Ökölvívásban ezt kiütésnek hívják: Swiatek elképesztő fölénnyel nyerte meg a Garrost

GettyImages-2156559437
2024.06.08. 16:25
Elmaradt a szenzáció, húsz percig tudott ellenállni az újonc a bajnoknak. A Roland Garros női egyes döntőjében a címvédő Iga Swiatek az első szettet brékhátrányból fordította meg, de utána nem adott esélyt Jasmine Paolininek, sorozatban tíz gémet nyert. A lengyel világelső zsinórban harmadszor, összességében negyedszer nyerte meg a francia nyílt teniszbajnokságot, és természetesen a legnagyobb esélyese az olimpiai aranynak, mert júliusban azt is a Roland Garroson rendezik.

Nem sok izgalmat ígért a szombati női egyes döntője a Roland Garroson. A világranglistát hétfőtől már 107. hete vezető Iga Swiatek 20 mérkőzés óta nem kapott ki a salakos Grand Slamen, és az áprilisi stuttgarti veresége (Jelena Ribakina állította meg az elődöntőben) után 18 meccset nyert sorozatban – Madrid után Rómát is bevette, ő lehetett az első Serena Williams 2013-as menetelése óta, aki megnyeri a három legnagyobb salakos serleget egy szezonban.

Párizsban a hatból öt áldozatát elgázolta – a 12 megnyert játszmából az ellenfelei nyolc alkalommal maximum kettő gémet tudtak csinálni, de az orosz Anasztaszija Potapovát 40 perc alatt verte 6:0, 6:0-ra. Egyszer járt kötéltáncot, a hozzá hasonlóan négyszeres Grand Slam-bajnok Oszaka Naomi a 2. fordulóban 4:1-re vezetett ellene a döntő szettben, és fogadóelőnye volt az 5:1-hez a japánnak, majd 5:3-nál adogatóként meccslabdája. Swiatek túléléséhez kellett Oszaka és a szerencse is, de a lényegen ez mit sem változtat.

Iga Swiatek nem egy izgalmas, vibráló karakter, nem könnyű eladni vele a női teniszt, pedig még mindig csak 23 éves, és a jelenlegi állás szerint a következő években ő marad az élen. Igaz, Coco Gauff hétfőtől feljön másodiknak a ranglistán, de a 20 éves amerikai még nem érte el a lengyel szintjét (az elődöntőben 6:2, 6:4-re kapott ki tőle).

Ki is az a Jasmine Paolini?

Tavaly ilyenkor 53. volt a ranglistán, és a 32 közé kerülésért esett ki a Roland Garroson a selejtezőből érkezett Olga Danilovic ellen (2:6, 5:7). Egészen 2024-ig soha nem nyert egy meccsnél többet a francia nyílt teniszbajnokságon, sőt egyetlen Grand Slamen sem. Januárban a legjobb 16-ig jutott az Australian Openen, de ezt inkább a szerencsés sorsolásnak köszönhette, nem találkozott kiemelttel. Az áttörést Dubaj hozta el, a februári WTA 1000-es verseny megnyerése közben megint Fortuna is fogta a kezét. A negyeddöntőben nem állt ki ellene Jelena Ribakina, a döntőben a selejtezőből jött, egy nappal korábban Iga Swiateket verő Anna Kalinszkajánál kellett jobbnak bizonyulnia. Az orosz 5:3-ra vezetett a döntő szettben (előtte volt 6:4, 3:1-e is), de Paolini kihasználta a megtorpanásait – Swiatek ellen ilyenre nem számíthatott.

Jasmine Paolini
Jasmine Paolini
Fotó: Getty Images

Dubaj után nem kapott szárnyakat, a salakos előversenyeken hét mérkőzéséből négyet nyert meg, egy stuttgarti negyeddöntő volt a legjobb eredménye, hazai pályán, az Italian Openen egyből kiesett. Párizsban ehhez képest nagyot ment, de a sorsolására megint nem lehetett panasza – persze, a 4. kiemelt Jelena Ribakinát le kellett győznie a negyeddöntőben. Iga Swiatekkel korábban kétszer mérkőzött, de három játéknál többet még nem nyert egy játszmában. Miben bízhatott? Nos, abban, hogy neki semmi veszítenivalója, az esélytelen nyugalmával játszhat, a nyomás az ellenfelén van – bár Swiatek ezt már megszokta, és általában nem okoz gondot neki.

A 28 éves Paolini GS-döntője inspiráció lehet sok játékosnak, köztük a magyaroknak is: Gálfi Dalma 2022-ben egy WTA 125-ös versenyen 7:5, 6:0-ra verte, Bondár Anna tavaly januárban győzött ellene Adelaide-ben a selejtezőben (3:6, 7:6, 7:6-ra), de hét éve még Stollár Fanny is jobbnak bizonyult nála Luxemburgban a selejtező első fordulójában (7:5, 6:2).

Jellemző az olasz tenisz erejére, hogy a női döntő mellett a férfi és a női páros fináléban is van itáliai. Paolini a 37 éves Sara Erranival jutott el a diadal kapujába, míg Simone Bolelli és Andrea Vavassori az Australian Open után újabb Grand Slamen mérkőzhet a serlegért – Melbourne-ben kikaptak. Nem sokon múlt, hogy a férfiaknál egyéniben is legyen döntős olasz, de akitől talán a legjobban várták, Jannik Sinner végül elbukott az elődöntőben Carlos Alcaraz ellen.

Ha már az olasz tenisz erejénél járunk, akkor illik megemlíteni, hogy 2010-től három éven át mindig volt döntősük a Roland Garroson a női egyesben. Francesca Schiavone 14 éve 17. kiemeltként hódította meg Párizst – óriási meglepetés volt, az utolsó meccsén a trófeáért Samantha Stosurt verte (6:4, 7:6). Egy évvel később is eljutott a fináléig, de akkor kikapott a kínai Li Nától, míg 2012-ben Sara Errani játszhatott a második szombaton, de Marija Sarapova túl nagy falat volt neki (6:3, 6:2).

Szombat délután 15 órakor kezdődött a női egyes finálé. Az időjárásra nem lehetett panasz, főleg az első hét csapadékos, nyirkos napjai után. A Philippe Chatrier Arénában az idén is egy zenés-táncos produkció vezette fel a döntőt: 52 muzsikus és 10 táncművész (mezítláb a salakon) közös produkciója szűk tíz percen át szórakoztatta a közönséget. Előzetesen meglepetéseket és pirotechnikai elemeket is ígértek, de ezek elmaradtak. A kezdésre lassan megtelt a lelátó, bár sokan még maradtak a 2-es pályánál, mert ott edzett Alexander Zverev. Egy Roland Garros-döntő nem a szereposztás miatt vonzó. A többség hónapokkal korábban megveszi a jegyét anélkül, hogy tudná, kit lát majd, ez presztízs, társadalmi esemény.

GettyImages-2156607307
Fotó: Getty Images

Közel telt házzal indult Iga Swiatek és Jasmine Paolini mérkőzése – azért Nadal és Zverev összecsapásán, a 2. napon többen voltak. A címvédő lengyel kezdett adogatni, és egyből beült a vezetőülésbe. Az olasz semmi jelét nem mutatta a megilletődöttségnek, nem látszott rajta, hogy pályafutása első GS-döntőjében teniszezik. Bátran, agresszívan és pontosan játszott, hozta is az első adogatójátékát, sőt rögtön utána brékelte a sokat hibázó világelsőt (2:1). Sokáig nem örülhetett az előnynek, mert Swiatek semmire nyerte a következő gémet fogadóként, és a 27. percben már neki volt brékelőnye (4:2). Újabb fordulat nem jött, a lengyel 1:2 után mindössze négy pontot vesztett, és 6:2-re hozta a szettet.

Iga Świątek
Iga Świątek
Fotó: Getty Images

Szegény Paolini. Megpróbált mindent, amit tudott, de semmi fegyvere nem volt Swiatek ellen, aki nem kegyelmezett neki. A francia és persze az olasz szurkolók hajtották, biztatták az itáliait, a megnyert pontjai üdvrivalgást váltottak ki, de ez sem segített: 

68 perc alatt befejeződött az egyoldalú küzdelem, a címvédő 6:2, 6:1-re győzött.

Iga Swiatek sorozatban harmadszor, összességében már negyedszer nyerte meg a Suzanne Lenglen-serleget, ami mellé az idén 2 millió 400 ezer euró járt, és már ötszörös Grand Slam-bajnok. Jasmine Paolini hétfőtől top tízes teniszező (7. lesz), és 1 millió 200 ezer euró a jutalma a Roland Garroson nyert hat mérkőzésért. Sőt, neki nem ért véget az idei francia nyílt teniszbajnokság, vasárnap a párosban még a csúcsra juthat.

Roland Garros 2024, női döntő

  • Iga Świątek – Jasmine Paolini 6:2, 6:1

(Borítókép: Getty Images)