A NOB etikai bizottság vár magyarázatot az orosz teniszelnöktől

2014.10.27. 17:05

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) etikai bizottsága magyarázatot vár Samil Tarpiscsevtől, az orosz teniszszövetség elnökétől arra, hogy miért titulálta Williams fivéreknek és nevezte ijesztőnek Serena és Venus Williamset.

A hétfői bejelentés arról nem szól, hogy az ügyben fegyelmi eljárás indítását tervezi, netán szankciókat is fontolgat a NOB, hivatalosan csupán annyit közöltek, hogy az illetékes NOB-bizottság kapcsolatba lépett Tarpiscsevvel.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként is tevékenykedő sportdiplomata bő egy hete egy orosz tévéshow-ban - a moszkvai WTA-torna versenyigazgatójaként nyilatkozva - ragadtatta magát a fekete bőrű amerikai testvérpárt sértő szélsőséges minősítésekre, amiért a női tenisztornákat szervező WTA egyéves eltiltással és a nemzetközi szervezet által kiszabható legmagasabb, 25 ezer dolláros pénzbüntetéssel sújtotta.

Tarpiscsev előbb értetlenkedett a WTA lépése miatt, majd - amint azt Serena Williams tudatta - írásban kért elnézést viselkedéséért. A bocsánatkérés előtt az ifjabbik Williams nővér szexistának, rasszistának és gorombának nevezte az orosz sportvezetőt. (MTI)