nonono

Így kell oktatni Federer és Nadal módra

2014.10.22. 21:52 Módosítva: 2014.10.22. 23:22

1 óra 43 perc. Ez nem egy meccs volt, hanem összesen töltött ennyi időt a pályán az első körös mérkőzésén pályára lépő Roger Federer, és nagy riválisa, a már második meccsét letudó Rafael Nadal a bázeli tenisztornán szerdán. A sanghaji győzelem után érkező svájci ott folytatta, ahol Kínában abbahagyta, míg a tornát még kétségekkel kezdő Nadal is már régi önmagát idézve söpörte be a győzelmet.

Lehet mondani, hogy szeretik Bázelben Nadalt, vagy éppen a másik svájci sztárt, a kedden már ki is eső Stan Wawrinkát, de ezt össze sem lehet hasonlítani azzal, amikor tízezer ember próbálja a mellette állót túltapsolva és mindenkinél hangosabban ujjongva üdvözölni a Bázelben született, és gyerekként még csak labdaszedőként pályára lépő Federert.

A másik svájcinak, Wawrinkának rossz előjel volt, hogy rögtön kettős hibával nyitotta a meccsét, ezt Federer is eljátszotta, de ő utána már alig hibázott. Első körös ellenfele, a luxemburgi Gilles Müller jó szervákkal kezdett, de 3:2-nél már bukta a szerváját, és nagyjából itt fogyott el, miután folyamatosan nyomás alatt tartotta Federer. A 6:2-re megnyert első szett után jött még néhány parádés ütés a második elején - fonák egyenes elütés, ugrásból befejezett röpte -, amivel aztán végképp elvette Müller kedvét. A 6:0-ra már nem ment rá a svájci, Müller utolsó adogatásánál elcsapkodta a returnöket, de így is 46 perc alatt végzett 6:2, 6:1-re.

Federer annyira otthon érezhette magát, hogy a meccs után aláírt labdáját nem is ütővel ütötte ki a közönségbe, hanem egész egyszerűen kidobta az állva tapsoló nézők közé. Vagyis oda szánta, de ahogy hétfőn egyszer Nadal, úgy ő is a csarnok tetején találta el az egyik lámpatartó állványt, ahonnan azonban azért sikeresen eljutott az első sorokban állókhoz a relikvia.

Federerre telt meg teljesen, de már Nadal mérkőzésén is szinte tömve volt a csarnok. A spanyolt a torna előtt vakbélgyulladás gyanúja miatt antibiotikum kúrára fogták, de hétfőn már megmutatta, hogy így is egyre jobb formában van, és ennél még jobb is lehet, mivel már elhagyhatta a gyógyszereket. Ellenfele, a francia Pierre-Hugues Herbert láthatóan tartott is tőle, a második szervák mögött is kockáztatni próbált, az elsőket meg rossz százalékban ütötte be, így sorra jöttek a kettős hibák, konkrétan az első játszmát is így bukta el.

Nadal már 1:1-nél brékelt, és innen nem is engedélyezett újabb gémet a franciának a szettben. Brutális pörgetések, a rá jellemző kifarolt tenyeresek követték egymást, Herbert szóhoz jutni alig bírt közben. Addig is kapott már biztatást, de akkor sajnálta meg igazán a franciát a közönség, amikor 3:1-nél Nadal adogatásánál egy kijátszott pont után a hálóhoz beszaladva lecsúszott a röpte az ütőjéről, majd egy rövidítést sem tudott még csak a hálóig sem eljuttatni. Nem tudni, a biztatás segített-e, de hirtelen feljött egyenlőre, bár Nadal így sem engedte át neki az adogatását, és összességében nagyon biztos kézzel fejezte be 6:1, 6:1-re a meccset.