Sára, Márió
-4 °C
4 °C

Wawrinka a fogadóirodák támogatását várja a tenisz tisztaságáért

2016.01.19. 16:35

Az Australian Open két évvel ezelőtti győztese, Stanislas Wawrinka szerint a fogadóirodáktól érkező támogatás mentheti meg a teniszt a fogadási csalásoktól.

Az idei viadalon negyedik helyen kiemelt svájci játékos úgy fogalmazott, ha a szerencsejátékkal foglalkozó cégek támogatnák a nagy tornákat, nekik is érdekük lenne, hogy ne legyen korrupció a sportágban.

"Talán a fogadási irodák beléphetnének a teniszbe, ezáltal megbizonyosodva arról, hogy minden rendben van-e. Ha ugyanis problémák vannak, azzal nagyon sok pénzt veszíthetnek" - fejtette ki Wawrinka. "A tenisz és a szerencsejátékkal foglalkozó szervezetek számára sem jó, ha korrupció üti fel a fejét, így az együttműködés mindkét félnek csak jó lehet."

A brit BBC és az amerikai BuzzFeed News hétfőn nyilvánosságra hozott oknyomozó riportja szerint a teniszvilág élmezőnyének több tagja is aktívan részt vett a fogadási csalásokban, a sportág illetékesei mégsem foglalkoznak a jelenséggel. A két médium szándékosan az ausztrál nyílt bajnokság első napján hozta nyilvánosságra az ügyet. Állításuk szerint az elmúlt évtized során számos játékos gyanússá vált, közülük 16-an a világranglista ötventagú élmezőnyébe tartoztak.

A sportág tisztaságáért felelős Tennis Integrity Unit nevű szervezet (TIU) ennek ellenére nem továbbította információit az illetékes hatóságoknak, illetve semmilyen szankciót nem alkalmazott, ezért az említett 16 teniszező - akik között Grand Slam-győztesek is vannak - továbbra is versenyezhet. A bundázással gyanúsított játékosok közül nyolcan ott vannak a melbourne-i torna mezőnyében.