Nadalék átváltottak lábteniszre Bázelben

2015.10.29. 07:23

Az első fordulóban már hétfőn is megszenvedett a továbbjutással Rafael Nadal Bázelben, és a második meccsén sem könnyen, 6:4, 4:6, 6:3-mal győzte le a bolgár Grigor Dimitrovot, így ott van a negyeddöntőben.

A spanyol alaposan megnehezítette a dolgát azzal, hogy mindhárom szett elején rögtön elbukta az adogatását, de többször is előhúzta az egyik legjobb játékát. Dimitrov többször is leütötte tenyeressel a pályáról a spanyolt, de nem tudott elég stabil maradni, így csak azt a szettet nyerte meg, ahol duplabrékelőnnyel vezetett.

Nadal sok hibával kezdett, amit a meccs elején nagyon pontosan, bátran teniszező Dimitrov ki is használt. A lendülete azonban 4:3-ig tartott ki, akkor a spanyol odatette magát, Dimitrovnál pedig becsúsztak hibák. Nadal a kiegyenlítés után rögtön semmire hozta a szerváját, így hirtelen még nagyobb lett a nyomás a szettben maradásért adogató bolgáron. Egy rontott szerva után mérges rúgta át a labdát, amit Nadal is lábbal vett le, aztán passzolt tovább már ütővel az egyik labdaszedőnek. Nadal egymás után ütött vonalakat, Dimitrov meg hibázott, így végül a spanyol került szettelőnybe.

Nadal azonban nem tudott élni a lélektani előnyével a második szett elején, kettős hibával juttatta bréklabdához Dimitrovot, aki egy pontos ütéssel el is vette ellenfele szerváját. A bolgár nagyon gyorsan összerakta újra a játékát, míg Nadalé ezzel párhuzamosan esett szét, így Dimitrov pillanatok alatt 4:0-s vezetés birtokában találta magát. Ezen a ponton húzta elő megint a parádés teniszt Nadal, aki előbb hozta az adogatását, majd kiharcolt egy bréket, amit végül kettős hibával ajándékozott oda neki Dimitrov. Nadal megint nagy nyomást helyezett ellenfelére, de 5:4-nél nem remegett meg a bolgár, könnyedén szerválta ki a játszmát.

A döntő szett elején is megnehezítette a saját dolgát Nadal, kettős hibával bukta el az adogatását, így megint hátrányból kellett felkapaszkodnia. Ahogy azonban az előző szettekben, úgy most sem tudta megúszni brék nélkül Dimitrov, és az is jelzésértékű volt, hogy egy kerettel eltalált, csak valahogy pályára eső returnt csapott a hálóba. Innentől már sorra jöttek a nehéz pillanatok a bolgárnak, aki egyik adogatásánál még tudott hárítani két bréklabdát, de a következőnél már elveszítette a szerváját. 5:3-nál Nadalnak is hárítania kellett két bréklabdát a meccsért szerválva, de végül sikerült behúznia a második fordulót is.

Most már zsinórban negyedik éve nem sikerült azonban túljutnia az első fordulón sem az egyébként világranglista 4., és idei Roland Garros-bajnok Stan Wawrinkának, akit 3:6, 7:6, 6:4-gyel legyőzött az adogatógép Ivo Karlovic. wawrinka különösen azért sajnálhatja a meccset, mert a horvátnak nem jöttek túl jó százalékban a bombaszervái, és a svájci a megnyert első szett után a másodikban is brékelőnyben volt, és még azt is elmondhatta magáról, hogy kétszer is sikerült átemelnie a 2 méter 8 centi magas ellenfelét.