Djokovics csalással nyomta le Murray-t

2014.03.27. 11:19

Novak Djokovics könnyedén, 7-5, 6-3-ra verte Andy Murray-t a miami tenisztorna negyeddöntőjében, bár egy kulcsfontosságú pontot csalással szerzett meg, amin az első szett múlt.

A szerb 6-5-ös vezetésnél fogadta Murray adogatását, ám 0-15-nél nem várta meg, hogy a labda átérjen az ő térfelére és a háló fölött benyúlva szerzett pontot és húzott el 0-30-ra.

Murray érezte, hogy valami nem volt rendben Djokovics ütésével, reklamált is, de a játékvezető kitartott rossz döntése mellett, miszerint nem a skót térfelén volt kontaktus. A visszajátszáson és a pillanatképen is jól látható, hogy a szerb bőven a háló másik oldalán ért a labdához, így 0-30 helyett 15-15-nek kellett volna következnie.

Djokovicsnak kedvezett a bíró

A játékvezetőnek az első ítéletéhez kellett ragaszkodnia, a visszajátszás alapján nem módosíthatott azon, még úgy sem, hogy még Djokovics is elismerte Murray kérdésére, hogy a hálón túl volt az ütés, de Damien Steiner szerint a szerb játékos oldalán kezdődött az ütés, onnan csak átkísérte a mozdulatot a másik térfélre.

„Ez egy vicc. Tisztán látszik a visszajátszáson, még ő is elismerte, hogy a hálón túl ütött. Novak is ezt mondta, hogy a hálón túl volt. Azt mondta, hogy a hálón túl vol. A hálón túl!” - értetlenkedett a skót. Ráadásul ez két héten belül már a második ilyen eset volt, és mindkettőnek ő látta kárát: Indian Wellsben Jiri Vesely is így szerzett ellene pontot.

Djokovics maga is feladhatta volna a pontot, igazságot téve, ám mint kiderült, csak a mérkőzés után értesült erről a szabályról, a hatszoros Gran Slam-győztes, aki végül a második szetett is megnyerte és bejutott az elődöntőbe, ahol a Federert legyőző japán Nisikori lesz az ellenfele.