Nemi erőszak miatt kerül börtönbe a sztárteniszező

2015.03.23. 14:06

Bűnösnek találta a most 75 éves, ausztrál születésű, de dél-afrikai színekben versenyző Bob Hewittot a johannesburgi bíróság. A vád a korábbi 15-szörös Grand Slam-győztes ellen kétrendbeli nemi erőszak és egy rendbeli szexuális zaklatás. Ráadásul utóbbit egy fiatalkorú ellen követte el.

Hewitt a vád szerint a 80-as, 90-es években követte el a bűncselekményeket, amikor a dél-afrikai női, majd lányválogatott edzője volt. A BBC szerint az egykori teniszező végig tagadta a vádakat, de többen is ellene vallottak, a bíróság pedig bűnösnek találta. Az egyik korábbi tanítványa szerint nemcsak megerőszakolta, de bántalmazta is őt, a másik áldozat 12-13 éves volt, amikor a bűncselekmény történt.

Az áldozatok hosszú évek után voltak csak képesek vallani az elkövetett sérelmekről, de Hewitt így sem úszta meg a büntetést. Az ítélet kihirdetéséig őrizetben marad.

Hewitt 1967-ben vett feleségül egy dél-afrikai nőt, kettős állampolgársággal rendelkezik.

Párosban kilencszer – Wimbledonban négyszer –, vegyes párosban hatszor nyert Grand Slam-tornát. 1974-ben Davis-kupát nyert a dél-afrikai válogatottal. Egyéniben hét tornát nyert, az Australian Openen háromszor volt elődöntős. Párosgyőzelmei nagy részét Frew McMillan mellett érte el.

Bár a most is aktív Lleyton Hewitt is ausztrál, és még a vezetékneve is megegyezik Bob Hewitt-tal, a két teniszezőnek semmi köze sincs egymáshoz.