Risztov és Gyurta is kórházba került a balatonfüredi úszóverseny után

2014.06.23. 11:20

A 10 kilométeres nyílt vízi balatonfüredi Európa-kupa győztese, Gyurta Gergely és ezüstérmese, az olimpiai bajnok Risztov Éva is kórházba került, miután fertőzést kaptak el a vízben.

Mindketten kalici- vagy rotavírustól betegedtek meg, lázas, hányásos és hasmenéses tüneteik voltak, infúziót kaptak, Gyurtát már hazaengedték.

Risztovot heveny gyomor-bélhuruttal a debreceni Kenézy kórházban ápolják. A vasárnap éjszakai ügyeletben vették fel a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet Infektológiai Intézetébe, feltehetően vírusos eredetű heveny gyomor-bélhuruttal. A kórokozó azonosítása jelenleg folyamatban van, amelyet rövid időn belül a járványügyi vizsgálat fog tisztázni. Állapota jelenleg stabil, néhány napon belül elhagyhatja a kórházat.

Nemcsak ők lettek rosszul, hanem szinte valamennyi induló szombaton Balatonfüreden, a Magyar Úszás Napján. Bóka István polgármester közölte: a Veszprém megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerves Kémiai, Toxikológiai és Laboratóriumi osztálya jelenleg vizsgálja az ügyet, és 24-48 órán belül ígért eredményt.

A polgármester hozzátette, más balatoni strandról eddig nem érkezett fertőzésről szóló bejelentés, így lokális jelenségről van szó.

Pedig a vízminőség kiváló volt

„A Veszprém Megyei Kormányhivatal (VMKH) sajnálattal értesült arról, hogy a 2014. június 21-én megrendezett Magyar Úszás Napja rendezvényt követően a résztvevők közül többeknél is hányásos, hasmenéses tünetek jelentkeztek. A bejelentést követően a VMKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve szakemberei vízmintát vettek a verseny helyszínéül szolgáló területről, a VEMKH Élelmiszerlánc-
biztonsági és Állategészségügyi Igazgatósága munkatársai az érintett vendéglátóhelyeken folytattak ellenőrzést.
A hatóságok vizsgálati eredményéről a Veszprém Megyei Kormányhivatal soron kívül ad tájékoztatást a sajtó részére. A Balaton vízminősége Balatonfürednél a rendelkezésre álló legutóbbi hatósági vízminta
(06.17.) vizsgálatok alapján kiváló, fürdésre alkalmas volt."

A Magyar Úszó Szövetség közleményt adott ki.

„Az Európai Úszó Szövetség (LEN) és a sportág honi szabályainak megfelelően az esemény előtt két alkalommal – egy héttel a rajt előtt, illetve a verseny előtti két nappal – megvizsgáltatta a víz minőségét. A Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Kémiai, Toxikológiai és Laboratóriumi Osztálya (korábban ÁNTSZ) által írásban megküldött, mindkét vizsgálati eredmény szerint a víz minősége teljes mértékben alkalmas volt a verseny lebonyolítására.”

A vírusok vagy a tömeges halpusztulással, vagy a nem megfelelően tisztított szennyvízzel kerülhettek a vízbe.