Federer 17. Grand Slamjét nyerheti

2012.07.08. 12:31

Nagy tétje lesz a vasárnapi wimbledoni férfi döntőnek Roger Federer és Andy Murray között, mindketten történelmet írhatnak győzelmükkel.

A nagy esélyes Federer 2003-2007-ig és 2009-ben is megnyerte a tornát, de az elmúlt két évben a negyeddöntőben búcsúzott. Most azonban nagyszerű formában jutott be nyolcadik wimbledoni fináléjába, az elődöntőben a világelső és címvédő Novak Djokovicsot tudta lejátszani a pályáról négy szettben.

147931839
Fotó: Clive Brunskill

Utoljára a 2010-es Australian Openen nyert Grand Slamet, két és fél év után győzhet újból az egyik nagy tornán. A harmadik kiemelt Federer 17. Grand Slamjét nyerheti meg, egyben beállíthatja Pete Sampras hét wimbledoni címet számláló rekordját.

Federer győzelmével egyben vissza kerülne az első helyre a világranglistán, ezzel beállítaná, és meg is döntené Pete Sampras rekordját, aki megszakításokkal 286 hétig vezette a világranglistát. A svájci most 285 hétnél tart, megszakítás nélkül így is magasan ő volt legtovább világelső.

A negyedik kiemelt Andy Murray az elmúlt három évben bejutott az elődöntőbe Wimbledonban, ezért érett már neki a finálé is. Murray személyében 74 év után jutott be brit teniszező a döntőbe Wimbledonban, utoljára pedig 1936-ban, jóval az Open éra kezdete előtt nyert Fred Perry.

147947817

Eddigi 15 mérkőzésükből 8-at nyert a skót, 7-et Federer. Murray azonban eddigi három Grand Slam-döntőjéből kettőt Federer ellen veszített el, ráadásul a 2008-as US Openen és a 2010-es Australian Openen is sima három szettben nyert a svájci.

Sokak szerint egyik legjobb játékát mutatta az idei tornán, az elődöntőben négy szettben az ötödik kiemelt Jo-Wilfried Tsongát búcsúztatta a skót. „Egyet megígérhetek, mindent bele fogok adni" – fogadkozott Murray a döntő előtt, amelyen a hazai közönség biztatására is nagyon számít majd.

Az izgalmasnak ígérkező férfi döntőt élőben közvetítjük majd, tartsanak velünk!