Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Risztov és Gyurta is kórházba került a balatonfüredi úszóverseny után

2014.06.23. 11:20

A 10 kilométeres nyílt vízi balatonfüredi Európa-kupa győztese, Gyurta Gergely és ezüstérmese, az olimpiai bajnok Risztov Éva is kórházba került, miután fertőzést kaptak el a vízben.

Mindketten kalici- vagy rotavírustól betegedtek meg, lázas, hányásos és hasmenéses tüneteik voltak, infúziót kaptak, Gyurtát már hazaengedték.

Risztovot heveny gyomor-bélhuruttal a debreceni Kenézy kórházban ápolják. A vasárnap éjszakai ügyeletben vették fel a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet Infektológiai Intézetébe, feltehetően vírusos eredetű heveny gyomor-bélhuruttal. A kórokozó azonosítása jelenleg folyamatban van, amelyet rövid időn belül a járványügyi vizsgálat fog tisztázni. Állapota jelenleg stabil, néhány napon belül elhagyhatja a kórházat.

Nemcsak ők lettek rosszul, hanem szinte valamennyi induló szombaton Balatonfüreden, a Magyar Úszás Napján. Bóka István polgármester közölte: a Veszprém megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerves Kémiai, Toxikológiai és Laboratóriumi osztálya jelenleg vizsgálja az ügyet, és 24-48 órán belül ígért eredményt.

A polgármester hozzátette, más balatoni strandról eddig nem érkezett fertőzésről szóló bejelentés, így lokális jelenségről van szó.

Pedig a vízminőség kiváló volt

„A Veszprém Megyei Kormányhivatal (VMKH) sajnálattal értesült arról, hogy a 2014. június 21-én megrendezett Magyar Úszás Napja rendezvényt követően a résztvevők közül többeknél is hányásos, hasmenéses tünetek jelentkeztek. A bejelentést követően a VMKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve szakemberei vízmintát vettek a verseny helyszínéül szolgáló területről, a VEMKH Élelmiszerlánc-
biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága munkatársai az érintett vendéglátóhelyeken folytattak ellenőrzést.
A hatóságok vizsgálati eredményéről a Veszprém Megyei Kormányhivatal soron kívül ad tájékoztatást a sajtó részére. A Balaton vízminősége Balatonfürednél a rendelkezésre álló legutóbbi hatósági vízminta
(06.17.) vizsgálatok alapján kiváló, fürdésre alkalmas volt."

A Magyar Úszó Szövetség közleményt adott ki.

„Az Európai Úszó Szövetség (LEN) és a sportág honi szabályainak megfelelően az esemény előtt két alkalommal – egy héttel a rajt előtt, illetve a verseny előtti két nappal – megvizsgáltatta a víz minőségét. A Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Kémiai, Toxikológiai és Laboratóriumi Osztálya (korábban ÁNTSZ) által írásban megküldött, mindkét vizsgálati eredmény szerint a víz minősége teljes mértékben alkalmas volt a verseny lebonyolítására.”

A vírusok vagy a tömeges halpusztulással, vagy a nem megfelelően tisztított szennyvízzel kerülhettek a vízbe.