Hargitay elárulta Széchy Tamás nagy titkát

2014.09.13. 23:18

Valamennyi generáció képviselője tisztelgett Széchy Tamás emléke előtt:  az  első  tanítványok,    akik  nagyszerű   eredményeket  hoztak  Hargitay András  és  Verrasztó  Zoltán ,  illetve  az  utolsó,  aki  olimpiai  aranyérmet  nyert  a  keze  alatt, Czene  Attila. A  megemékezésen részt vett az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi  Krisztina is.Több  olyan  fiatal  úszó  szintén  elhelyezett  egy-egy virágot, Gyurta Dániel és a Verrasztó-testvérek, Dávid és Evelyn is.

Mindannyiuk nevében Hargitay András mondott szívhez szóló beszédet, melynek végén elérzékenyült.

Széchy öt olimpiai bajnokot nevelt fel, az amerikaiak egyik legeredményesebb edzője, a magyar származású Jon Urbanchek szerint az amerikai úszás sem tartana most ott, ha nincsenek a magyar edző módszerei, amiket másolni és adoptálni próbáltak.

Sokat gondolkoztam rajta, mi az, amit a legjobban tudott. Ez valószínűleg nem más, mint hogy meglátott bennünk valamit. Olyan dolgokat, amiről mi magunk sem tudtunk, és a szüleink sem” - mondta beszédében Hargitay.

Kifejtette azt is, hogy a szigorúsága miatt senki sem akart a csoportjába tartozni eleinte, később viszont mindenki hálás volt, hogy a közelében lehetett.

És akkor a nagy titok: „Persze megtámadták, hogy agyonúszat bennünket, a szülők lázadoztak – ő azonban megnevelte őket is. Hiszen legyünk őszinték: mindannyiunk szüleivel kiváló kapcsolata volt. Elhitette velük, hogy sokkal jobban ért hozzánk, még náluk is. És ez egyébként így is volt. Még az olyan kétkedőt is meg tudta győzni, mint az én anyukám.”

„Ahhoz, hogy egy szülő elfogadja, milyen hihetetlen munkát végeztet velünk,voltaképpen át kellett adnia a gyerekét az edzőnek” - állapította meg Hargitay.

Nekünk pedig át kellett adnunk magunkat neki, teljes egészében. Hogy meg tudja követelni tőlünk mindazt, amiről mi magunk sem hittük, hogy képesek vagyunk megcsinálni. Ezért fordulhatott elő nem egyszer, hogy tétversenyen, világbajnokságon, Európa-bajnokságon – olimpián mondjuk nem, de a többi nagyobb versenyen igen – az utolsó métereken már hátat fordított a medencének, hiszen tudta, hogy annak a rengeteg munkának, a belénk vetett hitnek lesz eredménye.”