Piros Zsombor heroikus küzdelemben szenvedett vereséget a székesfehérvári tornán

53585957589 343a9e5128 o
2024.03.15. 15:26
A székesfehérvári 75-ös kategóriájú challenger-tenisztornán nem jutott elődöntőbe a második helyen kiemelt Piros Zsombor, miután végletekig kiélezett csatában, három szettben alulmaradt a francia Titouan Droguet ellen. A torna hátralévő részében nem szerepel magyar teniszező.

A világranglistán 106. helyezett Piros Zsombor egyedüli magyarként maradt versenyben a Kiskút Openen péntekre, a negyeddöntőben a nála több mint 60 hellyel hátrébb rangsorolt francia Droguet volt az ellenfele. A székesfehérvári teniszklub lelátói a nemzeti ünnepen is megteltek, challenger-tornához képest kiváló hangulat fogadta a játékosokat. 

A nyolcaddöntőben is három szettes mérkőzést játszó Piros a harmadik gémben került brékelőnybe, semmire vette el ellenfele adogatását. A francia a korai hátrány ellenére nem engedte el a szettet, a rendkívül fizikális labdamenetekkel tarkított találkozón 3:3-nál egyenlített. Pirost most többnyire nem hagyták cserben szervái, több könnyű pontot szerzett adogatásaiból, majd Droguet ötödik szervagémjét is elvette, és kiszerválta az első szettet. 

Hasonlóan a Santiago Rodríguez Taverna elleni mérkőzéshez, a magyar teniszező ezúttal is a második szettben korai hátrányt szedett össze, francia riválisa azonnal brékelte. Ugyan hamar visszajött egy játék különbségre, de több gémet nem nyert, így Droguet 6:1-el elvitte a második felvonást, és jöhetett a döntő játszma. 

Piros Zsombor
Piros Zsombor
Fotó: Csengeri Zsanna/MTSZ

Ekkor viszont megint a francia teniszező akarata érvényesült, egyből brékelte Pirost. Mindkét teniszező egyre jobban fáradt, hosszú labdameneteken, gémeken keresztül küzdöttek a felek. Piros 2:1-nél, egy maratoni játék után elvette a francia szervagémjét, egyúttal egyenlített szetten belül, de ezt követően nem tudta tartani adogatását, és megint hátrányba került. 5:3-nál Piros adogatott a mérkőzésben maradásért, de meccslabdához jutott Droguet. Több mint 20 ütésen keresztül küzdöttek a felek, majd a magyar játékos egy látványos ejtéssel zárta le a labdamenetet, így egyelőre megmenekült. 

Amikor viszont Droguet a mérkőzésért szervált, akkor nem hibázott. Ugyan volt Pirosnak egyetlen lehetősége a brékre, de azt egy hatalmas adogatással hárította a francia. Droguet a negyedik szettet 6:4 arányban nyerte, a mérkőzés 2 óra 20 percig tartott, Piros vereségével pedig nem maradt több magyar teniszező versenyben a székesfehérvári tornán. 

Amikor a döntő szettben, brékhátrányból visszajöttem 2:2-nél, és 30:0-re vezettem a saját adogatásomban, akkor egy tenyeresnél begörcsölt az alkarom, ez pedig nehezítette a további játékomat. Volt már erre példa korábban, ugyanez történt velem, többségében elvesztettem akkor a mérkőzéseket, de volt pozitív végkifejlet is, ebben bíztam ezúttal is. Sajnos most ez nem így történt, nagyon fizikális, nehézsúlyú bokszmérkőzéshez hasonló találkozót játszottunk, amiből a francia jött ki jobban, de összességében úgy gondolom, hogy kezd összeállni a teniszezem, és többnyire pozitív dolgokat viszek magammal tovább Székesfehérvárról

 – értékelt a mérkőzés után Piros, aki kiemelte, a szerváin mindenképpen dolgoznia kell a közeljövőben, de úgy érzi, minden esélye meglesz arra, hogy a salakos szezonban kiharcolja  a top100-ba kerülést. 

A negyeddöntő további mérkőzésein a tajvani Tseng szintén heroikus küzdelemben, három szettben győzte le a Valkusz Mátét búcsúztató francia Martineau-t. A másik két találkozón a korábban Dominic Thiemet kiejtő Daniel Michalski legyőzőre talált az olasz Maestrelli személyében, illetve a szintén olasz Agamenone szetthátrányból fordított Kolar ellen. 

A székesfehérvári torna elődöntőjének két mérkőzését szombaton rendezik, majd a finálét vasárnap. 

Az elődöntő párosítása: 

  • Agamenone–Droguet
  • Maestrelli–Tseng

Eredmény, negyedöntő

  • Droguet – Piros 4:6, 6:1, 6:4
  • Tseng – Martineau 6:4, 4:6, 6:4
  • Kolar – Agamenone 6:4, 6:7, 3:6
  • Michalski – Maestrelli 2:6, 3:6

(Borítókép: Csengeri Zsanna/MTSZ)