Elfogadták a Davis-kupa radikális reformját

2018.08.17. 15:52

Elfogadta a Davis-kupa radikális reformját a Nemzetközi Tenisz-szövetség (ITF) csütörtökön. A változtatásokra állítólag azért volt szükség, mert a legjobb teniszezők általában lemondták a 118 évvel ezelőtt alapított férfi csapatversenyen való részvételt.

A nemzetközi szövetség elnöke, David Haggerty szerint a változtatásoknak hála a Davis-kupa egy szórakoztató teniszfesztivál lesz, ami a játékosoknak, a szurkolóknak és a támogatóknak is vonzóbbá válik. A tornát 2019-től már az új rendszer szerint fogják lebonyolítani.

A Davis-kupa februárban kezdődik 24 csapattal. 12 jut tovább, hozzájuk pedig csatlakozik az előző szezon négy elődöntőse, valamint két szabadkártyás csapat. A 18 csapatot hat darab hármas csoportja osztják, ahonnan nyolc csapat jut tovább a negyeddöntőbe. A párharcokat november 18. és 24. között fogják lejátszani  Madridban vagy Lille-ben.

A csapatmérkőzések két egyesből és egy párosból állnak majd, amelyeket egy nap alatt le is bonyolítanak.

A Davis-kupa meccseit eddig négy hétvégén – februárban, júliusban, szeptemberben és novemberben – rendezték.

A reform mögött Gerard Piqué, az FC Barcelona labdarúgója által alapított Kosmos befektetési társaság áll, ami 25 évere 2,15 milliárd fontot ígért az ITF-nek. A javaslatra a szavazók 71 százaléka voksolt igennel, de például a német szövetség nem.