Teniszbotrány: a világelső eltiltás nélkül megúszta kétszeri lebukását

2024.08.21. 09:33 Módosítva: 2024.08.21. 09:33
Úgy látszik, a teniszvilágban is érvényes a mondás: a szabályok mindenkire érvényesek, kivéve a gyevi bírót. Jannik Sinner, a világranglista éllovasa márciusban kétszer is megbukott a doppingellenőrzésen, ám eltiltás helyett csak az ő szintjén nevetséges pénzbírsággal és az Indian Wellsben szerzett pontjai elvesztésével sújtották. A teniszvilág forrong, Nick Kyrgiosszal az élen nevetségesnek tartják az ítéletet.

Kevesebb mint 24 órával azok után, hogy Jannik Sinner megnyerte Cincinnatiben az ATP 1000-es szupertornát, a Tenisz Integritásáért Felelős Ügynökség (ITIA) nyilvánosságra hozta, hogy „Sinner nem felelős azért, hogy márciusban két alkalommal is pozitív doppingtesztet adott, és Clostebol nevű anabolikus szteroidot találtak a szervezetében”. A pozitív doppingteszt 2024. március 10-én született az Indian Wells-i tornán, majd nyolc nappal később, immár nem versenyen, ismét megbukott az olasz világelső a doppingellenőrzésen.

Sinner a közösségi oldalán azzal indokolta a pozitív teszteket, hogy 

a masszőrje, Umberto Ferrara a saját kezén keletkezett sebet egy Clostebolt tartalmazó, patikában vény nélkül kapható krémmel kenegette, majd utána kesztyű nélkül megmasszírozta a teniszezőt, és így került be Sinner szervezetébe a doppingszer. A masszőr nem tudta, hogy a készítmény Clostebolt tartalmaz, ahogy Sinnernek sem volt tudomása erről.

Felháborodott teniszezők

Dacára annak, hogy ilyen esetekben eltiltással sújtják a teniszezőt, az ITIA elfogadta Sinner védekezését, és elmaradt az eltiltás, csupán az Indian Wells-i tornán nyert 325 000 dolláros pénzdíját és a 400 ranglistapontot vették el az olasz teniszezőtől, aki jelenleg is vezeti az ATP világranglistáját. 

A Clostebolról tudni kell, hogy alkotóeleme annak az Oral Turinabol nevű erős anabolikus szteroidnak, amit az NDK sportolói szedtek az 1960-as, 70-es és 80-as években az állami doppingprogram keretében.

A teniszvilág felháborodott a Sinnerre kiszabott enyhe ítélet miatt. A szókimondásáról híres Nick Kyrgios így fogalmazott közösségi oldalán:

Nevetséges! Akár véletlen volt, akár szándékos. Ha kétszer lebuksz szteroidhasználattal, kétéves eltiltást kellene kapnod. Hiszen ezzel javult a teljesítményed. Még hogy kézkrém... Hát ez gyönyörű!