Ne pattogtass, szerválj és teniszezz

2012.09.14. 07:58

Két szabályváltoztatásról is határozott a férfi tenisztornákat szervező ATP vezető testülete: más lesz a túl lassú szerválásért járó retorzió, míg a Challenger-tornákon a necces adogatások is érni fognak egy háromhónapos próbaidőszakban.

Eddig a pontok között több mint 25 másodpercet váró adogatót előbb figyelmeztetéssel, majd pontvesztéssel büntethették a vezetőbírók. Az új szabály szerint a figyelmeztetés után a következő alkalomnál nem automatikus pontvesztéssel, hanem rontott adogatással ér fel az időhúzás (vagyis első szerva helyett például második adogatás következik). A fogadók esetében az eddigieknek megfelelően elveszik a pont a figyelmeztetés után.

Habár elsőre úgy tűnhet, hogy nincs lényeges változás, de a cél az lehet, hogy a székbírók gyakrabban merjék büntetni az időlimit átlépését. Most ugyanis annak ellenére is ritkák a figyelmeztetések, hogy több játékos is jóval túllépi a határt, pontvesztést pedig szinte soha nem vállalnak be a játékvezetők. A teniszezők közül sokan már a figyelmeztetésekért is reklamálnak, és a nézők sem fogadják csendben a játék megzavarásának tartott lépést.

A legjobb példa erre az idei Australian Open döntője Rafael Nadal és Novak Djokovics, az adogatáshoz híresen sokáig készülődő két játékos között. Mindketten rendszeresen 30-35 másodpercet vettek igénybe két pont között, miközben Grand Slameken elvileg még szigorúbb, 20 másodperces szabály van érvényben.

A másik változtatással 2013 első három hónapjában a Challenger-tornákon próbaképpen eltörlik a necces szervák megismétlésének lehetőségét. A döntéshozók szerint ez egyes esetekben a védhetetlenül pattanó labdáknál könnyű pontot hoz az adogatónak, viszont más helyzetben csak lassítja a labda sebességét, ez pedig a fogadónak kedvezhet.