Marozsán Fábián újabb sikerével belépett a világ legjobb 50 teniszezője közé

2024.03.25. 17:49
A miami ezres kategóriájú tenisztorna harmadik fordulójában Marozsán Fábián remek játékkal, két szettben győzte le a világranglistán 45. helyen jegyzett Alexei Popyrint, és bejutott a nyolcaddöntőbe. Sikerének köszönhetően a magyar teniszező belépett a világranglista legjobb 50 játékosának mezőnyébe – pályafutása során első alkalommal.

Azok után, hogy hazánk legelőkelőbb helyen jegyzett teniszezője vasárnap szenzációs teljesítménnyel szűk 1 óra alatt győzte le a világranglistán hetedik Holger Runét, helyi idő szerint hétfő délelőtt újra játékra jelentkezett. Marozsán Fábián pályafutása negyedik mestertornáján lépett pályára Miamiban, harmadik fordulós ellenfele pedig az az Alexei Popyrin volt, akit az Indian Wells-i torna első körében összesorsoltak a magyarral, de akkor az ausztrál visszalépett sérülése miatt. Így kettejük első mérkőzésére Miamiban került sor. 

Ami még Popyrint illeti, a világranglistán 45. helyen jegyzett teniszező számára sem ismeretlen egy mestertorna harmadik köre, sőt tavaly Cincinnatiben egészen a negyeddöntőig jutott. 

A magyar teniszezőn látszott, hogy alig 20 órával ezelőtt ütötte be a győzelmet érő fonákot Rune ellen, több ki nem kényszerített hibával nyitott, Popyrin pedig vesztett pont nélkül vette el riválisa adogatását. Nem tartott viszont sokáig az ausztrál előnye, egyre jobban fogadott Marozsán, kellemetlen helyre ütve ritörnjeit, így rögtön egyenlített. A magyar teniszező a folytatásban egyre magabiztosabb volt fogadásai mögött, még az erős napsütés és délelőtti hőség sem zavarta meg. 

Miután hozta első alkalommal szervagémjét, Popyrin adogatása mögött újra bréklehetőséghez jutott, de ezúttal az ausztrált megmentették jó szervái, amelyeket nem tudott pályára helyezni Marozsán. 5:5-nél viszont a magyar teniszező került komolyabb bajba, olyannyira, hogy három bréklabdája volt az ausztrálnak, de Marozsán játéka nem esett szét, sőt jó adogatásokkal, valamint okos taktikával az összeset hárította, majd húzta be a nagyon fontos gémet. 

A magyar teniszező kihasználta az ebből fakadó lélektani előnyét, Popyrin elbizonytalanodott, amikor a szettben maradásért adogatott, gyengébb második szerváiból pedig kétszer is gyönyörű fonák nyerőt ütött Marozsán – egyúttal 51 perc alatt megnyerte az első szettet 7:5-re. 

Ugyanúgy, mint az első játszmában, megint Marozsán kezdte az adogatást, ezúttal probléma nélkül abszolválta a feladatot, majd Popyrin egyenlített. Jellemző volt az ausztrál játékára, hogy első, jó szerva esetén többnyire nem volt esélye a fogadó magyarnak, de amennyiben nem jött az első adogatás, azt többnyire kihasználta Marozsán. 

2:1-nél Popyrin adogatott, de a magyar teniszező rendkívül jól fogadott, tehetetlen volt az ausztrál, így szett- és brékelőnyből jöhetett a folytatás. Marozsán mondhatni ott folytatta, ahol abbahagyta Rune ellen vasárnap. Szenzációs megoldásai voltak, kulcspillanatokban pedig bevállalós ütéseit sem rontotta el. 

Ezt követően viszont nehézségei akadtak a magyar teniszezőnek szervagémjében, olyannyira, hogy négy fogadóelőnyhöz jutott Popyrin, de ebből egyet sem tudott értékesíteni.

Amikor nagyon számított, Marozsán akarata érvényesült, egy maratoni, mintegy 12 perces adogatójáték után 4:1-re módosult szetten belül az eredmény, a magyar teniszező pedig két játékra került a győzelemtől. 

Marozsán az első szettben bizonytalan volt második szervái mögött, de a második játszmában egyre több pontot csinált ebből a fajtából is, így tehetetlen volt ausztrál riválisa. Nagyon kiegyensúlyozott volt feszült pillanatokban, amelynek köszönhetően 5:3-nál a mérkőzésért szerválhatott. 

Marozsán nem remegett meg, nyugodt maradt, a labdameneteket pedig tanárian játszotta ki, így mindössze egy vesztett ponttal abszolválta a gémet, és nyerte meg a mérkőzést 7:5, 6:3-ra. 

A 24 éves magyar teniszező újabb sikerével bejutott a miami tenisztorna nyolcaddöntőjébe, amellyel együtt a világranglista top 50-es mezőnyébe is belépett – első alkalommal pályafutása során. 

A következő fordulóban Marozsán ellenfele a német Jan-Lennard Struff, vagy a kilencedik kiemelt, szintén ausztrál Alex De Minaur lesz. 

ATP 1000, MIAMI, 3. FORDULÓ

  • Marozsán Fábián–Alexei Popyrin 7:5, 6:3