Az ukrán teniszezőnő nem akart kezet rázni ellenfelével a US Openen

GettyImages-1419998083
2022.09.02. 16:14
Veresége ellenére is kiállt hazája mellett a húszéves Marta Kostyuk. Az ukrán teniszező nem akart kezet fogni belarusz ellenfelével a mérkőzése végén, csak az ütőkkel pacsizott le.

A második körben Marta Kostyuk 6:2 6:3-as vereséget szenvedett, ezzel pedig kiesett egyesben a US Openről. Ellenfele a korábbi világelső belarusz Viktoria Azarenka volt. Az ukrán versenyző nem akart vele kezet rázni a mérkőzés után, csak az ütőket érintették össze. Ugyanakkor a bíróval feltűnően kezet fogott, hogy ezzel is jelezze, nem véletlenül nem fogott kezet ellenfelével. 

Kostyuk korábban is felszólalt annak érdekében, hogy az orosz és a belarusz játékosok emeljék fel a hangjukat a háború ellen. Az ukrán játékos szerint egyáltalán nem volt sportszerűtlen, hogy nem fogott kezet ellenfelével.

Az én döntésem volt. Nem érzem úgy, hogy tudnék bárkiről, aki nyilvánosan ellenezte a háborút és kormánya döntéseit, nem érzem azt, hogy tudnám őket [az orosz és fehérorosz játékosokat – a szerk.] támogatni

– taglalta véleményét az orosz és belarusz játékosokról az ESPN-nek. 

Ne értsetek félre, ő jó játékos. De ennek semmi köze ahhoz, hogy egy milyen ember

– számolt be döntéséről Kostyuk. 

Kostyuk az ESPN-nek elárulta, hogy előre írt Azarenkának, hogy nem fog vele kezet a mérkőzés után. Az ukrán játékos szerette volna, ha mélyebben beszélgethet belarusz ellenfelével a háborúról, szerette volna megismerni az érzéseit. Azarenka erre úgy válaszolt, hogy nem ér rá. 

Nem ez az első eset, hogy egy ukrán játékos nem akar kezet rázni Azarenkával. A washingtoni Citi Openen a 22 éves Dajana Jasztremka utasította el a belarusz játékos kézfogását. 

(Borítókép: Marta Kostyuk [j] és Viktoria Azarenka [b] a US Openen. Fotó: Sarah Stier / Getty Images)