Nadal hétszeres Roland Garros-bajnok

2012.06.11. 14:49

Rafael Nadal a kétnapos Roland Garros-döntőben 6:4, 6:4, 2:6, 7:5-re győzte le a világelső Novak Djokovicsot, ezzel történelmet írt, hetedszer tudta megnyerni a tornát, ami korábban még senkinek sem sikerült. A fordulatos döntőt itt olvashatja vissza percről percre>>>

A döntő vasárnap lejátszott részében a jól kezdő Nadal az esőben egyre vizesebb pályán nem tudott annyira irányítani, miközben Djokovics az első esőszünet után magára talált, és átvette a kezdeményezést, azonban az újabb eső megtörte lendületét. A hétfői második felvonásban már egyértelműen Nadal dominált, csak idő kérdése volt, hogy mikor töri meg Djokovicsot.

A GS-döntők elején sokszor ideges Nadal ezúttal tökéletesen kezdett, kétszer is elvette a többet hibázó Djokovics adogatását. 3:0-ás vezetésénél azonban beengedte Djokovicsot a mérkőzésbe, amikor részben a szemerkélő eső miatt lassuló pályán visszaesett. Djokovics hiába jött azonban vissza duplabrékhátrányból, harmadszor is el tudta bukni az adogatását, így Nadal nyerte a nagyon fontos első szettet.

A szerb világelső a második játszma elején megint brékhátrányba került, ráadásul másodszor bukta kettős hibával az adogatását. Az első szetthez hasonlóan a szerb ugyan megint vissza tudott jönni, de a játszma második felében Nadal volt mentális fölényben. A hibákon mérgelődő Djokovics előbb a földhöz pattintotta az ütőjét, majd az újabb elveszített adogatás után már betörte a pihenőnél a pad oldalát. 5:3-nál mentek az öltözőbe az első esőszünetnél. A húszperces kihagyás után Djokovicsnak a szettben maradásért kellett adogatnia, ezt azonban nem tudta megoldani, így Nadal kétjátszmás előnybe került.

Úgy tűnt, hogy Nadal jó úton halad a történelmi győzelem felé, miután a harmadik játszma elején is elvette Djokovics adogatását, azonban a szerb elkezdett teher nélkül teniszezni. Feljavult az adogatása, nyerőkkel tudta befejezni a pontokat, miközben Nadal nem tudott válaszolni ellenfele agresszívebb játékára. Djokovics hat játékot nyert zsinórban, és ezzel behúzta a szettet.

Az egyre vizesebb pályán a negyedik játszma sem indult jobban Nadalnak, rögtön elbukta az adogatását, Djokovics pedig mellérakta a sajátját. Az ezekben a pillanatokban csak kapaszkodó Nadal, ha nehezen is, de hozta az adogatását, és ezzel megtörte a nyolc játék óta tartó sorozatot. Így 2:1-nél szakadt félbe ismét a játék az újabb esőszünet miatt, a folytatást pedig el is halasztották hétfő délutánra.

A szünet a legjobbkor jött Nadalnak, aki hétfőn a szárazabb körülmények között nagyon magabiztosan lépett pályára. Djokovics nem találta a vasárnap esti agresszív teniszét, és a lendülete is megtört, a spanyol azonnal vissza tudta venni az elveszített adogatását. Ugyanakkor ha nehezebben is, de a szerb hozta a szerváit, és egy pár perces eső után 5:4-nél még meg tudta oldani a meccsben maradást. Azonban Nadal bírta fejben jobban a végén, 6:5-ös állásnál meccslabdához jutott Djokovics adogatásánál, a szerb pedig kettős hibával bukta a döntőt.

Így az örömében könnyeivel küzdő Nadal írt történelmet a kétnapos Roland Garros-döntőben, hetedszer tudta megnyerni a tornát, ami korábban még senkinek sem sikerült. Tavaly a Federer elleni döntőben beállította a Roland Garrost hatszor megnyerő Björn Borg rekordját, most túl is lépett a korábbi teniszklasszison.

Nadal összességében 11. Grand Slam-győzelmét aratta. Az egész tornán nagyszerűen játszó spanyol azért is nagyon örülhet győzelmének, mert az elmúlt három Grand Slam-döntőt elbukta Djokovics ellen, a Garroson azonban ő volt a jobb.

A tornán ezúttal kevésbé meggyőző, kétszer is vert helyzetből fordító Djokovics először jutott be a Roland Garros döntőjébe. A meccs megnyerésével nemcsak a karrier Grand Slamet csinálta volna meg, hanem egyszerre uralkodhatott volna mind a négy nagy tornán (megnyerte a tavalyi Wimbledont, US Opent, és az idei Australian Opent), ami korábban Federernek és Nadalnak sem sikerült. A hatalmas rekord a szerbnek sem jött össze, azonban ettől még bizonyította, hogy mekkora küzdő, és a sír széléről is képes visszajönni.

A salakszezon végeztél a játékosok borítást váltanak, két hét múlva Wimbledonban mérkőzhetnek meg újra fűvön a legjobbak.