Sarapova megbukott egy doppingteszten

000 APH1384368
2016.03.07. 21:25 Módosítva: 2016.03.07. 21:28

Váratlanul összehívott sajtótájékoztatón jelentette be Los Angelesben Marija Sarapova, korábbi világelső orosz teniszező, hogy megbukott egy 2016-os doppingteszten. Az ötszörös Grand Slam-győztes Sarapova az idei Australian Openen adott pozitív mintát – a tornán a negyeddöntőben esett ki a 2015-ös döntős ellenfele, Serena Williams ellen.

Egyelőre nem tudja, milyen büntetésre számíthat majd, de teljes felelősséget vállal a bukott teszt miatt. Az viszont elárulta, hogy történhetett a doppingvétség:

egy általa tíz éve szedett gyógyszer vált január 1-ével tiltottá, benne viszont nem tudatosult ez, ezért tovább szedte azt.
 

A meldonium hatóanyagot tartalmazó Mildronate-et a családi orvos javaslatára használta, erről a Magyar Antidopping Csoport (MACS) azt írja a 2016-os tiltólistát összegző dokumentumában, hogy „a sportolók meg nem engedett teljesítménynövelési céllal használják”, ezért tiltották be. 

Mi is ez a szer?

A meldonium a gyógyászatban kardioprotektív anti-ischemiás szerként használatos, a sportolók, pedig a szervezet energia hasznosítását fokozó hatását használják ki. A Mildronate mint gyógyszer Lettországban készül, és ott piacvezető termék, de rendkívül népszerű Kelet-Európában (Oroszország, Litvánia, Ukrajna, Moldávia, Fehéroroszország, Azerbajdzsán és Örményország), elsősorban erősportágakban, és nagyon gyakori a megjelenésük izomerő fokozására ajánlott étrend-kiegészítőkben – olvasható a MACS dokumentumában.

„December 22-én kaptam egy emailt a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségtől (WADA), benne egy linkkel a 2016-ban tiltottá váló szerek listájáról, de nem kattintottam rá a listára. Hatalmas hibát követtem el” – mondta a sajtótájékoztatón Sarapova, majd hozzátette, hogy reméli, nem így kell befejeznie a pályafutását. Az orosz azt is elárulta, hogy nem tudott róla, hogy az általa Mildronate néven ismert szer hatóanyaga a meldonium – erről a Nemzetközi Tenisz Szövetségtől kapott emailből értesült pár nappal a bejelentés előtt.

Michele Verroken, a brit doppingellenes ügynökség korábbi vezetője azt mondta a SkyNewsnak, hogy Sarapova legalább egyéves eltiltásra számíthat.

Az Orosz Tenisz Szövetséget vezető Samil Tarpiscsev ugyanakkor nem számít komoly büntetésre. "Badarság az egész. A sportolók azt szedik, amit felír nekik az orvos vagy fizioterapeuta. Szerintem Sarapova szerepelni fog a riói olimpián."

Az áprilisban már 29 éves orosz a 2015-ös wimbledoni torna óta is csak négyen vett részt sérülései miatt. Jelenleg 7. a világranglistán.

A világ legjobban kereső női sportolója eddig több mint 36 millió dollár pénzdíjat gyűjtött, tavalyi összes bevételét 29,5 millióra becsülte a Forbes gazdasági magazin. Egyik szponzora, a Nike kedden közölte, a vizsgálat végéig felfüggeszti Sarapova támogatását.