Elképesztő bravúr, Valkusz Máté életében először Grand Slam-főtáblás

2024.01.12. 08:44
A 25 éves Valkusz Máté két szettben legyőzte az olasz Andrea Vavassorit az ausztrál teniszbajnokság (Australian Open) selejtezőjében péntek hajnalban, így életében először feljutott egy felnőtt Grand Slam-torna főtáblájára. Bondár Annának ez nem sikerült, ő két szettben kikapott az orosz Alekszandra Kornyejevától.

Valkusz az első szettet könnyedén megnyerte (6:1), a másodikban viszont komolyabb erőbedobást kellett kitennie a pályára a magyarnak a győzelemért. Olasz ellenfele az ötperces egészségügyi szünete után frissebben tért vissza, és adogatószettjében négy bréklabdát is hárítania kellett Valkusznak. Végül a második szettet 6:4-re megnyerte a 2016-os junior világelső játékos, ezzel pedig kiharcolta élete első felnőtt Grand Slam-részvételét.

Az összecsapás 1 óra 24 percig tartott.

A tavalyi US Open után ismét három magyar férfi szerepel egy GS-torna főtábláján.

Valkusz következő ellenfele a ranglista 45. helyezettje, az ausztrál Max Purcell lesz. A párharc győztese a 11. helyen kiemelt Casper Ruuddel vagy a 35 éves spanyol Albert Ramos Vinolasszal mérkőzik meg a második fordulóban.

Azért álomszerű, mert nem gondoltam volna, hogy ilyen messzire tudok jutni, hiszen elég nehéz ellenfeleket kaptam, akik jó formában vannak, és akiket többnyire nem ismertem

– nyilatkozta Valkusz a magyar szövetség hivatalos Facebook-felületén.

Bondár Annának viszont nem sikerült legyőzni 17 éves orosz ellenfelét, de még így is lehet esélye a főtáblás szereplésre, a 26 éves magyar pedig párosban pedig biztos résztvevő Melbourne-ben. 

A két top 100-as versenyzőnk: a 65. helyen álló, a magyarok között a legjobbnak számító Marozsán Fábián, valamint a 69. Fucsovics Márton alanyi jogon főtáblás, és már ellenfeleik is ismertek. Előbbi a 2014-es US Open-győztes, horvát Marin Ciliccsel, utóbbi a bolgár Grigor Dimitrovval kezd Ausztráliában.

Valkusz Máté: „Nem nyaralni jöttem!”

„Leírhatatlan érzés ez a siker, még nem fogtam fel, mi történt! Wimbledonban lesérültem, nem tudtam pályára lépni, és az a deréksérülésem még a US Open-szereplésemre is rányomta a bélyegét. Csúnyábban fogalmazva úgy is mondhatom: ez az első olyan Grand Slam-tornám, ahova nem nyaralni jöttem” – fogalmazott Valkusz Máté csapata közleményében.

A játékos juniorként elért sikerei után rengeteg sérülés, egészségügyi probléma hátráltatott.

Most sem éreztem magam túl jól a mérkőzés előtt, görcsölt a hasam a meccs során, ha a második szettet nem szerválom ki, akkor végem lett volna a pályán, pontról pontra éreztem, hogy rohamosan csökken az energiám. A győzelem kulcsa az volt, hogy amikor nehéz helyzetbe kerültem, öt-hat olyan adogatást húztam elő, hogy magamat is megleptem. Jöttek ászok, ász értékű szervák is, csodálatos ezt átélni.

Hozzátette: már csak azért is szeretne még maradni Ausztráliában, hogy a barátnője kicsit többet lásson az országból a hotelnél és a teniszkomplexumnál.

„Megígértem neki, hogy ellátogatunk egy állatparkba, ezért is örülök, hogy nem kell pénteken felszállnunk a Bangkokba induló gépre, amire a jegyünk szólt. Ráadásul hoznak ide a pályára helyi, egzotikus állatokat, például koalákat is, hogy a főtáblás játékosok kedvében járjanak, így tulajdonképpen máris betartom az ígéretemet!”

Australian Open, selejtező, 3. forduló:

Férfiak

Valkusz Máté–Andea Vavassori (olasz) 6:1, 6:4

Nők

Alekszandra Kornyejeva (orosz)–Bondár Anna 6:3, 6:3

(Borítókép: Valkusz Máté-archív, a magyar Davis Kupa-csapat-edzésen 2023. december 22-én. Fotó: MTI / Lakatos Péter)