Marozsánnak a 12. kiemelt már túl nagy feladatnak bizonyult az Australian Openen

2024.01.19. 06:22

SIKLÓS ERIK (MELBOURNE)

Hiába nyerte az első játszmát három bréklabdát hárítva, majd állt fel a másodikban 2:5-ről Marozsán Fábián az Australian Open 6. napján, a 16 közé kerülésért, a 12. kiemelt Taylor Fritz ma túl nagy feladatnak bizonyult. Az amerikai 3:6, 6:4, 6:2, 6:2-re győzött.  Nem maradtunk magyar siker nélkül pénteken sem, mert Babos Tímea és Bondár Anna győzelemmel kezdett a női párosban.

Éjszakai műszakkal zárult a csütörtöki program az Australian Openen, Danyiil Medvegyev hajnali 3 óra 40 perckor fejezte be a csatáját a Rod Laver Arénában. A finn Emil Ruusuvuori ellen 3:6, 6:7-ről fordított a 3. kiemelt orosz.

Aki megvárta a 4 óra 23 perces párbaj végét, és pénteken itt akart lenni a nyitányra, nem aludhatott sokat. A Tennis Australia vezetői arra hivatkozva kezdték az idén egy nappal korábban, már vasárnap a januári Grand Slamet, hogy így elkerüljék az éjszakába nyúló meccseket, eddig egyszer sem fejeződött be a program éjfél előtt.

Az Australian Open 6. napján megint egy időben játszottak a magyarok a Melbourne parkban. A csütörtöki eső miatt Babos Tímea és Bondár Anna bemutatkozása a női párosban péntekre csúszott, az 5-ös pálya második mérkőzése lett az övék. Marozsán Fábián a 9000 férőhelyes John Cain Arénába volt hivatalos, egy női találkozó után (Paula Badosa és Amanda Anisimova játszott elsőként). A játékosokat golfautóval szállítják a Rod Laver alagsorából a John Cainbe, ahol kedden Fucsovics Márton is játszott.

Erősen kezdett Fritz, de a 6 percig tartó első játékban nem jött össze neki brék, mert a magyar egy látványos fonák röptével, majd egy tökéletes rövidítéssel szerzett pontot a kritikus pillanatokban. Az amerikait mintha ez meglepte volna, mert adogatóként ütött egy kettőshibát és kétszer rontott tenyeressel, és 0–40-ről nem tudott fordítani, mert fonákkal is bizonytalankodott (2:0). Marozsán Fábiánnak ettől kezdve elég volt a saját szervájára koncentrálni, de Fritz mindent megtett a visszabrékért. Előbb 2:0-nál, majd a szettért adogatva kellett fogadóelőnyt hárítani, de jól összpontosított Marozsán Fábián: 5:3, 30–40-nél, két nyerő szervával és egy pontot érő tenyeressel fordított, zárta le a játszmát.

A John Cain aréna tetejét kinyitották, szabadban játszottak, elég hűvös, felhős időben. A lelátó minden szegletéből jött a gyerünk, Fábi biztatás, a magyar szurkolók ezúttal nem tudtak egy helyre összeülni.

Fritz egyre jobban teniszezett, és miután a kilencedik fogadóelőnyét megcsinálta (1:3), átvette az irányítást. Ráadásul Marozsán játéka kicsit szétesett, túl sok volt benne a ki nem kényszerített hiba. Szerencsére ekkor még viszonylag gyorsan összekapta magát a magyar, és 2:5-ről visszajött 4:5, 40:15-re. Elképesztő gémet játszottak. A magyar négy játszmalabdát hárított, volt, amelyiket 199 km/órás második adogatással vagy bátor, bravúros rövidítéssel, de Fritz addig szorongatta, amíg övé nem lett a szett (4:6).

A folytatásban egyre csak nőtt a különbség kettejük között. Fritz alig vesztett pontot adogatóként, a nyomás így a magyaron volt, és ezzel most nem tudott mit kezdeni: a mérkőzés 2 óra 24 percig tartott.

Marozsán Fábián harmadszor játszott Grand Slam-főtáblán és a harmadik fordulóig jutott, míg Taylor Fritz a 30. GS-versenyén indult és 2022 után másodszor került a legjobb 16 közé az Australian Openen.

A magyar szövetség Facebook oldalának higgadtan és tanulságosan értékelt Marozsán Fábián a 12. kiemelt Taylor Fritz elleni veresége után.

Marozsán Fábián a párosban folytatja, Fucsovics Mártonnal.

Női párosban Babos Tímea és Bondár Anna győzelemmel mutatkozott be a főtáblán: az időjárás miatt csütörtökről elhalasztott találkozójukon 2 óra 17 perc alatt szetthátrányból győzték le az olasz Angelica Moratelli és a brit Samantha Murray alkotta kettőst.

Néhány perccel Marozsán veresége után Bondár Anna kezdett szerválni az 5-ös pályán a győzelemért. Babos Tímeával az első szett elvesztése után óriásit küzdöttek. A másodikban ugyan simán egyenlítettek, de a döntő játszmában, 0:1-nél három fogadóelőnyt kellett hárítaniuk. Megoldották, majd 5:5 után összejött a brék és Bondár Anna szervájánál már nem adtak esélyt az ellenfélnek (4:6, 6:1, 7:5).

Grand Slam-tornán aratott első párossikerük után a magyar szövetség közösségi oldalán jó hangulatban értékelt Babos Timea és Bondár Anna, akikre szombaton jóval nehezebb feladat vár: akkor a francia Caroline Garcia, Kristina Mladenovic kettőssel mérkőznek meg. A párharc külön pikantériája, hogy Babos és Mladenovic párosban négy Grand Slam-tornát és két WTA-világbajnoki címet nyert együtt, és további három GS-torna döntőjén jutottak döntőbe.

Australian Open, Melbourne

férfi egyes, 3. forduló  (a 16 közé jutásért):

  • Taylor Fritz (amerikai, 12.)–Marozsán Fábián (magyar) 3:6, 6:4, 6:2, 6:2

női páros, 1. forduló (a 32 közé jutásért):

  • Babos Tímea, Bondár Anna (magyar)–Angelica Moratelli, Samantha Murray (olasz, brit) 4:6, 6:1, 7:5