Egy bravúr és egy papírforma után 1–1-re áll a magyar válogatott Belgiumban

2023.11.11. 18:28
A csata Gálfi Dalma bravúros diadala révén magyar sikerrel indult a Belgium elleni párharc a Billie Jean King-kupában, a világranglistán 114. Bondár Anna viszont már nem tudta borítani a papírformát Yanina Wickmayer ellen, így az első nap után 1–1 az állás Charleroi-ban.

A 6500 férőhelyes Dome de Charleroi csarnok – amelyben az előzetes hírek szerint mintegy 2500 belépő talált gazdára – sok nagy csatának adott már otthont, játszott benne meccset többek között Rafael NadalNovak Djokovics vagy a hazaiak korábbi klasszisa, Kim Clijsters is.  

A hétvégi BJKK-ütközetet a világranglistán 136. Gálfi a magyar válogatott második számú játékosaként a házigazdák első számú teniszezőjével, Greet Minnennel nyitotta meg, aki 62-edikként jóval esélyesebbnek számított. Első összecsapásukon a 26 éves ellenfél 2:0-val kezdett, de a balatonfüredi játékos sorozatban négy játékot hozva, remek adogatásokkal fordított, majd harmadszor is elvette Minnen adogatását, és 35 perc elteltével már szettelőnyben volt.

A folytatásban a 25 éves magyar 1:1-nél ismét faképnél hagyta riválisát, és fogadóként labdája volt az 1:5-höz is, de Minnen szépített. Adogatóként viszont Gálfi 3:5-nél már nem kegyelmezett, és lezárta a meccset, amely 1 óra 18 percig tartott.

„Szerettem volna 1–0-val segíteni Annát, örülök, hogy megvan a Billie Jean King Kupán az első győzelmem. 0:2-ig kicsit szerencsétlenül alakultak a dolgok, de utána jól kihasználtam a lehetőségeimet, és bevált a taktikám” – értékelt Gálfi a szövetség közösségi oldalán.   

A második mérkőzésen nem jött a bravúr 

Bondár Anna 182 centis ellenféle 2009-ben elődöntőt vívott Wimbledonban, eddig öt WTA-trófeát gyűjtött, és pályafutása csúcsaként 12. volt a világranglistán.

Wickmayer magabiztosan hozta az adogatásait, a 26 éves magyarnak viszont öt bréklabdát is hárítania kellett 4:4-ig. A következő gémben Bondár sem tudott élni első lehetőségével, aztán 6:5-nél a nyolcadik bréklabdáját már kihasználta a hazai kedvenc, így övé lett a szett.

A második felvonásban a Hajdúszoboszló SE sportolója 2:1-nél bukta el a szerváját, és noha sikerült rögtön visszabrékelnie aztán megint nem tudta hozni az adogatását. Wickmayer 4:2-nél pedig már lendületben maradt, és fogadóként lezárta a meccset, amely 1 óra 41 percig tartott. A (korábbi nevén) Fed-kupát egyszer, 2001-ben elhódító belgák tehát 1–1-ről várják a folytatást.

A kemény pályán sorra kerülő találkozó a 2024-es világdöntő selejtezőjébe kerülésért zajlik.

A belgákkal legutóbb 2016-ban Izraelben találkoztak a magyarok, akkor 3–0-ra kikaptak, de az összesített mérleg 4–2-es fölényt mutat, ugyanis 1966-ban, 1985-ben, 1986-ban és 2015-ben is a magyarok nyertek. A rivális a legutóbbi diadala mellett 1995-ben bizonyult jobbnak, de Belgiumban most először találkoznak a válogatottak.

Eredmények:

Belgium–Magyarország 1–1 - állás a második egyes után

Yanina Wickmayer–Bondár Anna 7:5, 6:2
    
Greet Minnen–Gálfi Dalma 3:6, 3:6

vasárnap:
Greet Minnen–Bondár Anna
Yanina Wickmayer–Gálfi Dalma
Marie Benoit, Kimberley Zimmermann–Babos Tímea, Stollár Fanny

(MTI)