Federer legyőzte az idegörlő bombaszervákat

2014.10.25. 21:01

Nehéz meccsen jutott túl Roger Federer Bázelben, miután 7:6, 3:6, 6:3-ra legyőzte a hatalmas szerváiról ismert, 211 centiméter magas Ivo Karlovic-ot az elődöntőben, és ezzel 11. alkalommal jutott be a hazai tornájának döntőjébe. Ahogy arra számítani lehetett, olyan mérkőzés volt, amin nagy alapvonalcsaták nem alakultak ki, ellenben mindkét játékosnak hihetetlen precíznek kellett lennie a saját adogatásánál, nehogy egy kis kihagyás megbosszulja magát.

Egy Karlovic-hoz hasonló nagy adogató – aki ezúttal 33 ászt vágott be – ellen minden fogadópont aranyat ér. A közönség már az első szettben lecsapott a kínálkozó lehetőségre, amikor Karlovic többek között kettős hibával három bréklabdához juttatta Federert. Azonban ezen a pont nem ingott meg a horvát, behúzta a kemény adogatásokat, és megfordította a gémet.

Az látszott, hogy Federer is nagyon koncentráltan állt ki, semmire hozta az adogatásait, de ő is tudott bajba kerülni. 4:4 után 40-15-ről hozta fel egy sikertelen challange után bréklabdáig a horvátot, de aztán egy jó második szervával hárította a bajt. Közben a közönségtől minden támogatást megkapott, a szett végére már a csarnok különböző pontjain ellen „Let's go, Roger!" kórusok alakultak ki, amiknek időnként még a rendíthetetlenül szurkoló Federer Fan Clubot is sikerült elhomályosítaniuk.

Ahogy korábban már sok meccsükön, ezúttal is tie breakbe torkollt az első játszma, aminek tétjét jól jelzi, hogy a meccs után maga Federer is azt mondta, szerinte az első szett volt a mérkőzés kulcsa: ha azt elveszíti, talán nem ő játssza vasárnap a döntőt. Karlovic jutott előbb előnybe 2-2-nél, azonban Federer rögtön vissza tudott jönni. Ahogy folytatódott az idegek harca, és mentek folyton egymás után, már Karlovic egy-egy rontott első szervája is nagy tapsot ért a közönségnél. Végül aztán több ezren ugrottak talpra, és hatalmas lábdübörgés is elindult a csarnokban, amikor Federer 10-8-ra megnyerte a rövidítést és így a nagyon fontos első szettet.

A második szett elején egyikük sem engedett ki, Karlovic-ot sem rázta meg az elveszített első játszma, ugyanúgy bevágta a bombaszervákat, mint a meccs nagy részében. „Unalmas" – ordította be egy ponton az egyik néző fentről, de a pályán folytatódott az idegörlő küzdelem, amiben egy kis megingás is súlyos következményekkel járhatott. Egy rontás, egy kerettel eltalt labda Federertől, két jó return Karlovic-tól és máris brékelőnybe került a horvát, aki nem is engedte ki a kezéből a nehezen megszerzett szettet.

A harmadik játszmában azonban 2:1-nél már nem tudott ilyen jól koncentrálni Karlovic. Az izgalmakat lábdübörgéssel fokozó közönség megint lecsapott a lehetőségre 0-30-nál, aztán tízezer ember tört ki örömujjongásban, amikor Karlovic kettős hibával elbukta az adogatását. Tudták még fokozni a szurkolást, miután Federer semmire mellérakta a saját szerváját, már hullám is elindult, amibe az első soroktól az utolsókig szinte mindenki bekapcsolódott.

Végül Federer biztos kézzel szerválta ki a meccset. „Tényleg megkönnyebbültem" – mondta Federer a meccs után, amin Karlovic az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta eddigi találkozóik közül. Méltatta a közönséget is, akik sokat segítettek neki támogatásukkal. Nem számít könnyű meccsre a vasárnapi döntőben sem, ahol majd a Rafael Nadalt búcsúztató, 17 éves Borna Coric-ot 6:4, 3:6, 6:3-ra kiütő David Goffin lesz az ellenfele.