Vakon hitt az újdonsült wimbledoni bajnokban, 78 millió ütötte a markát

2023.07.18. 07:57
Ilia Topuria, az UFC spanyol-grúz csillaga gondolt egy merészet, és feltett 50 000 eurót az egyik fogadóirodánál arra, hogy Carlos Alcaraz megnyeri a férfi egyest a wimbledoni tenisztornán. Tette mindezt úgy, hogy Alcaraznak nem volt rutinja a füves pályán, és Novak Djokovics számított az esélyesnek. A vegyes harcművészet sztárjának merészsége kamatozott, 180 000 fontot, 237 500 dollárt, jelen kurzus szerint több mint 78 millió forintot kaszált.

Ilia Topuria 26 éves spanyol–grúz sportoló a vegyes harcművészetben jeleskedik, azon belül is a UFC (Ultimate Fighting Championship) nevű liga könnyű- és pehelysúlyú kategóriájában. Olyannyira, hogy eddigi 14 mérkőzéséből 14-et megnyert, veretlen mérlegével a sportág egyik csillaga. A 14 győzelméből négyet KO-val, nyolcat leszorítással, kettőt bírói döntéssel aratta.

Topuria életútja regényes: a németországi Halléban (Halle Wetfalen, nem azonos az egykori NBA-beli Halléval) született, hétévesen családjával visszaköltözött Grúziába, és megismerkedett a kötöttfogású birkózással. 2015-ben kivándorolt Alicantéba, most is ott él, és a birkózást felcserélte a sokkal jobban fizető vegyes harcművészettel.

Topuria nincs híján az önbizalomnak, jelenleg ötödik súlycsoportja ranglistáján, de Instagram-oldalán, ahol El Matador művésznéven szerepel, már úgy hirdeti magát, hogy „a jövő világbajnoka”.

Mármost, Topuria nagy Alcaraz-rajongó, és amikor elkezdődött a wimbledoni torna, ezt tette ki közösségi oldalára:

Kezdődik a kedvenc teniszversenyem. Megtettem életem legnagyobb tétjét, Carlos Alcaraz fog győzni! Gyerünk, Carlitos, mindvégig veled vagyok!

Nos, Topuria még a verseny rajtja előtt, amikor senki sem tudhatta biztosan, hogy Alcaraz egyáltalán eljut a döntőig, feltett 50 000 eurót honfitársa végső győzelmére. És bátorsága kifizetődött, 237 500 dollárt, átszámítva 181 600 fontot, több mint 78 millió forintot nyert!