Árpád
-2 °C
3 °C

Hegyeket tudna elhordani edzőváltása óta

2014.12.05. 21:58

A magyar úszás történetének egyik legszebb napja volt a csütörtöki, amikor a rövid pályás világbajnokságon egy óra alatt négy aranyat nyertek a versenyzők.

Hosszú Katinka két világcsúccsal szerezte meg második és harmadik aranyát, 200 háton és 100 vegyesen lett a legjobb.

Nagyon boldog vagyok, ma tényleg minden összejött, amit szerettem volna. Tudom, sokan gondolták az első nap után, hogy valami gond van - pedig nem volt. Éreztem, hogy megy az úszás, csupán annyi történt: Belmonte kiváló formában van - amit én sejtettem -, és abban a két számban legyőzött.”

Az első versenynapon, szerdán 200 pillangón és 400 vegyesen a spanyol jobban bírta a hajrát, Hosszú pedig ugyan egyéni legjobbjait úszta, meg kellett elégednie a második hellyel.

Az a jó, hogy sikerült túltennem magam az aprócska csalódáson, és a második napon a száz hát megnyerése teljesen helyretette a lelkem. Ezek után már egyértelmű volt, hogy a mai nap jól fog sikerülni, természetesen abban is bíztam, hogy sikerül világcsúcsokat döntenem mindkét távon. És most nagyon élvezem a versenyzést, ennél pedig nincs jobb érzés a világon” - összegzett Hosszú.

Gyurta 200 mellen megőrizte négy éve tartó verelenségét, taktikusan, az erejét tökéletesen beosztva tartotta maga mögött az üldözőjét, a német Kochot. Gyurta jövőre már teljes erőbedobással készül.

A nap meglepetésgyőzelme Bernek Péteré volt, aki edzőt váltott, ezzel együtt a 200 hátról 400 gyorsra fókuszált: remekül.

Pontosan úgy alakult a verseny, ahogy elterveztem, a harmadik százat nagyon megnyomtam, azon verhetetlennek érzem magam, utána már csak az volt a fontos, hogy a lendület kitartson a végéig” - mondta.

Fél másodpercről két és fél másodpercre növelte az előnyét, a nagy riválisok ekkor teljesen leszakadtak, végül két testhosszt vert az ellenfelekre.

Teljesen kiúsztam magam, de nem érzem a fáradtságot. A váltás óta teljesen kicseréltek, úgy érzem, hegyeket tudnék elhordani" – jelentette ki.

Ebben a sikerben ugyanúgy benne van Turi György munkája, hiszen az év nagyobb részében még nála készültem, mint Nagy Petié a BVSC-ben. Mindkettejüknek nagyon hálás vagyok. Berlinben, amikor a dobogóról is lemaradtam 200 háton, sírtam, padlón voltam – viszont annak úgy kellett történnie, hogy végül meghozzam a döntést a váltásról. Ahhoz, hogy ez így sikerüljön, kellett a környezetváltás” - érzékeltette.

A berlini Eb-n elnézést kért mindenkitől, szégyellte magát, amiért negyedik lett 200 háton.

Hozzátette: szeptemberben még maga sem gondolta, hogy decemberben már világbajnok lesz 400 gyorson. A többiek eddig nyilván nem vették komolyan, még az előfutam után sem.

Jó lett volna Rióig titkolni, mire vagyok képes, de persze nem bánom, hogy így alakult” - foglalta össze.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?