Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Ilyen még sosem volt, két magyar a Grand Slamen

2016.08.26. 21:15

Óriási sikert ért el a magyar teniszsport. Története során (ami az Open-érát illeti) először fordul elő, hogy egy férfi és egy női teniszező is a főtáblán kezd egy Grand Slam, történetesen a US Open főtábláját. Úgy, hogy egyikük három selejtezőmeccset nyerve jut a 128-ba. Óriási bravúr.

Babos Tímea alanyi jogon került be a legjobbak közé. A legjobb magyar kiemeltként selejtezőből érkező ellenféllel kezd.

A szezon utolsó Grand Slam-versenyén Babos először lesz kiemelt. Két napja még úgy volt, hogy a 32. helyen rangsorolják, mivel a korábbi világelső fehérorosz Viktorija Azarenka gyermeket vár, és így nem lép pályára New Yorkban, de végül - amint arról a honlapja beszámol - a 31. helyen emelték ki, miután az amerikai Sloane Stephens az utolsó pillanatban visszalépett.

A világranglistán karriercsúcsot jelentő 33. helyen álló Babos egy éve egyesben a nyitókörben, párosban pedig a nyolcaddöntőben búcsúzott.

A 23 éves teniszező idén három számban szerepel. Női párosban a kazah Jaroszlava Svedova lesz a társa, míg vegyespárosban Eric Butoraccal lép pályára. A 35 éves amerikai a US Opennel fejezi be pályafutását, ez alkalomból kérte fel Babost - olvasható a magyar játékos honlapján - az újabb közös indulásra. A duó 2014-ben elődöntős volt a Roland Garroson.

És akkor Fucsovics Márton. Wimbledon egykori ifjúsági bajnokának karrierje során először sikerült Grand Slam-tornán a főtáblára jutnia, ehhez három meccset kellett nyerni és ezt most megcsinálta.

Úgy kezdte, hogy legyőzte a kanadai Peter Polanskyt 6:2, 4:6, 6:2-re, majd jött az argentin Máximo González és 3:6, 6:1, 6:0 lett a vége. Főleg az utolsó szett adott hatalmas erőt Fucsovicsnak a folytatásra. Aztán jött a mindent eldöntő meccs, az olasz Lorenzo Giustino ellen, akit 96 perc alatt 7:6, 6:1-re intézett el. Zseniális sorozat eddig.

Fucsovics 14-szer ment neki a Grand Slamnek és háromszor az utolsó körben bukott el, de nem adta fel. Megpróbálta megint, odajutott, történelmet írt. Ő 2002 óta az első magyar férfi teniszező, aki eljutott egy Grand Slam főtáblájára, akkor történt meg legutóbb, hogy két magyar, Mandula Petra és Sávolt Attila (aki most nem mellékesen Fucsovics edzője is) főtáblás volt.