Rákban halt meg a legjobb brit teniszező

2014.05.05. 08:14

Hosszú betegség után, 30 esztendős korábban májrákban elhunyt Elena Baltacha, a korábbi legjobb brit profi női teniszező, az egykori kiváló szovjet futballista, Szergej Baltacsa lánya. A brit teniszszövetség hétfőn hajnalban jelentette be a halálhírt.

Elena Baltacha Kijevben született, de a skóciai Perth városában nőtt fel. Édesapja a Dinamo Kijev futballistája volt, 1988-ben előbb Angliába, majd 1990-ben Skóciába szerződött.

A népszerű teniszező 19 éves kora óta küszködött krónikus májbetegséggel, mely az immunrendszerét is fenyegette, de a daganatos megbetegedést csak idén januárban diagnosztizálták. Nem sokkal korábban, tavaly novemberben jelentette be visszavonulását a profi teniszsporttól, akkor a sorozatos lábsérüléseire hivatkozva. Rákos betegségének megállapítása előtt mindössze három héttel házasodott össze egykori edzőjével, Nino Severinóval.

Baltacha karrierje 1997-ben indult, karrierje csúcspontján, 2010-ben bekerült a világranglista legjobb ötvenébe, a 49. hely volt a legjobb eredménye, 2009 decemberétől összesen 132 héten át vezette a brit női ranglistát.

Legjobb Grand Slam-eredményeit 2002-ben Wimbledonban, 2005-ben és 2010-ben pedig az Australian Open tornán érte el; mindháromszor a harmadik fordulóig jutott. A 2012-es londoni nyári olimpiai játékokon tagja volt a brit olimpiai csapatnak. Pályafutása során WTA-versenyt nem, de 11 ITF-tornát megnyert, összesen 1,19 millió dollárt keresett a teniszből.

Baltacha rákbetegségének bejelentése után a világ teniszsportjának volt és jelenlegi legnagyobb sztárjai június 15-ére jótékonysági mérkőzéssorozatot hirdettek meg, Rally for Bally elnevezéssel, és a befolyó pénzt az adományokból működő Royal Marsden Cancer Charity rákkutató alapítványnak ajánlották fel.

Az eseményen, amelyet immár Elena Baltacha emlékének szentelnek, mások mellett részt vesz Andy Murray, Ross Hutchins, Martina Navratilova, Tim Henman, Greg Rusedski, Jamie Murray, Jonny Marray, Anne Keothavong és Heather Watson. Az idei birminghami és eastbourne-i tenisztorna is adományoz a rákkutató alapítványnak, illetve a teniszező által alapított Elena Baltacha Alapítványnak is.