Nadal a US Opent is megnyerte, visszaért a csúcsra

2013.09.10. 04:36 Módosítva: 2013.09.10. 04:53

Rafael Nadal hatalmas játékkal 6:2, 3:6, 6:4, 6:1-re, 3 óra 21 perc alatt legyőzte a világelső Novak Djokovicsot a US Open döntőjében, így a Roland Garros mellett megnyerte az év utolsó Grand Slamjét is, amit tavaly térdsérülése miatt csak a tévében nézhetett. Két Grand Slam, tíz torna, hatalmas szezon áll a héthónapos kihagyás után visszatérő Nadal mögött, aki akár már a következő versenye után újra világelső lehet.

Nadalról éppen Djokovics mondta a torna előtt, hogy talán valaha volt legjobb kemény pályás teniszét hozza, ez pedig a szerb felpörgésének köszönhetően változatos döntő nagyobbik részében be is igazolódott. Hiába nyerte a torna legnagyobb labdamenetét és szórta egy időszak alatt a tenyeres nyerőket, Djokovics összességében túl sokat hibázott, míg Nadal az elején és a végén ellentmondást nem tűrően nyomta le ellenfelét. A mérkőzés alakulását percről percre itt olvashatja vissza>>>

Az első szettben Djokovics próbált támadóan kezdeni, de a nagy keresztekre jókor meghúzott tenyeres egyenesekkel válaszoló Nadal szinte hibátlan játékkal végig érvényesítette az akaratát. Rögtön brékelte is a sokat rontó világelsőt, aki ugyan többször is eljutott 0-30-ig Nadal szervájánál, de nem tudott bréklabda közelébe kerülni. Másodszor már semmire bukta el az adogatását a szerb, Nadal pedig ellentmondást nem tűrően szerválta ki a játszmát.

A második szett elején azonban Djokovics váltott, minden egyes rövid labdát keményen megbüntetett, és elkezdte leütni a pályáról a kicsit visszaeső Nadalt. Az igazi fordulópontot a torna legnagyobb, 54 ütéses labdamenete jelentette: egyikük sem bírt belehibázni a kemény alapvonaljátékba, Nadal többször brutális erejű tenyeresekkel váltott ritmust, de Djokovics nyerte a pontot. A 4:2-vel brékelőnybe kerülő szerb még el tudta bukni rögtön a saját szerváját, de aztán sorra verte be a nyerőket a túlontúl passzív spanyol ellen, végül pedig biztos kézzel egyenlített ki a szetteket tekintve.

Djokovicsot a harmadik szett elején is repítette a lendülete, a hiperagresszív játékával semmire vette el Nadal adogatását, majd mellérakta a sajátját. A kulcs Nadal második szervagémje lett, ahol Djokovicsnak labdája volt a 3:0-hoz, de végül megtörte a rossz sorozatot, nem bukta el zsinórban negyedszer is az adogatását. Nadal a szett közepén kezdte el újra élesebben ütni a labdákat, míg Djokovics érinthetetlensége elpárolgott, és újból felütötték a fejüket a hibák a játékában. A meccs végül 4:4-nél fordult meg végérvényesen, amikor Djokovicsnak sikerült három bréklabdát is kihacolnia, de a spanyol megfordította az adogatójátékát, és megszerezte a szettelőnyt is.

A negyedik játszma elején még eljutott bréklabdáig a világelső, de Nadal tartotta magát, majd elvette Djokovics szerváját, és már egyértelműen érezhető volt mentális fölénye. Djokovics próbált megint keményen játszani, de ez egy gémre volt elég, azon kívül Nadal elképesztő magabiztosan haladt a szett és ezzel a mérkőzés vége felé. Végül a torna Djokovics újabb, összességében 53. ki nem kényszerített hibájával ért véget, Nadal pedig könnyeivel küszködve terült el a földön és örült újabb nagy győzelmének.

A tavalyi döntőt Andy Murray ellen elbukó Djokovics az év elején újból megnyerte az Australian Opent, látványos elődöntőt játszott Nadallal a Garroson, Wimbledonban Murray-vel döntőzött, mégis érezni, hogy nem tudja legjobbját nyújtani idén, sokszor hiányzott a motivációja. Így viszont hiába van ott stabilan, a nagy győzelmek kezdik elkerülni: az elmúlt hat GS-döntőjéből négyet elveszített.

Ezzel szemben Nadal már a torna előtt is a legesélyesebb volt a győzelemre, miután megnyerte a US Open két 1000-es felvezető versenyét is Montrealban és Cincinnatiben, idén pedig nem veszített mérkőzést kemény pályán. Az már szinte mellékes, hogy ahogy a nőknél Serena Williams , úgy Rafael Nadal személyében a férfiaknál is az észak-amerikai szezon legeredményesebb játékosa nyerte meg a US Opent, így ő is plusz egymillió dollárt kapott a trófeával járó 2,6 millió mellé.

2010-ben egyszer már diadalmaskodott a US Openen, most a torna újabb megnyerésével egyértelműen ő az idei év legeredményesebb játékosa. Az Australian Openen még nem indult, Wimbledonban pedig az első körben kiesett, de így is két Grand Slamet – ez azért is nagy szó, mert tavaly a nagy négyesből senki sem tudott egynél többet fogni –, összességében pedig tíz tornát nyert, a már hagyományosan neki kedvező salak mellett pedig kemény pályán is abszolút uralkodott.

Ugyan Nadal 120 ponttal még a 37 eddigi meccsükből már 22-t elveszítő Djokovics mögött van a ranglistán, de a hátralévő hónapokban egyetlen pontot sem kell megvédenie, így nagyon hamar vissza fogja szerezni a világelsőséget, és sérülés nélkül magasan az élen zárhatja az évet.

A 27 éves spanyol összességében már 13. Grand Slamjét söpörte be, így jövőre beérheti Pete Sampras sokáig álló, 14 Grand Slamet számláló egykori rekordját, utána pedig csak Roger Federer marad előtte. Ilyen formában, újabb sérülések nélkül pedig az idén kevésbé eredményes svájci 17 GS-bajnoki címe sem tűnik már feltétlen elérhetetlennek.

„Talán csak a stábom tudja, hogy mennyit jelent nekem ez a siker, ez pályafutásom legérzelmesebb éve és győzelme is. De nyugalom, fogok én még veszíteni" – mondta mosolyogva az utolsó labdamenet után könnyek közt a pályára rogyó Nadal. „Novak mindent kivett belőlem, nagyszerűen játszott, minden pontért megharcoltunk. Örülök, hogy megvan a 13. Grand Slamem, remélem, lesz alkalmam még többet nyerni, de a legfontosabb, hogy egészséges maradjak."

„Rafa túl jó volt ma, és megérdemelte a győzelmet" – ismerte el Djokovics. „Fantasztikus szezon van mögötte, a tenisztörténelem egyik legjobb szezonja."