Az olasz szupersztárral szemben nincs ellenszer, elképesztő tenisszel nyerte a miami tornát

GettyImages-2118349583
2024.03.31. 22:40
A miami ezres kategóriájú tenisztorna fináléjában a második kiemelt Jannik Sinner tökéletes játékkal, két szettben verte meg Grigor Dimitrovot. Az olasz teniszező remek teljesítményt nyújtott Miamiban, hétfőtől pedig a világranglista második helyén jegyzik.

Elképesztő formában teniszezett mindkét játékos az elmúlt másfél hétben: Jannik Sinner azok után, hogy elszenvedte első vereségét a naptári esztendőben Carlos Alcaraz ellen az Indian Wells-i tornán, világklasszis színvonalon játszott Miamiban is, és bejutott pályafutása harmadik floridai fináléjába. Méghozzá úgy, hogy az olasz Australian Open-bajnok az elődöntőben úgy győzte le a címvédő Danyiil Medvegyevet, hogy az orosz klasszis mindössze három gémet nyert a mérkőzésen. 

Ami pedig Dimitrovot illeti, a korábban a világranglista harmadik helyén jegyzett bolgár 2017 után első alkalommal jutott vissza a legjobb 10 mezőnyébe Miamiban nyújtott teljesítményének köszönhetően, legyőzve többek között az első kiemelt Carlos Alcarazt. A bolgár teniszező szenzációsan játszott legutóbbi mérkőzésein, egykezes fonákját pedig Roger Federeréhez hasonlították, amely hatalmas elismerés. Így az már a vasárnapi finálé előtt garantálva volt, hogy zseniális tenisz vár ránk a döntőben. 

A tornagyőzelmen kívül az volt még a tét a két teniszező számára, hogy jövő héttől Dimitrov hetedikként, vagy Sinner másodikként folytathatja a világranglistán. Utóbbi esetében karriercsúcsról beszéltünk. 

Dimitrov kezdte az adogatást, és kissé meglepő módon az első hibák az olasz nevéhez fűződtek, olyannyira, hogy az első gémben két tenyerest valamint egy fonákot is elhibázott, így bolgár riválisa könnyedén hozta a játékot. Ahogyan teltek múltak a labdamenetek, egyre jobban elkezdett az olasz keze is sülni, miközben első szervái mögött gyakorlatilag érinthetetlen volt. 

Ennek ellenére 2:1-es Dimitrov vezetésnél a bolgár jutott először bréklehetőséghez, kialakult a labdamenet, de egyik tenyeresét kissé hosszúra, szélesre mérte, így Sinner végül tartotta szerváját. Sőt, a kimaradt lehetőség után Dimitrov egyre többet hibázott, az olasz klasszis pedig hosszan, agresszívan fogadott. A rá következő játékban Sinner két bréklabdához jutott, az elsőt még Dimitrov hárította, a másodikat viszont már a világranglista harmadik olasz kihasználta, és szetten belül előnybe került. 

Az első játszma hátralévő részében Dimitrov egyszer még eljutott 30:30-ig Sinner adogatójátékában, de ennél többre nem futotta a bolgártól, hátrányát nem tudta ledolgozni. 

Sinner 5:4-nél a szettért szervált, és nem hibázott, végül egy csodálatos fonák nyerővel zárta le a játszmát. 

Úgy tűnt, bármit üthet Dimitrov, bármilyen taktikát kipróbálhat, olasz riválisának mindenre van és lesz is válasza. A második szettben Sinner kezdte az adogatást, különösebb probléma nélkül hozta a játékot, majd ugyanígy tett Dimitrov is, ami szempontjából rendkívül fontos volt.  

Annak ellenére, hogy az első szettet elvesztette a bolgár, néhány labdamenetben megvillantotta csodálatos egykezes fonákját. Második játszma 2:1-es Sinner vezetésnél például a gémen belüli első pontot egy gyönyörű fonák egyenessel nyerte. A gém megnyeréséhez ennyi nem volt elég Dimitrovnak, olyannyira, hogy már 40:15-re is vezetett, lezárnia viszont nem sikerült, Sinner visszaküzdötte magát majd első bréklabdáját értékesítette. 

Jannik Sinner
Jannik Sinner
Fotó: Getty Images

Szenzációsan játszott az olasz teniszező, Dimitrov előtt pedig amikor ott volt a lehetőség, hogy megszorongassa riválisát, hibázott. Fél órája sem tartott a második játszma, amikor a bolgár újra bajba került szervagémjében, egyszerűen nem volt válasza Sinner játékára, majd elbukta adogatását, így az olasz karnyújtásnyira került a végső győzelemhez. 

5:1-nél Sinner a szettért – egyben a mérkőzésért – szervált, pontot sem engedélyezett Dimitrovnak, elképesztő dominanciáról, magabiztosságról tett tanúbizonyságot, és 1 óra 12 perc alatt nyerte meg a finálét. Végső győzelmének köszönhetően Sinnert hétfőtől a világranglista második helyén jegyzik, Dimitrov pedig visszatér a legjobb 10 mezőnyébe. 

ATP 1000, MIAMI, DÖNTŐ 

  • Grigor Dimitrov – Jannik Sinner 3:6, 1:6

(Borítókép: Getty Images)