése után Rafael Nadal lábsérülés miatt pihent, majd a Rogers Cupon meglepetésre rögtön első mérkőzésén kiesett, ilyenre pedig három év óta nem volt példa. Cincinnatiben sem ment neki igazán jól, majd a US Openen jól játszott, de nem tudta végig a legjobbját nyújtani, fizikai problémái – többek között az éppen egy meccs utáni sajtótájékoztatón begörcsölt lába miatt – is előtérbe kerültek. Ennek ellenére a torna végére már nagyon magas színvonalon teniszezett és verte Andy Murrayt az elődöntőben, még ha a tavalyi űrteniszhez csak időnként tudott felérni a döntőben.

"Ezen a szinten ilyen kemény meccsre van szükség a sikerre. Végig hittem magamban, hogy meg tudom nyerni. Ez járt a fejemben. Megpróbáltam erősen ütni a labdát, és ez az elmúlt években nem volt igazán jelmező rám. Mostanra sokkal agresszívebb vagyok, és ez szükséges a nagy tornák elődöntőihez és döntőihez" - mondta az idei harmadik Grand Slam-sikerét és egyben tizedik tornagyőzelmét arató, 64-2-es győzelmi-vereségi mutatóval büszkélkedő Djokovics. Hozzátette: Nadal hibáira is várt, és ez is kellett a sikerhez.

A trónfosztott spanyol kiemelte: ugyan csalódott a vereség miatt, de Djokovics egyszerűen fantasztikus volt, és nem csak most, hanem az egész szezonban.

"Elképzelhetetlen dolgokat művelt, gratulálok neki. Amit ebben az évben csinál, az talán megismételhetetlen" - tette hozzá Nadal.

Eredmény

férfi egyes, döntő:
Novak Djokovics (szerb, 1.)-Rafael Nadal (spanyol, 2.) 6:2, 6:4, 6:7, 6:1