Djokovics sporttörténelmet írt, beérte Federert és Nadalt

2021.07.11. 18:38
Novak Djokovicsot Wimbledonban sem lehetett megállítani. A szerb világelső a döntőben négy szettben legyőzte a hetedik kiemelt Matteo Berrettinit, ezzel megszerezte pályafutása 20. Grand Slam-torna-győzelmét. Utóbbival beérte az örökranglista élén Roger Federert és Rafael Nadalt.

Novak Djokovics pályafutása 20. Grand Slam-torna-győzelmére készült, de nem csak a fináléban. Az egész wimbledoni viadalon ellentmondást nem tűrve menetelt, az összképbe csak a Jack Draper ellen elbukott legelső szett rondított bele.

Azon kívül viszont egyet sem vesztett el a fináléig vezető úton, nehéz volt elképzelni, hogy bárki is legyőzheti a szerb klasszist, aki egyébként eddig minden GS-mérkőzését megnyerte idén.

A világranglistán kilencedik helyen álló Matteo Berrettini is meggyőző teljesítményt nyújtott végig, a 25 éves játékos csupán három játszmában maradt alul a döntőig, nem mellesleg már azzal is élete legjobb eredményét érte el, hogy eljutott eddig.

Egyik játékos sem élete formájában kezdte a finálét, Berrettini például már az első játékban bréklabdához jutott Djokovics rontásai után. Ezzel azonban nem tudott élni, nem úgy a világelső, aki a negyedik gémben elvette az olasz adogatását, ugyanis Berrettini is rengeteget hibázott. 5:2-es Djokovics-vezetésnél az olasz a szettben maradásért szervált, a majdnem 9 percig tartó gém alatt egy bréklabdát (és egyben szettlabdát) is hárított. 

Aztán vérrel-verejtékkel mégis behúzta ezt, amivel annyira lendületbe jött, hogy a következőben elvette Djokovics adogatását, majd hozta a sajátját is, amivel egyenlített, ezt pedig aligha gondolta volna bárki.

Jelentősen feljavult a játéka, míg a szerb sokszor tűnt kapkodósnak. 6:6 után jöhetett a tie break, ott pedig eggyel több minibréket szerzett Berrettini, ami tökéletesen elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a sírból visszahozza és megfordítsa az első játszmát.

A második szettre aztán sebességet váltott a világelső: kétszer brékelte Berrettinit, saját adogatójátékait pedig rendkívül simán hozta. 4:0-nál és 5:1-nél sem tűnt úgy, mint akit meg lehet állítani, aztán megremegett a keze, Berrettini pedig brékelt. A következő gémben viszont ismét volt három brék- és játszmalabdája, azonban az olasz innen is vissza tudott jönni. De még mindig Djokovics vezetett 5:4-re, a szett utolsó játékában pedig megrázta magát, és könyörtelenül kiszerválta ellenfelét.

A harmadik felvonás eleje hasonlóan indult az első kettőhöz, legalábbis abból a szempontból, hogy Djokovics már az elején elvette Berrettini adogatását. De a korábbiakkal ellentétben ezúttal nem került hullámvölgybe (bár volt két bréklabda, amiket hárítania kellett), megőrizte az előnyét, ráadásul a szett lezárásával sem gyűlt meg a baja, és be is húzta 6:4-re.

A negyedik játszma elején aztán váratlanul megtorpant az első kiemelt, többet idegeskedett, mint amennyit a játékkal foglalkozott, ezzel párhuzamosan pedig Berrettini szervajátéka is feljavult. 3:2-nél viszont kritikus labdameneteket bukott el az olasz, ami mentálisan kizökkentette, el is bukta a következő adogatójátékát. Innentől már egyértelműen a rekordbeállításra hajtó Djokovics kezében volt a meccs, csak a saját szerváit kellett hoznia. 5:3-as vezetésnél viszont fogadóként jutott először bajnoki pontokhoz, ezeket azonban az olasz hárította. De csak az első kettőt, a harmadiknál egy rövidítést a hálóba ütött, amivel véget ért a mérkőzés.

Novak Djokovics hatodszor győzött Wimbledonban, és ami talán ennél is fontosabb, a szerb kiválóság a 20. Grand Slam-torna-győzelmét aratta, amivel beérte az örökranglista élén Roger Federert és Rafael Nadalt.

És ha a három klasszis jelenlegi formáját nézzük, csak idő kérdése, hogy lehagyja őket.

Eredmény, Wimbledon, férfi egyes, döntő:
Novak Djokovics (szerb, 1.)–Matteo Berrettini (olasz, 7.) 6:7 (4–7), 6:4, 6:4, 6:3