Fucsovics Márton: Kaja az ajtó előtt letéve – nem életem legszebb napjai

GettyImages-1282749412
2021.01.20. 09:09
Fucsovics Márton egy héttel ezelőtt utazott el Melbourne-be, ahol a tervek szerint február 8-án kezdődik majd az év első Grand Slam-tornája, az Australian Open. A teniszezőkre két hét karantén vár, ám szigoró feltételek mellett naponta akár öt órát is edzhetnek. A világranglista 55. helyén álló teniszező az Indexnek elmondta, leginkább taktikai elemeket gyakorol, és rengeteget adogat.

Milyen körülmények fogadták Melbourne-ben? Minden a terv szerint zajlik?

Minden a várakozásunknak megfelelően alakult. Koronavírustesztek, majd tranzit a hotelba, ahol három nap szobafogság várt. Kaja az ajtó előtt letéve… várakozás… küzdelem az időeltolódással… Mit tagadjam, nem életem három legszebb napja volt…

Hogyan telnek a napjai, elengedő a napi öt óra „szabadlábon”?

Mióta „szabadlábon” vagyunk, már jobban telnek a napok. Elég a napi öt óra kondi és tenisz. Már nem az alapozás idejét éljük, inkább a formába hozáson van a hangsúly. Taktikai elemeket gyakorlunk, és a szurkolóim ajánlását figyelembe véve rengeteget adogatok.

Mivel tölti az idejét, amikor nem léphet ki a szállodából?

A hotelban is hasznosan lehet tölteni az időt. Az edzőmmel vagy edzőimmel meccseket, játékosokat elemzünk. Általában olvasok vagy filmet nézek. Lógok a neten, és sok olyan megkeresésre válaszolok, amire egyébként nincs időm.

Fizikailag vagy mentálisan nehezebb készülni a „buborékban”?

„Buborékban” készülni nem sokban különbözik attól, mint ha nem lenne „buborék”. Kevesebb emberrel találkozunk, de se mentálisan, se fizikailag nem hiszem, hogy mérhető a különbség.

Az Australian Open előtt részt vesz a Melbourne 2 elnevezésű tornán, két hónap után versenyez majd ismét. Hogyan érzi, milyen formában van?

Nem tudom előre megítélni, hogy milyen lesz a formám, amikor pályára lépek. Nem félek attól, hogy az általános formám ne lenne jó, de az adott játéknapon előfordulhat formaingadozás attól függően, hogy például hogyan alszom, hogy ébredek, reggel játszom-e vagy este. Egy igazán jó meccshez a csillagok ideális együttállása is szükséges.

Az Australian Openen tavaly a nyolcaddöntőig jutott. Idén milyen eredménnyel lenne elégedett?

Nyilván szeretném megismételni a tavalyi jó eredményemet, de akkor sem keseredem el, ha azt sikerül überelni. Rajta leszek, hogy így legyen.

Párosban Balázs Attilával együtt indul az év első Grand Salm-tornáján – most először. Kitűztek közös célt?

Attilával már sokat játszottunk együtt, és úgy gondolom, jó párost is alkotunk. Igyekszünk minél tovább játékban maradni, de a párosról tudni kell, hogy igazán jó eredményt olyanok érnek el, akik egész évben párost játszanak. Mi az egyéni játékot helyezzük előtérbe. Azért bizakodó vagyok, mert mint mondtam, jók vagyunk együtt.

(Borítókép: Tim Clayton – Corbis / Getty Images Hungary)