Djokovics nyerte a leghosszabb Grand Slam-döntőt

2012.01.29. 17:27 Módosítva: 2012.01.29. 21:07

A világelső Novak Djokovics elképesztően fordulatos, 5 óra 53 perces maratoni meccsen győzte le 5:7, 6:4, 6:2, 6:7, 7:5-re a második kiemelt Rafael Nadalt az Australian Open döntőjében, amely a valaha volt leghosszabb GS-döntőként vonul be a történelembe. Djokovics 2008 és 2011 után harmadik Australian Openjét és összességében ötödik Grand Slamjét nyerte. Zsinórban harmadik GS-döntőjükben verte Nadalt.

Nadal nagyon bekezdett, de Djokovics felpörgött, és másfél szettig érinthetetlen volt. Nadal ennek ellenére feltámadt, és a döntő szettben a kezében volt a győzelem, azonban a meccs végét megint a szerb világelső bírta jobban. (A hihetetlenül fordulatos mérkőzés vezérszurkolókkal is megtűzdelt eseményeit percről percre itt olvashatja vissza>>>)

Az első szettben kulcsfontosságú volt, hogy Nadal rettentő jól szervált, az első adogatásai mögött pedig nagy százalékban nyerte a pontokat, miközben Djokovics magához képest döcögősen indult. A támadó, kezdeményező spanyol második bréklabdáját értékesítve 2:2-nél megszerezte a vezetést, de Djokovics egy tízperces Nadal-szervajáték végén vissza tudott jönni.

5:5-nél azonban Nadal rohama meghozta újból az eredményét, Djokovics még mindig a kelleténél többet hibázott, így elbukta a szerváját. Ha szorosan is, de megcsinálta a következő adogatását, így 80 perc alatt megszerezte a vezetést a döntőben.

A második játszmában Nadal adogatásai visszaestek, és a belelendülő Djokovics egyre több játékban tudta nyomás alá helyezni ellenfelét. Brékelte Nadalt, majd hozta a saját szerváját, ezzel 5:2-es vezetést szerzett. Játszmalabdája is volt Nadal adogatásánál, de a spanyol megfordította a játékot, és zavarba hozta a következőnél Djokovicsot.

A szerb nem tudta kiszerválni a játszmát, ráadásul kettős hibával bukta el az adogatását. A fontos helyzetben tőlük szokatlan rontás ragadósnak tűnt, ugyanis Nadal kiegyenlíthetett volna, ezzel szemben egy hatalmas kettős hibával megint elveszítette a szerváját, és így a szettet is.

Miután kiegyenlített a szetteket tekintve, Djokovics egészen elképesztő színvonalon kezdett el teniszezni, a harmadik szettben erre a játékra pedig Nadalnak nem volt válasza. Megint 2:1-nél brékelt a szerb világelső, majd 5:2-nél semmire vette el újból Nadal szerváját. Djokovics a meccs ezen pontján érinthetetlen volt, hiába próbált küzdeni, Nadal a pontok ötödét nyerte csak meg az alapvonalról.

Djokovics a negyedik szett elején még ott folytatta, ahol abbahagyta, de a játszma közepére azért elkezdett egy fokkal többet hibázni. Fontos fordulatnak tűnt, hogy Nadal 4:3-as Djokovics vezetésnél 0-40-ről öt pontot nyert zsinórban. A semmiből megfordított adogatójáték után azonban nem tudta azonnal kihasználni pillanatnyi mentális fölényét, mivel eleredt az eső.

A játékosoknak várniuk kellett tíz percet, amíg behúzták a tetőt, és feltörölték a pályát, a szünet után pedig Djokovics könnyedén hozta az adogatását. Végül rövidítésben dőlt el a játszma: miután oda-vissza minibrékelték egymást, Djokovics 5-3-ra is vezetett, de a következő négy pontot Nadal nyerte, és ezzel kiegyenlített a szetteket tekintve.

4 óra 43 perc után kezdték a döntő szettet, amelynek elején néhány gyors adogatójátékban még megpihentek, majd a botladozó, fáradtnak tűnő Djokovics elveszítette az adogatását, Nadal 4:2-es vezetést szerzett. A spanyol kezében volt a meccs, 30-15-re is vezetett adogatásánál, de egy szélesre ütött ziccer sokba került neki. Djokovics visszajött, majd hozta a saját adogatását, ezzel újra fej-fej mellett álltak.

Hiába tűnt korábban fáradtnak, Djokovics elkezdett megint egyre jobban mozogni, bírta a hosszabb labdameneteket is, habár gyors pontokra törekedett. Nadal ugyan több bréklabdát is hárított 5:5-nél, de végül mégis elvette a szerb az adogatását, a tornagyőzelemért szerválhatott. A spanyol eljutott még egy bréklabdáig, de Végül Djokovics első meccslabdáját értékesítette, és önkívületi állapotban, félmeztelenül üvöltve ünnepelte karrierje egyik legnagyobb győzelmét.

A két játékos annyira elfáradt minden idők leghosszabb Grand Slam-döntője alatt, hogy a díjátadást felvezető beszédek alatt kaptak két széket, miután Nadal a hálóra támaszkodva, Djokovics pedig guggolva próbált talpon maradni.

„Jó reggelt mindenkinek! Ez volt pályafutásom legkeményebb meccse, és örülök hogy részese lehettem ennek a nagy csatának" – mondta a pódiumon Nadal. „Rafa, ma tenisztörténelmet írtunk, és sajnos csak egy győztes lehetett. Remélem, még sok döntőben találkozunk. Ez volt karrierem legnagyobb sikere Wimbledonnal együtt, ahol mindig is nyerni akartam. Büszke vagyok arra, hogy hat órán át játszottam Nadallal, és a történelem része lehettem. Sírni tudnék, de a fájdalom és a szenvedés mellett csodálatosan érzem magam" – mosolygott Djokovics.

Djokovics tovább folytatta elképesztő sorozatát, zsinórban hetedszer győzte le Nadalt, akit az elmúlt három Grand Slam-döntőjében is felülmúlt. Eddigi harminc találkozójuk közül először játszottak ötszettes mérkőzést egymással.

A szerb címvédőként egyértelmű esélyesként vágott neki az év első Grand Slam-tornájának, de a győzelmének különösen nagy súlyt ad, hogy Murray ellen az elődöntőben, és Nadal ellen a döntőben is maratoni meccseken bizonyult jobbnak, ráadásul erőnlétileg sem zuhant össze. Emellett mindkettőjük ellen bizonyította, hogy van olyan szint, amikor érinthetetlen a játéka.

Még csak ötödik Grand Slam-győzelménél tart a tizenhatszoros és tízszeres GS-bajnok Roger Federerrel és Nadallal szemben, az elmúlt három torna megnyerésével mégis esélye lesz felállítani a non calendar Grand Slamet a májusi Roland Garroson. Ez azt jelenti, hogy nem egy naptári évben, de megnyerheti egymás után mind a négy Grand Slamet, ami még Federernek és Nadalnak sem sikerült.

Ugyan Nadal az első játékos az Open éra kezdete óta, aki zsinórban három Grand Slam-döntőjét is elbukta, a szerb pedig már biztosan nagy mumusa marad, a spanyol így is hatalmas tornát játszott. Federer ellen egyik legjobb keménypályás teljesítményét nyújtotta az elődöntőben, és a döntőben is megvoltak a lehetőségei Djokovics ellen. Ha megfelelően tudja kezelni a sérüléseit, akkor az előzőnél jobb éve lehet idén, ebben az Australian Open után ígért egyhónapos pihenő is segítségére lehet.