Tzenhat hónapos büntetést kapott a legjobb orosz úszónő

2014.05.13. 12:38

Tizenhat hónapos versenyzési eltiltással büntette a FINA a legjobb orosz női úszónak számító Julija Jefimovát, akinek még októberben lett pozitív a doppingtesztje.

A vizsgálatot lezáró döntéstét kedden ismertette honlapján a nemzetközi szövetség. A határozat értelmében Jefimova 2015 március elsejétől indulhat újra versenyen, a jövő év nyarán éppen az oroszországi Kazanyban rendezendő világbajnokságon már ott lehet.

Az Egyesült Államokban készülő, a Dél-kaliforniai Egyetem klubszíneiben edző úszónőt Los Angelesben, versenyen kívül ellenőrizték, s a levett mintát elemző vizsgálat megállapította, hogy a DHEA (dehidroepiandroszteron) nevű hormonnal, az anabolikus szteroidok közé tartozó tiltott szerrel élt. A versenyző arra hivatkozott, hogy tudtán kívül, táplálék-kiegészítővel került szervezetébe az illegális anyag. A 22 éves versenyző nem sokkal azután szolgáltatta a lebukásához vezető mintát, hogy a nyári, barcelonai világbajnokságon két aranyérmet is szerzett.

A FINA-döntés szerint a 2013. október 31. után elért valamennyi eredményét megsemmisítették, így a múlt év végi, dániai rövidpályás Eb-n 200 m mellen felállított 2:14.39 perces világcsúcsát is. Az 50-en és 200-on rövidpályás világbajnok, ötvenes medencében eddig három vb- és három Eb-aranyat nyert Jefimova megtarthatja ugyanakkor a 2012-es londoni olimpián 200 méter mellen szerzett bronzérmét.