Federer újra a csúcson

2012.07.08. 20:43 Módosítva: 2012.07.08. 21:09

A hétfőtől újra világelső Roger Federer nagyszerű játékkal győzte le 4:6, 7:5, 6:3, 6:4-re Andy Murray-t a wimbledoni döntőben, ezzel újra felért a csúcsra. Az izgalmas finálé eseményeit percről percre itt olvashatják vissza>>>

Federer hetedszer nyert Wimbledonban (2003-2007 és 2009 után), összességében 17. Grand Slamjén győzött, és újra átvette a vezetést a világranglistán. A hetedik győzelemmel beállította Pete Sampras eddigi rekordját, és a világranglista élén is beállította, egy hét múlva pedig meg is dönti az amerikai csúcsát, aki megszakításokkal összesen 286 hétig állt az élen.

Murray első wimbledoni döntőjében bátran kezdett, a meccs elején élete egyik legjobb játékát nyújtva meglepte a hibázgató Federert. Rögtön elvette a svájci első adogatását, Federer pedig ugyan rákapcsolt, és 2:1-nél visszajött, de nem volt elég stabil a szett végéig.

Kulcsfontosságúnak bizonyult 4:3-nál Murray 12 perc alatt megnyert adogatása, amelyben két bréklabdája is volt a svájcinak, de megfordította a skót. Ez lökést adott Murray-nek, és Federerben is benne maradtak a kihagyott lehetőségek. A skót brékelt, majd magabiztosan kiszerválta az első játszmát.

A második játszma is nagyon Murray-nek állt, nagyon magabiztos volt a saját adogatásainál, miközben Federer többször is bajba került. Sokkal inkább a skót játékát játszották, ő tudott irányítani, miközben Federernek kellett kapaszkodnia.

A szett végén azonban hirtelen minden megfordult, miután Murray egyszer még ellentmondást nem tűrően tudott a szettben maradni, másodszorra azonban már átfutott a fején a játszma tétje. Federer megérezve a lehetőséget 30-30 után odatette magát, és két nagyszerű ejtéssel kiegyenlített a szetteket tekintve.

A svájci ettől megnyugodott, és nagyon magabiztosan állt ki a harmadik játszmára, amikor 1:1-es állásnál közbeszólt az eső. Be kellett húzni a centerpálya tetejét, ezért negyven percen át szünetelt a játék. Murray-nek lett volna ideje összeszedni a gondolatait, de Federert nem törte meg a kihagyás, egyre otthonosabban mozgott a pályán.

3:2-nél nagyon simának indult Murray adogatójátéka, de 40-0-ről Federer feljött, és egy újabb maratoni, ezúttal 19 perces játékba bonyolódtak bele. Murray mindent megpróbált, de Federer végül a hatodik bréklabdáját kihasználta. A skót még mindig nem adta fel, de nem tudta kihasználni a lehetőségeit, így Federer egy ásszal kiszerválta a szettet.

Murray a negyedik játszma elején még nagyon vigyázott az adogatására, és megint eltökélten nyomás alá tudta helyezni Federert, de a svájci kitartott, gyönyörű pontokat bemutatva szinte siklott a pályán. Murray többször is elcsúszott, egyszer hátrabukfencben állt meg, és a combját is fájlalta.
Federer 2:2 után szett- és brékelőnybe került, Murray pedig már hiába próbálkozott, nem találta a svájci játékának igazi ellenszerét. Ugyan 5:3-nál megoldotta a meccsben maradást, de nem volt már esélye Federer szervájánál, a svájci a második mérkőzéslabdáját már megcsinálta.

A döntő második felében már saját bevallása szerint is egyik legjobb játékát nyújtó Federer 31 évesen ért fel újra a csúcsra Wimbledonban. Nem volt könnyű dolga a tornán, a harmadik körben 0:2-es szetthátrányból kellett fordítania Julien Benneteau ellen, a következő mérkőzésen pedig hátfájását kellett kezelni Xavier Malisse ellen. Az elődöntőben régi formáját idézve lejátszotta a világelső Novak Djokovicsot, így egymás után a világranglista 1. és 4. helyezettjét győzte le.

Ahogy egy éve, most is Wimbledon döntött a világelsőségről is, Djokovics tavalyi győzelmével vette át a ranglista vezetését Rafael Nadaltól, most pedig Federer a torna megnyerésével két év után visszakerült az élre.

Harmadik Grand Slam-döntőjüket is a svájci nyerte, de Murray a 2008-as US Open és a 2010-es Australian Open után ezúttal egy szettet el tudott venni Federertől. Murray az elmúlt három évben bejutott az elődöntőbe, ezért érett már neki a döntő is. Sokak szerint egyik legjobb játékát mutatta az idei tornán, de még mindig nagy kérdés, hogy Federer, Djokovics és Nadal mellett képes lesz-e egyszer Grand Slamet nyerni.

Mindketten jó esélyekkel vágnak azonban neki a július végén kezdődő olimpiának, amelynek különleges súlyt ad, hogy ezúttal éppen itt, Wimbledonban rendezik majd a tornát.