Hargitay András lett az úszók utánpótlás-kapitánya

2014.10.22. 13:58

Hargitay András lett az úszók utánpótlás-kapitánya - kinevezését egyhangú szavazással hagyták jóvá a Magyar Úszó Szövetség szerdai elnökségi ülésén.

A Széchy-tanítványok első generációjának legeredményesebb versenyzője, a világ- és Európa-bajnok Hargitay - aki a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján felnőttkapitányként már dolgozott - az elmúlt időszakban patrónusként felügyelte a Jövő bajnokai programot, és - áll a MÚSZ beszámolójában - végül igent mondott a szövetség felkérésére, hogy töltse be a Törös Károly Kecskemétre szerződése után megüresedett posztot.

"Először is nagyon nagy öröm számomra, hogy Kiss Lászlóval dolgozhatok együtt" - jelentette ki a felnőttválogatott szakvezetőjével folytatandó együttműködésről Hargitay András, miután átvette megbízó levelét Gyárfás Tamástól, a MÚSZ elnökétől, majd leszögezte, hogy teljesen megváltozott körülmények között kell érvényesíteni a sportág érdekeit.

"Anno mi egy évben egy versenyre készültünk, a többi a felkészülést szolgálta - ez ma már nem így van. Korábban az anyagi feltételeket az állam biztosította, ma már hatalmas, kívülről érkező összegek mozognak a sportágban, amelyek új kihívásokat jelentenek, nekünk pedig ezekre válaszokat kell adnunk" - fogalmazott a MÚSZ közleménye szerint.

Az új utánpótlás-kapitány úgy véli: azon az alapon kell elindulni, amit Széchy Tamás lefektetett:

"De már nem lehet pontosan ugyanazt csinálni, amit akkor, különben lemaradunk. Azt ugyanakkor elmondhatom: már látjuk a jövő reménységeit mind a versenyzők, mind az edzők között, azaz a mostani építkezésnek bizonyosan meglesz az eredménye."

Az elnökség az ülésen úgy döntött, visszatér a régi, húsz évvel ezelőtti gyakorlathoz, és a felnőtt országos bajnokságok időrendjét az adott év fő világversenyéhez igazítja. Mindez azt jelenti, hogy a jövő nyári, Győrben rendezendő ob ugyanúgy nyolcnapos lesz, mint a kazanyi világbajnokság, és a programját is másolni fogja, 2015-től pedig a rövidpályás magyar bajnokság is öt napig tart majd.

"Meggyőződésünk, hogy az országos bajnokságokon a versenyzőink így készülhetnek fel a legjobban az év legfontosabb eseményére - indokolta az elhatározást Gyárfás Tamás. - A kormányzat sportágfejlesztési programjának, valamint a szövetség eredményes tevékenységének köszönhetően immár olyan biztos anyagi háttér áll az egyesületek mögött, hogy számukra immár nem jelenthet gondot a részvétel a hosszabb viadalokon."