Jöhet az újabb Fucsovics–Djokovics-meccs

2021.11.01. 14:42
Fucsovics Márton három játszmában legyőzte az olasz Fabio Fogninit a Párizsban zajló, hárommillió euró (egymilliárd forint) összdíjazású kemény pályás férfi tenisztorna első fordulójának hétfői játéknapján, a következő körben pedig a világelső szerb Novak Djokoviccsal találkozik.

Remekül kezdett a világranglistán negyvenedik helyezett magyar játékos, és gyorsan elhúzott 5:0-ra. Ekkor meglepően sokat hibázó ellenfele (37.) ápolást kért, mert kisebb sérülés hátráltatta, de folytatni tudta a meccset, amelynek az első játszmáját azonban 27 perc alatt elveszítette.

A második szettben Fognini ismét elveszítette első adogatójátékát, ekkor dühében összetörte ütőjét, a folytatásban viszont váratlanul nagyot változott a játék képe: az olasz egyre kevesebbet hibázott, a magyar viszont egyre többet. A fordulatosan alakuló, közepes színvonalú játszma rövidítésben dőlt el, Fucsovics 6–5-nél meccslabdához jutott, ám Fognini fordított, 8–6-ra nyert, ezzel 63 perc alatt egyenlített. Az MTK teniszezője többször reklamált riválisa sportszerűtlenségei miatt, de a mérkőzésvezető csupán szóbeli figyelmeztetést alkalmazott.

A harmadik felvonásban Fucsovics rögtön elveszítette adogatójátékát, ám hamarosan javított, és végül ez a szett is ugyanolyan fordulatos volt, mint a második.

Fognini 5:4-nél a győzelemért szerválhatott, de nem járt sikerrel.

Ezúttal is rövidítésre volt szükség, amelyben az olasz megint a földhöz vágta ütőjét, de a szankció újfent elmaradt. Fucsovics 6–3-nál három meccslabdához jutott, amelyek közül a harmadikat egy ásszal kihasználta, így 2 óra 44 perc után továbbjutást ünnepelhetett.

A győztes kilenc ászt ütött és hét kettős hibája volt, a vesztes egy ásszal és négy kettős hibával zárt.

Ez volt Fucsovics idei 25. győzelme az ATP-sorozatban, ezzel beállította saját karriercsúcsát, amelyet először 2018-ban ért el. A két játékos ötödször találkozott egymással, három vereség mellett másodszor nyert a magyar teniszező.

Fucsovics a második körben a világelső szerb Novak Djokoviccsal találkozik, aki egyesben azon a meccsen tér majd vissza másfél hónapos kihagyást követően, ugyanis az amerikai nyílt bajnokság szeptember közepén elveszített döntője óta nem játszott mérkőzést.

Eredmények, 1. forduló (a 32 közé jutásért):
Fucsovics Márton–Fabio Fognini (olasz) 6:1, 6:7 (6–8), 7:6 (7–5)
Lajovics (szerb)–McDonald (amerikai) 6:3, 6:4
Ivaska (fehérorosz)–Ramos-Vinolas (spanyol) 6:3, 7:6 (7–2)

(MTI)