Kiderült, mikor térhet vissza a doppingvétség miatt eltiltott korábbi világelső

GettyImages-1430616528
2024.03.08. 11:32
A március 17-én rajtoló miami tenisztornán tér vissza a pályára Simona Halep, akit 2022 októberében tiltottak el a versenyzéstől doppingvétség miatt. A korábbi világelső teniszező küzdött igazáért, majd fellebbezésének helyt adott a sportdöntőbíróság, így újra pályára léphet.

A volt világelső versenyengedélyét 2022 októberében függesztették fel ideiglenesen, mert a US Openen levett A és B mintájában is kimutatták a tiltólistás roxadustatot. Ez a szer fokozza az eritropoetin (EPO) endogén termelését, serkenti a hemoglobin és a vörösvértestek termelődését, ezért vérszegénység ellen használják.

Halep akkor azt mondta, bizonyítékai vannak rá, hogy egy engedélyezett, de szennyezett táplálékkiegészítőből került a szervezetébe roxadustat. A sportág tisztaságát felügyelő szervezet (ITIA) illetékesei egyrészt elfogadták a játékos érvelését, másrészt viszont megállapították, hogy az általa elismert mennyiség nem eredményezhette volna a pozitív mintákban talált magas koncentrációt. 

HALEP NEM HAGYTA ANNYIBAN A DOLGOT, BENYÚJTOTTA FELLEBBEZÉSÉT, AMELYNEK VÉGÜL HELYT ADOTT A SPORTDÖNTŐBÍRÓSÁG, 2026 OKTÓBERÉIG SZÓLÓ ELTILTÁSÁT KILENC HÓNAPRA CSÖKKENTETTE, ÍGY EGYBŐL VISSZATÉRHET A PÁLYÁRA.

A korábbi világelső teniszező köszönetét fejezte ki a miami tenisztorna szervezőinek, hogy lehetőséget biztosítanak számára a versenyzésre, így szabadkártyával a főtáblán indulhat a március 17-én rajtoló tornán.

Izgatottan tudatom mindenkivel, hogy két hét múlva visszatérhetek. Köszönöm a verseny szervezőinek, hogy megadták nekem ezt a lehetőséget, és alig várom, hogy újra a pályán legyek és versenyezzek

– mondta Halep csütörtökön.

(Borítókép: Getty Images)