17 éve nem volt ilyen Roland Garros

2016.05.22. 16:40
Egy nagy hiányzóval kezdődött meg vasárnap az év második Grand Slamje, a párizsi Roland Garros, ahol a világelső Novak Djokovics győzelmével teljessé tehetné GS-gyűjteményét, amiből már csak a salakpályás torna hiányzik.

A hátsérülése után még nem százszázalékos Roger Federer zsinórban 65 Grand Slam, 16 és fél év után először nem tud elindulni az egyik nagy tornán – a Roland Garroson először 1999-ben játszott, akkor még szabadkártyával –, viszont a kilencszeres bajnok Rafael Nadal a tavalyinál sokkal jobb formában van, és a ranglista második Andy Murray is egyre erősebb salakon.

A nőknél megint Serena Williams a legnagyobb esélyes, de salakon többen is meglepetést okozhatnak. Babos Tímea a harmadik körben akár a világelső amerikaival is összefuthat. A torna már vasárnap megkezdődött, de a legnagyobbak a férfiaknál és a nőknél is csak a jövő héten lépnek először pályára.

Djokovicsnak már csak ez hiányzik

Novak Djokovics rekordnak számító hatodszor nyerte meg év elején az Australian Opent, utána pedig mellé tette az amerikai keménypályás 1000-es tornákat, miközben Federert lehagyva ő lett a pénzdíjakat tekintve minden idők legjobban kereső teniszezője. A ranglistát pedig olyan sok, 16 150 ponttal vezeti, aminek a második Murray alig több mint felét tudja csak felmutatni.

A szerb a salakos felvezető tornák közül Monte Carlóban meglepően korán, már a második körben búcsúzott, de aztán Madridban Murray ellen megnyerte a tornát. Ezzel már 29 1000-es versenyt nyert meg, ami szintén új rekordot jelent. A következő héten Rómában két nehéz meccsen legyőzte Nadalt, majd pedig Nisikori Kejt, végül, a döntőben, azonban egy héten belül másodszor már nem tudta felülmúlni Murray-t. Ettől még Djokovics számít a Roland Garros legnagyobb esélyesének.

Tavaly Nadal meggyengülésével megnyílt az út Djokovics előtt a Roland Garroson is, azonban az akkor verhetetlen formában teniszező Stan Wawrinka végül megállította a döntőben. A szerb most a torna előtt azt mondta, nem izgul ezen túl sokat, úgy érzi, hogy egyszer majd biztosan sikerül megnyernie a még hiányzó GS-t is.

A sorsolás alapján néhány salakspecialista után a negyeddöntőben Tomas Berdych (7.), vagy a lassan visszavonuló David Ferrer lehet a legmagasabban jegyzett ellenfele. Az elődöntőben aztán Nadal jöhet, akit tavaly nagyon magabiztosan győzött le Párizsban, ezúttal azonban nehezebb ellenfélnek bizonyulhat.

Murray egyre jobb salakon

A salak sokáig Murray leggyengébb borítása volt, de már tavaly is sokat lépett előre, és idén is kifejezetten jó előjelekkel vág neki a tornának. Első gyereke születése után Amerikában még néhány harmadik körös vereség becsúszott, de igazán a salakpályás tornákon tudott visszatérni.

A skót Monte Carlóban még kikapott az elődöntőben Nadaltól, viszont két héttel később, a madridi elődöntőben le tudta győzni a spanyolt, ami mindössze második győzelme volt ellene salakon. Ráadásul két egymást követő 1000-es tornán is ő tudott Djokovics legnagyobb ellenfele lenni, Rómában pedig két szettben le is győzte a szemerkélő esőre panaszkodó világelsőt.

A Garroson Murray rögtön Radek Stepanek ellen kezd, aztán találkozhat út közben a nagy adogatók közül Ivo Karlovic-csal és John Isnerrel is. A negyeddöntőben a római elődöntős, jó formában érkező Nisikori Kej, az elődöntőben pedig a tavalyi bajnok Stan Wawrinka, vagy éppen Milos Raonic lehet az ellenfele.

Nadal tizedszer nyerhetne

Az Australian Open után térdműtéten átesett, aztán a hátsérülésével bajlódó Federer visszalépésével Nadal azt biztosan elkerülte, hogy már a negyeddöntőben összefuthasson Djokoviccsal, még ha így is egy ágra kerültek a szerbbel.

A sérülései és vakbélműtétje után tavaly már nagyrészt az egész szezonra visszatérő Nadal még mindig nem régi formájában játszik, és a salakon is elszenvedett vereségei miatt messze nem tűnik olyan sebezhetetlennek senki szemében, mint egykor. Azonban a Garroson a három nyert szett mindenképpen neki kedvez, és a helyzet az, hogy Nadal még mindig csak kétszer kapott ki 11 év alatt a Roland Garroson, 2009-ben Robin Soderling, tavaly pedig Djokovics állította meg.

A 10. RG-győzelmére hajtó spanyol nagyon biztató felkészülési heteken van túl, ami nagy önbizalmat adhat neki. Győzni tudott Monte Carlóban, aztán pedig Barcelonában is, utóbbival 49. salakpályás tornagyőzelmét aratta, beérve ezzel Guillermo Vilas rekordját. A Garroson a Djokovics felé vezető út közben összefuthat például a nizzai felvezető tornát megnyerő Dominic Thiemmel, a negyeddöntőben pedig a franciák nagy reménysége, Jo-Wilfried Tsonga lehet a legmagasabban jegyzett ellenfele. Nadal előtt rettentő nehéz út áll, hiszen nem elég Djokovicsot legyőznie az elődöntőben, a döntőben még egy szintén erős Murray is várhatja adott esetben.

A címvédő most nincs a topon

A tavaly elképesztő játékkal győztes Stan Wawrinka idén felemásan zárta a salakpályás felkészülést. Monte Carlóban még volt egy elbukott negyeddöntője Nadal ellen, de aztán második és harmadik körös vereségek is becsúsztak. Hazai pályán, Genfben, szombaton megnyerte a tornát Marin Cilic ellen, ezért győzelemmel érkezett Párizsba.

Rögtön azzal a Lukas Rosollal kezd, akit három szettben vert a genfi elődöntőben, aztán több francia (Jérémy Chardy, Gilles Simon) is szembejöhet, a negyeddöntőben viszont Milos Raonic, vagy genfi döntős ellenfele, Cilic lehet a legnagyobb falat. Egyelőre nagy kérdés, hogy mennyire tud belelendülni a játékba, és a genfi játékából mennyit tud hozni majd az igazán nagy nevek ellen.

Williams Graf rekordját érheti be

A nőknél megint a címvédő Serena Williams az első kiemelt. Az év eleji Australian Openen döntős amerikai csak egy salakpályás felvezető tornát játszott, de Rómában elég meggyőző teljesítményt nyújtva győzött a szintén jó formában játsszó Madison Keys ellen. Ha az amerikai megnyeri a tornát, akkor ugyanúgy 22 GS-győzelmnél jár majd, mint Steffi Graf.

Serena Williams ágára került az Australian Openen az amerikait legyőző Angelique Kerber, testvére, Venus Williams, és a megint formába lendülő Victoria Azarenka is, akivel már a negyeddöntőben találkozhatnak.

Az alsó ágon a második kiemelt Agnieszka Radwanskára, és a két olaszra, Sara Erranira, Roberta Vincire is érdemes figyelni. A negyedik kiemelt Garbine Muguruza már az elmúlt két évben negyeddöntős volt Párizsban. A felvezető tornák közül Madridban Simona Halep, Prágában pedig a tavalyi Roland Garros-döntős Lucie Safarova tudott győzni.

A Rómában Venus Williamset legyőző Babos Tímea 44. a világranglistán, a Roland Garroson a 105. Samatha Crawford ellen kezd, egyáltalán nem nehéz ellenfél. A második körben viszont már akár a 2010-es bajnok, azóta viszont bukdácsoló Francesca Schiavone, vagy még inkább korábbi párospartnere, Kristina Mladenovic lehet az ellenfele. Ha eljut a harmadik körig, akkor Serena Williamsszel is összefuthatna.