Marozsán Fábián: Rettenetesen zavar, hogy nem haladok úgy, ahogyan elvárom magamtól

GettyImages-1893677636
2024.01.03. 10:34
Jövő héttől Marozsán Fábián személyében új első számú férfi teniszezője lesz Magyarországnak, de ennek ellenére 24 éves játékosunk öröme nem felhőtlen, mivel nem úgy kezdte a szezont, ahogyan azt eltervezte.

Hosszabb betegség és az ebből fakadó hiányos alapozás után párosban és egyesben is vereséggel kezdte az idényt Marozsán Fábián, akinek első megméretése 2024-ben a hongkongi ATP 250-es torna volt. Hétfőn az osztrák Sebastian Ofnerrel szuper tie-breakben kaptak ki a negyedik kiemelt osztrák Alexander Erler, Lucas Miedler kettőstől, kedden pedig Roberto Bautista Agut vágott vissza a tavaly év végi, szófiai vereségért, két szettben, 6:2, 6:3-ra legyőzve a magyar teniszezőt.

Maximalista vagyok, és nagyon kritikus önmagammal szemben, így rettenetesen zavar, hogy nem haladok úgy, ahogyan elvárom magamtól. Lassabban mozgok, nem érzem stabilnak, gyorsnak az ütéseimet, kiestem a körforgásból, nincs meg az a napi edzés- és meccsrutin, ami a jó eredményhez itt kellene. Ugyanakkor két hete, amikor otthon elkezdtem végre edzeni, már attól százhatvanas lett a pulzusom, hogy néhányszor megemeltem a csípőmet gyógytornán. Előzetesen már azt is aláírtam volna, hogy most egyáltalán itt lehetek, és lejátszottam egy páros és egy egyes mérkőzést is

– fogalmazott Marozsán Fábián, aki így is nehezen tud engedékenyebb lenni önmagával szemben. Bizakodásra adhat okot, hogy állapota, erőnléte egyre javul, és talán jelenlegi, kisebb megfázása sem veti vissza, de attól tart, akár az első négy-öt versenyére is rányomhatja bélyegét, hogy az alapozás jóformán kimaradt.

Előbb egy hétig beteg volt, majd a betegség utóhatásai miatt – mivel hámlott a tenyere – további két héten át alig tudta megfogni az ütőt, így az érdemi edzésmunkát éppen karácsony előtt tudta csak elkezdeni.

Ha azt nézem, hogy lényegében két hete edzek, akkor azért nincs olyan nagy baj, tulajdonképpen most tartok ott, ahol két hét alapozás után kell. Itt is igyekszünk legalább kétszer teniszezni naponta, bár nem kaphatok pályát csak úgy, bármennyi időre. De gyógytorna és erőnléti edzéseim is vannak mellette, sokat segít, hogy az ausztrál túrán a fizioterapeutám is velem utazik. Benne van sajnos a pakliban, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan az év eleje most sem fog annyira jól sikerülni. Olyan helyzetben pedig sosem voltam, hogy az első tornáim alatt még gyakorlatilag alapoznom kell, mentálisan is nagyon nehéz ezt kezelni, hiszen a szememben minden torna főversenynek számít, mindenhol a legjobbat akarom kihozni magamból

– magyarázta a világranglista-64. játékos. Hétfőtől Marozsán Fábián az első számú magyar teniszezővé lép elő a nemzetközi rangsorban – örömét azonban némiképp beárnyékolja, hogy ez nem a saját győzelmének, hanem Fucsovics Márton korai, brisbane-i búcsújának köszönhető. „Ez váratlan pozitívum a nehéz helyzetben, de jobban szerettem volna megnyerni ezt a pozíciót, és nem úgy jutni hozzá, hogy más veszíti el” – mondta.

Szerdán még két edzés vár rá Hongkongban, aztán repül tovább Aucklandbe, az Australian Open előtti második felvezetőtornájának helyszínére, hogy akklimatizálódjon, és ott folytassa a felkészülést. „Így lesz időm hozzászokni az ottani körülményekhez, az időeltolódáshoz, a nagyobb meleghez és a szélhez is – úgy tudom, Új-Zélandon az erősebb lesz kicsit” – tette hozzá. Hogy minél több meccset játsszon az Australian Open előtt, ismét szerepel majd párosban is, a hongkongi viadalhoz hasonlóan Sebastian Ofner oldalán lép pályára – tette hozzá Marozsán menedzsmentje közleményében. 

(Borítókép: Getty Images)