Páratlan wimbledoni siker: Babos döntős

2014.07.04. 15:30

Babos Tímea történelmet írt, ő az első magyar teniszezőnő, aki döntőt játszhat Wimbledonban. Az első, majd a 11. kiemelt legyőzése után pénteken a kiemelés nélküli Petkovic, Rybarikova párost győzte le 6:1, 6:3-ra a francia Mladenoviccsal az oldalán. A fináléban a második kiemelt olasz Sara Errani, Robert Vinci kettős következik.

A német, szlovák kettős nem volt egy súlycsoportban a mieinkkel, Babosék nagyon könnyen hozták az első szettet, az ellenfélnek egyszer sem volt break lehetősége, míg a magyarok hétből hármat kihasználtak és 6:1-re nyerték a játszmát.

A második szettben 1:1-nél Rybarikova elesett, ennek ellenére breakelni tudtak, a szünetben pedig behívták hozzá az orvost, hogy elállítsák a kezén a vérzést.

Babosék egyből vissza is vették a breaket, majd 4:3-nál már ők kerültek előnybe, a meccset pedig végül 6:1, 6:3-ra nyerték meg.

"Nagyon boldog vagyok, életem első felnőtt Grand Slam-döntőjébe jutottam be, külön öröm, hogy ez a tenisz szentélyében, Wimbledonban sikerült" - nyilatkozta Babos. Partnerével együtt végig taktikusan és fegyelmezetten játszottak. "A szél folyamatosan kavargott, ami különösen adogatásnál volt zavaró, de szerencsére mi ezt ma egy picit jobban kezeltük, mint az ellenfelünk" - mondta még Babos, aki hangsúlyozta, nehéz mérkőzésen vannak túl, Petkovic és Rybarikova is kiváló játékos, ezért ellenük egy pillanatra sem engedhettek ki.

Az ellenfelük a döntőben a korábbi világelső, jelenlegi 2. kiemelt Errani, Vinci kettős lesz, akik háromszor nyertek már Grand Slamet együtt, Wimbledonban azonban most először jutottak be a fináléba, idén öt meccsükön két szettet vesztettek csak.

Legutóbb 1985-ben drukkolhattunk magyar felnőtt játékosnak wimbledoni döntőben. Taróczy Balázs meg is nyerte a svájci Günthardttal, a legutóbbi magyar női Grand Slam döntős pedig 1986-ból van, akkor Temesvári Andrea nyerte a Roland Garrost Martina Navratilovával.

Női páros, elődöntő

Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 14.)-Andrea Petkovic, Magdalena Rybarikova (német, szlovák) 6:1, 6:3

Errani, Vinci (olasz, 2.)-Hlavackova, Cseng (cseh, kínai, 9.) 6:3, 6:2