Nadal újabb kemény meccset nyert Bázelben

2015.10.31. 12:09

Harmadszor is három szettben, megint hátrányból kellett nyernie Rafael Nadalnak Bázelben, de végül 4:6, 6:3, 6:3-mal a tavalyi US Open-bajnok Marin Cilic-et is sikerült legyőznie a negyeddöntőben. Roger Federer is három szettre kényszerült a tavalyi döntős ellenfele, David Goffin ellen a maga negyeddöntőjében.

Nadal mérkőzésén mindjárt az elején volt egy vicces momentum, amikor a spanyol az alapvonalnál állva magához szólította a törölközőjével az egyik labdaszedőt. A törölközővel gondosan feltörölte a vonalat, de utána a közönség nagy nevetése közepette minden gond nélkül beletörölte az arcát is. Cilic elég biztosan szervált az első szettben, Nadal pedig többször is fontos pillanatokban passzív volt, a horvát hibáira próbált játszani. Ez megbosszulta magát, amikor 4:4 után egy bréklabdánál is bevágott egy nyerőt a horvát, majd kiszerválta a játszmát.

Ennél is nagyobb bajba került Nadal, amikor rögtön a második játszma elején is elbukta az adogatását. Innentől azonban ugyan nem tudta kihasználni a következő bréklabdáját, de egyre jobb lett Nadal, látványos labdamenetekben dőltek el a pontok. A spanyol nagy ökölrázással visszajött, és az is nagyon benne volt a levegőben, hogy kiegyenlít a szetteket tekintve is. Nem meglepő módon Cilic-nek nem fért bele három kettős hiba egy küzdelmes gémen belül, és ugyan Nadal a játszmáért adogatva a passzivitással megint eljuttatta bréklabdáig a horvátot, de aztán a magasba ugorva húzta be a szettet.

Cilic-ben nagyon benne maradtak a történtek, rögtön három bréklabdát szerzett Nadal a döntő játszma elején, és el is vette a horvát szerváját. Utána ugyan gyorsan összerakta magát fejben Goran Ivanisevic tanítványa, de Nadal két bréklabdáról megfordította az adogatását, és menetelt a győzelem felé. Végül hiába próbálkozott Cilic, az utolsó gémben is adogatóként veszítette el a meccset. A régi formáját kereső Nadal a mérkőzés után azt mondta, hogy ez egy nagyon fontos győzelem volt egy erős ellenfél ellen. A spanyol a szombati elődöntőben a jó formában teniszező Richard Gasquet-val találkozik.

Federer a tavalyi döntőst győzte le

Roger Federer a második szettben rontogatva, a szokásosnál több kettős hiba mellett nyerte a saját elődöntőjét 6:3, 3:6, 6:1-re David Goffin ellen. Az első szettben még nem tűnt úgy, hogy Goffinnek lehet bármi esélye is, Federer 3:2-nél brékelt, és utána is nagy nyomás alatt tartotta a belgát. 5:2-nél a közönség felhördülésére egy gémen belül háromszor is előhúzta a SABR-t (sneak attack by Roger), amikor a hálóhoz rettentő közel betámadja a második szervákat. Ezt a gémet ennek ellenére hozta Goffin, amiből erőt meríthetett, miután Federeré lett az első játszma.

A második szettre koncentráltabb lett a belga, Federer viszont kicsit beragadt. 2:1-nél kettős hibával adott bréklabdákat Goffinnek, egy hibával pedig el is bukta a szerváját. Az azonnal kapcsoló közönség biztatása mellett Federer gyorsan visszavette a bréket, amire a nézők boldog hullámzásba kezdtek, de a svájci gyengébb pillanatai adogatóként még nem értek véget. Goffin megint próbálkozott, szépen mozgatta Federert, és újból előnybe került, ráadásul úgy nyerte meg a szettet, hogy a svájci következő adogatásánál is volt esélye.

A belga azonban nem volt támadhatatlan a saját szervájánál, és a döntő játszma elején Federer emelt a játéka színvonalán egy fokozatot, ráment a korai brékre, amit aztán egy megnyugtató sóhajtással nyugtázott. Innen már nem nagyon volt visszaút a belgának, egy adogatását még meg tudta fordítani, de egyébként nagyon magabiztosan fejezte be a meccset Federer. A svájci ellenfele az elődöntőben az idáig kizárólag amerikaiakat legyőző, szintén amerikai Jack Sock lesz.