A valaha volt legjobb, amit teniszben láttunk

GettyImages-497910330
2015.12.18. 14:53
Amikor az év végén Andy Murray három szettben legyőzte a belga David Goffint, Nagy-Britannia 79 év után elhódította a Davis-kupát. Ezzel a történelmi sikerrel zárult 2015-ben az elit számára a teniszév, amely mindent túlzást nélkülözve viszont csak egy emberről szólt. Novak Djokovics pályafutása legsikeresebb szezonján van túl, de az elmúlt évtizedekben sem volt hozzá fogható sikeres egyénisége a sportágnak. Míg a szerb rekordok sorát döntötte meg, a nőknél Serena Williamset nem tudta senki megállítani. A magyarok is értek el sikereket, de messze még az elit.

Azt, hogy a szerb Novak Djokovics korszakos zseni, már korábban is tudtuk, de hogy minden idők legnagyobb játékosa lenne-e, arra nehéz lenne most választ adni. A 2015-ös produkciója mindenféleképp a legendák közé emeli a még mindig csak 28 éves teniszezőt. Akár Rod Laver, akár Björn Borg, Ivan Lendl, Jimmy Connors, Pete Sampras, John McEnroe vagy később Rafael Nadal, Roger Federer is produkált ilyen elképesztő idényt, mégis közülük a 2006-os Federerrel érdemes összevetni Djokovics idei teljesítményét.

Djokovics vagy Federer?

Akkor a svájci 97 meccsből csak ötöt veszített el, 12 trófeát, köztük három Grand Slamet nyert. Ahogy az idén Djokovics, úgy akkor Federer is csak a Roland Garrost bukta el. Federer 2003-ban már Wimbledont nyert, 2004-ben első lett a világranglistán, de valahogy 2006-ra érett be igazán.

Lenyűgöző stílusa, védhetetlen tenyeresei korszaka legnagyobb egyéniségévé tették.

Hiába volt Federer pályafutása eddigi legjobb idénye a 2006-os, salakon nem tudott tornát nyerni, míg Djokovics Monte-Carlóban és Rómában is első lett. Ráadásul a svájci 2006-os tornagyőzelmeinek súlya is egészen más, mint az idei Djokovicsé, Federer akkor többek között Dohában, Halléban, Tokióban, Bázelben lett első, addig a szerb idén négy Masters 1000-esen és a Masters Cupon is.

Természetesen hibás lenne így összehasonlítani a játékosok egy-egy idényét, mert akkor ide lehetne sorolni a 2010-es Nadalt, a már említett, három GS-t nyerő 2004-es Federert, vagy egy 41 évvel ezelőtti, hasonló rekordot, amit az amerikai Jimmy Connors állított fel. Arról nem is beszélve, hogy Djokovics már 2011-ben is hasonló idényt futott, amiről Pete Sampras csak annyit mondott:

A valaha volt legjobb, amit életemben láttam.

Bizonygatni sem kell Djokovics idei teljesítményét, elég csak végigfutni az alábbi felsorolást.

  • Tizenegy tornát nyert meg, ebből három (Australian Open, Wimbledon, US Open) Grand Slamet.
  • Az első játékos lett, aki háromszor egymás után első lett az Indian Wells, majd a Miami Masters Seriesen.
  • Az első, aki négy egymás utáni évben megnyerte a World Tour Finalst.
  • A győzelem/vereség mutatója 2015-ben 80/6. Nyolcvan győzelme egy évben 2008 óta nem volt senkinek, akkor ez Rafael Nadalnak sikerült, a spanyol 82/11-gyel zárta azt az évet.
  • Az idén, január 5-én, a dohai negyeddöntőben, Ivo Karlovictól kapott ki. Onnantól kezdve 15 tornán, amelyen elindult mindig eljutott a döntőbe, 11-et meg is nyert.
  • 2009 óta (akkor Roger Federer) az első teniszező, aki a mind a négy Grand Slamen a végső győzelemért játszott.
  • Novak Djokovics lett a tenisztörténelem első játékosa, aki egy év alatt több mint húszmillió dollárt – pontosan 21 592 125 dollárt – teniszezett össze.
  • Már csak Roger Federer az, aki többet keresett pályafutása során, mint Djokovics. A szerb 94 milliónál jár, a svájci hárommal előzi meg. Nadal (75,8), Pete Sampras (43,3), Andy Murray (42,4) és Andre Agassi (31,1) a további sorrend.

Djokovics mögött Roger Federer nyerte a második legtöbb tornát. Rafal Nadalnak idén csak három, Andy Murray-nek négy elsőség jutott. Djokovics 2014. július 7-én vette át Nadaltól a világranglista-elsőséget, pályafutása során  175 hete az ő nevével kezdődik a rangsor.

A tavalyi sorrendhez képest Murray a 6. helyről a másodikra jött fel. A tavalyhoz képest csak két változás volt az első tízben: Marin Cilic és Milos Raonic kicsúszott, Richard Gasquet és Jo-Wilfried Tsonga bekerült.

Serena Williams legyőzhetetlen

A nőknél sem alakult ki öldöklő csata a világ legjobbja címért. Serena Williams elsöprő magabiztossággal már 274 hete vezeti a világranglistát, 2013. február 18. óta folyamatosan az első.

Ebben az idényben öt tornát, abból három Grand Slamet nyert, 10,5 millió dollárral a legtöbb pénzt kereste. Megközelíteni sem tudták, nagyon nem is lehetett, hiszen mögötte hihetetlenül kiegyenlített a mezőny. E tényről csak egy adat: 36 teniszezőnő osztozott az összesen 59 idei elsőségen, 11 játékos életében először nyert WTA-tornát.

Fiatal tehetségek robbantak be a top 20-ba. Az egyik legnagyobb ilyen a 18 éves, svájci Belinda Bencic, a világranlistát 3. helyen záró, 22 éves spanyol Garbine Muguruza vagy két huszonéves amerikai, Madison Keys és Sloana Stephens. Mégis, az év végén egy 35 éves játékosnak tapsolt a világ: Venus Williams a 24. helyről a 11.-re jött fel, és WTA-világbajnok lett.

Felejthetetlen pillanatok

Az év egyik legmeghatóbb pillanata volt, amikor a US Open negyeddöntőjében a két Williams egymás ellen játszott. Pedig nem ritkán fordult elő ez, hiszen ez volt a 27. meccsük. Serena nyert és végül bajnok lett, mégis a meccs végén Serena elérzékenyülve beszélt testvérével való rivalizálásáról.

Ez egy igazán nagyszerű pillanat. Ő a legkeményebb játékos, akivel valaha is játszottam. A legjobb ember az életemben, akit ismerek. A legjobb barát, a legnagyobb vetélytárs a pályán.

Ha már a Williams nővérek kapcsán nagyszerű pillanatokról beszéltünk, érdemes felidézni még párat 2015-ből. Nem bántunk eddig sem szűken a patetikus jelzőkkel, így már nehéz bármit Djokovics–Federer-rivalizálásra aggatni, aminek a csúcspontját mindenféleképp a wimbledoni döntő és annak a második szettjének a végén lezajlott tie-break jelentette.

Sokak szerint a tenisz csúcsát láthatták a nézők.

Djokovics-Federer Wimbledon

Említettük, hogy Djokovics csak egyetlen Grand Slamet bukott az idén. A Roland Garroson Stanislas Wawrinka ámulatba ejtette a világot, és atomtenisszel győzte le a legyőzhetetlent.

Az év egyik legnagyobb felfedezettje, Belinda Bencic sem akárhol nyert életében először WTA-tornát. A 18 éves svájci a Premier 5-ös, azaz a Grand Slam után a legerősebb versenynek számító tornák egyikét, a torontói Roger's Cupot nyerte meg. A világ második legjobbját, a román Simona Halepet győzte le – igaz, úgy, hogy 7:6, 6:7 után, a harmadik szettben 3:0-s Bencic-vezetésnél Halep feladta a meccset.

Bencic 2014 januárjában még csak 187. volt, az idei évet a 14. helyen zárta. A torontói sikerét óriási tűzijáték zárta, egy 18 éves lányért repkedtek petárdák.

Csodás történet Daniel Nestor esete is. A már-már legendának számító kanadai nevével ritkán fut szembe az ember, hiszen a belgrádi születésű játékos többnyire párosban versenyez. Nem is akárhogy. A 43 éves játékos fejébe vette, addig nem teszi le a teniszütőt, amíg az 1000. győzelmét el nem éri. Hihetetlen, páratlan teljesítmény, de Nestornak még 2016-ban is muszáj ezért versenyeznie, de már egy győzelem is elég. Pályafutása során 1411 páros meccset játszott különböző ATP-tornákon, és 999 győzelemnél tart.

Grand Slam-siker után visszavonulás

Több játékos búcsúját hozta ez az év. Fantasztikus karriert befejezve az ausztrál Lleyton Hewitt, az amerikai Mardy Fish és az olasz Flavia Pennetta is búcsúzott az aktív versenyzéstől. Ez utóbbi bejelentése drámaira sikeredett. Fish a US Open búcsúja után jelentette be, hogy befejezi. Döbbenetes interjúban mondta el, hogy egész pályafutását megfelelési kényszer és szorongás kísérte, amelyekkel már nem tudott megbirkózni.

Pennetta is Flushing Meadow-ban intett búcsút, annak időzítésén aztán végképp megdöbbent mindenki. Az olasz 26. kiemeltként Samantha Storsurt, Petra Kvitovát és Simona Halepet is legyőzve a döntőbe jutott, ahol két szettben győzte le honfitársát, Roberta Vincit. Korábban negyeddöntőnél jobb eredménye nem volt Grand Slamen. A győzelem után, könnyes szemekkel jelentette be, hogy idén befejezi.

WTA-vb, junior GS-győzelmek

Irigykedve néztük a közép-európai teniszezők sikereit, pedig ebben az évben a magyar teniszdrukkereknek is kijutott az örömből. Bár Babos Tímea egyéniben 65 meccsből csak 34-et nyert meg, párosban fantasztikus évet zárt. A francia Kristina Mladenovic oldalán három tornát nyert idén, Wimbledonban elődöntős volt, a páros világranglistán a 11. helyen áll, és első magyarként eljutott a WTA-világbajnokságra.

Párosban aztán egy győzelemmel és két vereséggel fejezték be.

Nagyszerű eredmény ez a sikerekhez kevésbé szokott magyar tenisztársadalomnak. És az is, hogy Babos most már 2012 óta negyedszer zárja a top 100-ban az évet. Volt már 59. is, most a 70. helyen áll. Ebben az esztendőben 213 millió forintot teniszezett össze.

A becsvágy nem hiányzik belőle, 2016-ra még eredményesebb idényt ígér, de most már Mladenovic nélkül. A francia az olimpiára készül, így saját nemzetbeli párral kezdi a következő idényt.

A junior lányaink is szállítottak két fantasztikus sikert, két Grand Slam-győzelmet. Az óriási tehetségnek tartott Gálfi Dalma megnyerte a US Opent és Stollár Fanny oldalán a wimbledoni páros versenyt. Bár Babos is még csak 22 éves, a jövő róluk szólhat, ha a legkisebb zökkenőkkel sikerül a juniorból a felnőtt versenyekre való átállás, ami - példák bizonyítják - nem egyszerű feladat. Már mindketten rendelkeznek világranglistapontokkal, Gálfi 330., Stollár az 531. helyen áll. De ne felejtsük el, a Gálfinál csak hét hónappal idősebb Belinda Bencic már odaért.

Bravúrnak könyvelhetjük el, hogy sikerült visszakerülni az Euró/Afrika-zóna I. csoportjába a férfiaknak, az idén ugyanis veretlenül zárt a válogatott, amelyben Fucsovics Márton vitte a hátán a csapatot.

A legjobb magyar férfi teniszező hatból hatot nyert az idei sorozatban. 2010 junior wimbledoni bajnoka Challenger-versenyeken gyűjtögette idén a pontokat, volt már a 151. helyen, jelenleg a 214. helyen áll. Óriási eredmény lenne tőle, ha összejönne a nagy álom, főtáblára jutni valamelyik Grand Slam-tornán.

Innen szép a siker

A Magyar Tenisz Szövetség idén márciusban fogalmazta meg a középtávú szakmai koncepcióját. Ebben az utánpótlás fejlesztése, a Nemzeti Tenisz Centrum létrehozása, az edzők szakmai továbbképzése jelenik meg legfontosabb célként. A helyzetet tényszerűen megfogalmazva jön felszínre a sportág legnagyobb problémája:

„Tudomásul kell venni, hogy a rendszerváltás előtt kialakult egyesületi rendszer lényegében megszűnt, és ami a helyén kialakult, az nem felel meg sem a nyugat-európai, sem a tengerentúli modellnek. A létesítmények zöme magánkézbe került, ahol ugyan általában – nem kevés pénzért – biztosítják a nevelő-, illetve sportszakmai munkát, de rendkívül korlátozott időben és pályamennyiségben.”

Hogy értsük a különbséget, Szlovákiában az idén a miniszterelnök egy 8 millió dolláros csekket nyújtott át, amelyből felépítik a szlovák nemzeti teniszkomplexumot. Csehországban pedig a prágai centrumok mellett számos vidéki nagyvárosban is van nyugati szintű létesítmény. A lényeget Kuchárszky Zoltán, a szövetség elnöke fogalmazta meg tömören egy interjúban:

Mi nem kezdtünk el időben az üzleti szempontból fontos sportokra fókuszálni, a környező országok sokkal gyorsabban reagáltak.

Az alábbi táblázat azt mutatja, hogy a környező országokban hány top 100-as teniszező szerepel ATP-, illetve WTA-tornákon. 

   Férfi Női Összesen
Magyarország 0 1 1
Ausztria 2 0 2
Szlovénia 0 1 1
Horvátország 4 3 7
Szerbia 3 4 7
Románia 0 5 5
Ukrajna 3 3 6
Szlovákia 1 4 5

Mit lehet erre mondani? Innen szép nyerni.