Tíz-tizenöt éve nyerek meccseket ejtésekkel, sajnos ma ezek sem működtek igazán

2019.09.14. 14:41

Balázs Attila két szettben kikapott Szerhij Sztahovszkijtól szombaton a Magyarország-Ukrajna tenisz Davis Kupa-osztályozó nyitómérkőzésén, jelentette az MTI.

A budapesti Sport11 központban kilakított stadionban a mintegy kétezer szurkoló nagy örömére a világranglistán 136. Balázs rögtön elvette ellenfele adogatását, aki a 147. az ATP-rangsorban. A 30 éves magyar játékos - terveinek megfelelően - hosszú labdamenetekre törekedett, és főként a 2013-as wimbledoni tornán Roger Federert legyőző ukrán fonákját bombázta.

A brékelőny ezzel együtt 3:3-nál elolvadt, a salakon a vártnál jobban mozgó Sztahovszkij sikeresen rövidítette a pontokat, kiválóan röptézett, majd 5:4-es vezetésénél ismét elvette Balázs szerváját, így 58 perc elteltével megnyerte a szettet.

A júliusban Umagban döntős Balázs a folytatásban semmire elbukta az adogatását, így 3:0-ás hátrányba került. A 33 éves rivális a nehéz helyzetekben sem ingott meg, stabilan tartotta a különbséget, 5:2-re elhúzott, majd fogadóként mérkőzéslabdához jutott. Balázs azonban remek adogatásokkal 5:3-ra feljött, csakhogy ekkor Sztahovszkij már a meccsért szervált, és három bréklabdát hárítva megnyerte a találkozót, amely 1 óra 36 percig tartott.

Balázs Attila elismerően beszélt ellenfele teljesítményéről: "rám kényszerítette az akaratát, így nem tudtam a saját játékomat játszani, okosan felkészült belőlem.

Tíz-tizenöt éve nyerek meccseket ejtésekkel, sajnos ma ezek sem működtek igazán. Volt bennem meccshiány, mivel Umag óta sokat fájt a talpam, és biztosan több bréklabdát használtam volna most ki, ha az elmúlt hetekben bennem lett volna 10-15 mérkőzés.

Fucsovics viszont nyert

Ezután játszott délután Fucsovics Márton, aki viszont két szettben legyőzte Ilja Marcsenkót. Ezzel a párharc 1-1-re áll az első nap után.

A világranglistán 371.  ukrán már az első gémben elvette a magyar éljátékos adogatását. A két játékos eddigi négy összecsapását megnyerő ukrán ezt követően igencsak visszaesett, a remek tenyeresekkel irányító Fucsovicsnak labdája volt az 5:1-hez is. Ekkor azonban kisebb hullámvölgy következett, Marcsenko 4:3-ra feljött, de ekkor ismét elvesztette a szerváját, majd az MTK játékosa magabiztosan kiszerválta a 45 perces szettet.

Az ATP-rangsorban 65. Fucsovics - aki tavaly februárban, a belgiumi nyolcaddöntőben szerepelt legutóbb nemzeti színekben - a második játszma elején három bréklabdát is elszalasztott. A negyedik gémben már sikerült elvennie Marcsenko szerváját, akinek nem sokkal később egy szünetben Andrij Medvegyev szövetségi kapitány jegelte a vállát. Az ukrán kispadon pedig az első egyest megnyerő Szerhij Sztahovszkij immár kisfiával a nyakában bíztatta honfitársát. Ez azonban nem sokat ért a keveset rontó Fucsovics ellen, aki ismét brékelt, majd 5:2-nél kiszerválta a meccset, amely 1 óra 38 percig tartott.

Fucsovics Márton elsőként arról beszélt, hogy hozzá kellett szoknia a körülményekhez:

Bele kellett jönnöm a játékba, lassú volt a pálya és a labda is, nem volt könnyű dolgom. A második szettben már próbáltam agresszívabban irányatani, örülök, hogy sikerült két szettben lezárni a meccset. Jó újra itthon, magyarok előtt játszani, holnap a páros mérkőzésen is elkel majd a bíztatás.

Vasárnap 11 órakor a páros mérkőzéssel folytatódik az 1-1-re álló párharc.

A DK-osztályozó győztese marad a világcsoportban, és februárban ismét selejtezőt vívhat a madridi döntőbe jutásért, míg a vesztes egy osztállyal lejjebb, az Euro-afrikai zóna I-es csoportjában kezdi meg a 2020-as évet.

Davis Kupa-osztályozó:

  • Attila-Szerhij Sztahovszkij 4:6, 3:6
  • Fucsovics Márton-Ilja Marcsenko 6:3, 6:2
  • Magyarország-Ukrajna 1-1