Cseh: Rosszul érint ez az ezüst most

2014.08.23. 16:51

Három ezüstérmet szereztek a magyarok a berlini úszó Európa-bajnokság szombati versenynapján.

Kapás Boglárka 1500 gyorson, ami nem olimpiai szám, féltáv után már átvette a második pozíciót, és nem is adta ki a kezéből.

"Nagyon boldog vagyok, hogy ismét sikerült érmet szereznem, függetlenül attól, hogy fél másodperccel elmaradtam az országos csúcsomtól" - mondta a 16:03,04-et elérő úszó.

Cseh László nem rajtolt túl jól a 100 pillangón, ötvennél még az utolsó volt, de a második ötvenen remekül jött fel, és lett második 51,89-es idővel.

"Rosszul érint ez az érem, mert a második ötvennel elégedett vagyok ugyan, de fél másodperccel kikapni százon, az nagyon sok" - utalt arra, hogy a győztes Czerniak ennyivel volt előtte.

A második ötvenen egyébként egy századdal maradt el Cseh a győztestől, de a rajtnál is kapott néhány századot, az első ötvenen pedig a már említett majdnem fél másodpercet.

"Év közben többet kellene gyakorolni ezt az úszást. És ha év közben ilyen időre lennék képes, akkor nem lenne ekkora a különbség, akkor nyerhetnék. Be kell ezt jól lőni, ez is egy nagyon jó tapasztalat volt. Nem úsztam görcsösen szerencsére, de hát kevés volt."

A kérdésre, hogy a szerencsével való viszonya mintha megváltozott volna ezen az Európa-bajnokságon, csak annyit mondott: "ha fejben javulok, akkor ez az eredmény. Emellett jól éreztem, hogy bele kell-e tennem még egy tempót, vagy sem."

Cseh a tavalyi világbajnokságon is hasonló hajrával jött be másodiknak. A vegyesváltóban ellenben mégsem pillangón, hanem háton fog úszni, mert a csapat érdekei ezt kívánják. "Én pedig a csapatért mindenre képes vagyok."

Hosszú Katinka 200 gyorson nyerte önmaga ötödik érmét, az olasz Pellegrini mögött lett második. 68 század volt közöttük. A holland Heemskerk megszorította Hosszút, de nem volt esélye, hogy megelőzze.

A Vasas versenyzője első döntőjét úszta ebben a számban, és jó szereplése sejthető volt, miután a váltóban a hatodik helyről a harmadikra jött fel.

200 háton Balog Gábor bronzérmet nyert, öt századdal előzte meg Bernek Pétert, aki iszonyú csalódásként élte át ezt a helyezést, sokkal jobbra számított, hiszen a második idővel került be a nyolc közé.

"Végre egy érem a felnőttek között, hihetetlenül boldog vagyok! Tudtam, hogy nem szabad őrültként nekimenni, mert annak csúnya vége lesz. Azt láttam, hogy Diener csapkod mellettem az egyesen, igyekeztem vele menni, illetve az utolsó fordulónál azt is láttam, hogy Peti előtt vagyok. Az utolsó tíz méteren azt hittem, leszakadnak a lábaim, annyira fájtak, de beleadtam mindent, és most hihetetlenül jól érzem magam."