Elmaradt a nagy csata Djokovics ellen, Sinner az első döntős Melbourne-ben

GettyImages-1961685068
2024.01.26. 08:16
SIKLÓS ERIK (MELBOURNE)

Egy korszak lezárult: Jannik Sinner pontot tett Novak Djokovics melbourne-i uralkodásának a végére. A 22 éves olasz parádés tenisszel 6:1, 6:2, 6:7, 6:3-ra verte az Australian Open tízszeres bajnokát a döntőbe jutásért. A világelső szerb fogadóelőnyig sem jutott el a 3 óra 22 percig tartó összecsapás alatt. Sinner a vasárnapi fináléban Danyiil Medvegyevvel találkozik.

Szinte tökéletes szereposztás jött össze az Australian Open férfi egyes elődöntőjében. A többség talán szívesebben nézte volna Carlos Alcarazt az orosz Danyiil Medvegyev ellen, és akkor valóban a világranglista első négy helyezettje játszana az AO-fináléért, de a spanyol helyét elfoglaló Alexander Zverev akceptálható csere. Ráadásul a 20 éves wimbledoni bajnok tavaly július óta nem nyert serleget, sőt, döntőbe is csak egyszer jutott.

Novak Djokovics és Jannik Sinner elődöntős párbaját azóta várta mindenki, hogy január 11-én elkészült a főtábla sorsolása. Akik nem a világelső szerb 25. Grand Slam-serlegéért szurkolnak, a fiatal olaszban látják az erőt, hogy megtöri Djokovics 2019 óta tartó melbourne-i uralmát. Sinner tavaly novemberben két hét alatt négyszer mérkőzött Djokoviccsal – a negyedik egy páros volt –, és háromszor ő nyert. 

A szerbnél 14 évvel fiatalabb tiroli olasz játszmavesztés nélkül jutott a legjobb négy közé az AO-n. Kedd este éjszakába nyúló meccsen verte Andrej Rubljovot, először győzött Grand Slamen top ötös játékos ellen. Tavaly ősszel, Párizsban visszalépett az ATP 1000–es versenyen, mert bőven éjfél után fejeződött be a meccse, és a következő fordulóban betették a délutáni programba. Ezúttal két nap pihenője maradt az elődöntőig, így nem izgatta különösebben, mikor kerül ágyba.

Addig játszom, amíg véget nem ér a mérkőzés. Ez egy Grand Slam-negyeddöntő volt, nem számít az idő, nem nézem az órát. Tudtam, ha sokáig is tart, akkor is lesz időm regenerálódni – mondta szerdára virradó éjszaka. 

Ideális teniszidőben kezdtek. A csütörtöki viharok, kiadós esőzés után kellemes 23 Celsius-fok és minimális szél jellemezte a melbourne-i időjárást. A vegyes páros döntő ugyan hosszúra sikeredett, de csak minimális csúszást okozott az eredeti tervhez képest. 

Djokovicsnak a 48. Grand Slam-elődöntője volt, az AO-n a 11., és Melbourne-ben még soha nem kapott ki ezen a szinten. Sinner először jutott el eddig az Australian Openen, korábban Wimbledonban küzdhetett egyszer a döntőért, de tavaly a szerb a végállomást jelentette neki ott. 

Látványos labdamenettel indult a csata, és a fogadó Djokovicsé lett a pont, de Sinner dominált a folytatásban: magabiztosan hozta az adogatását, majd egyből brékelt, 0:1, 30:40-nél hiába ütötte meg a szervát 206 km/órás sebességgel a címvédő, a trónkövetelő egy nyerő tenyeres lendített röptével megadta a párbaj alaphangját – 12 perc után 3:0.

A Rod Laver Aréna lelátóján ugyan több szerb zászlót lobogtattak, mint olaszt, de a sebezhetetlennek hitt hősük küszködését, szenvedését látva, egyre inkább elcsendesedtek a szurkolói.

Sinner gyakorlatilag leteniszezte, leütötte az első kiemeltet, a legendát a pályáról.

Djokovics próbált agresszívabban játszani az alapvonalról, ritmust váltani a hálóhoz menve, de egyik sem az ő tenisze, és nem is vezetett eredményre, nem tudta kizökkenteni az olaszt, aki duplabrékkel, 31 perc után adogatott a szettért – megcsinálta (6:1).

Változást a 2. szett sem hozott. A szerb továbbra is csak kereste a megoldást, a választ Sinner játékára. Kicsit javult az adogatása, de még mindig túl sokat hibázott, és fogadóként nem kapott esélyt, és az olasz megint brékelte kétszer. 1:6, 2:4-nél óriási labdamenetet nyerve hárított fogadóelőnyt a szerb, felrobbant a lelátó a csodálattól és az örömtől – talán mégsem lesz gyors kiütés ebből, feltámad a kedvenc – de Sinner simán nyerte a következő két pontot. 68 perce tartott a tiroli teniszsuli, amikor Sinner a 6:1, 6:2-ért kezdhetett szerválni, 0:30-ról megoldotta. 

Djokovics 2006–ban játszotta az első mérkőzését Melbourne-ben, de az elmúlt 18 évben soha nem állt 1:6, 2:6-ra (a pénteki volt a 103. meccse az AO-n, 94-et megnyert). Egyszer vesztette el az első szettet 6:1-re, 2013-ban, a 4. fordulóban Stan Wawrinka ellen, de azt végül megnyerte 1:6, 7:5, 6:4, 6:7, 12:10-re. 

Egyetlen játékos ismert a profik jelenlegi mezőnyében, aki képes ilyen helyzetből felállni és megfordítani a csata kimenetelét. Sinner pechjére pont ő állt a háló másik oldalán.

Várható volt, hogy Djokovics összeszedi magát és elkezd pontosabban, jobban teniszezni. Nem ment az öltözőbe, nem mondta a magáét a lelátón ülő csapatának, nem csinált jelenetet. Összpontosított és igyekezett megtalálni a játékát, azt a teniszt, amivel 24 Grand Slam-serleget nyert eddig. Sinner 2022-ben a wimbledoni negyeddöntőben 7:5, 6:2-re vezetett ellene, de a vége 5:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:2 lett.

A 3. játszma első játékában az olasz megint bréklabdához jutott, de a szerb az alapvonalról sokkal jobban ütötte már a labdát ekkor.

Elképesztő labdameneteket játszottak, Djokovics felért Sinner szintjére.

A fiatal harcos bírta ezt a tempót, és fogadóként ugyan már nem dominált annyira, mint addig, adogatóként nem adott esélyt riválisának. Úgy jutottak el 6:1, 6:2, 6:6-ig, hogy Djokovicsnak egyetlen bréklabdája nem volt. Időnként megcsillant valami kis remény, például a 8. gémben, de Sinner egyrészt nagyon jól szervált a fontos, kritikus pillanatokban, másrészt a világelső még mindig hibázgatott. Úgy lett 4:4, hogy a szerb egy könnyű tenyerest a háló közepébe ütött, majd mindkét kezével lemondóan legyintett egy nagyot.   

A rövidítésben 4:2-vel fordultak, de 5:4-re már Sinner vezetett és ő adogathatott kétszer. Az elsőnél 2. szervát ütött, és a pontot egy finom, pörgetett emeléssel a szerb nyerte. Egy nyerő szerva jött, ami meccslabdát ért, de Djokovics adogatott és a labdamenet végén Sinner tenyeressel rontott, majd már a szerbnek lett játszmalabdája. Meg is csinálta. Az öklét magasba emelve rázta a közönségnek, így ment le diadalittasan a pályáról. 2 óra 30 perc után Djokovics kivette az egészségügyi szünetet, hat perc elteltével tért vissza. 

Sinner semmi jelét nem mutatta, hogy a harmadik szett elvesztése meccslabdáról, vagy az egészségügyi szünet megzavarta, kizökkentette volna. Pont azzal a koncentráltsággal, tudatossággal, elszántsággal, fegyelemmel, hittel tette a dolgát, mint a párbaj első percében. A negyedik játszmában 40:15-je volt a szerb első adogatójátékában, de akkor nem jött össze a brék. Pár perccel később 0:40-ről nyert öt pontot sorozatban és már 3:1-re vezetett. Djokovicsnak olyat kellett tennie, ami 3 óra alatt egyszer nem sikerült neki: ha nem is megtörni, de legalább egy gémben brékelni az olaszt. Nos, a brék alapja a fogadóelőny, de a bajnok addig sem jutott el. Sinner előbb semmire nyerte az adogatását 4:2-nél, majd 5:3-nál, a döntőért szerválva beütötte ugyan az első kettőshibáját, de adogatott ászt és nyerőt, és célba ért. Készülhet az első Grand Slam-döntőjére.

Sinner ellenfele a fináléban a 2021-es US Open-győztes Danyiil Medvegyev lesz, aki maratoni mérkőzésen, kétszettes hátrányból verte meg a német Alexander Zverevet. A 2021-es olimpiai bajnok a negyedik játszma rövidítésében 5–4-es előnyénél kétszer adogathatott, amivel lezárhatta volna a továbbjutás kérdését, viszont az orosz mindkétszer megnyerte a labdamenetet, és végül a meccset is.

A vegyes párosoknál a tajvani Hszie Szu-vej és a lengyel Jan Zielinski alkotta kettős szuper rövidítésben bizonyult jobbnak a brit Neal Skupski és az amerikai Desirae Krawczyk duója ellen. A győztes szettveszteség nélkül masírozott a döntőbe, három meccsük tükörsima volt, majd jött kettő, amelyeken az egyik játszmát csak rövidítésben hozták. Ezután a döntőben rövidítésben azonnal szetthátrányba kerültek, de az egyenlítést követően a szuper rövidítésben 11–9-re nyertek.

Australian Open, férfi elődöntő:

  • Jannik Sinner (olasz, 4.)–Novak Djokovics (szerb, 1.) 6:1, 6:2, 6:7 (6–8), 6:3
  • Danyiil Medvegyev (orosz, 3.)–Alexander Zverev (német, 6.) 5:7, 3:6, 7:6 (7–4); 7:6 (7–5), 6:3