Cseh László úszó elhagyja klubját és edzőjét

2014.12.12. 07:59

Elhagyja nevelőegyesületét, a Kőbánya SC-t az olimpiai ezüst- és bronzérmes, világbajnok, 12-szeres Eb-első úszó, Cseh László - írja az MTI a Népszabadságra hivatkozva.

A X. kerületi klubban a Csehvel tizenhét éve együtt dolgozó mesteredző, Turi György viszont elmondta, derült égből villámcsapásként érte versenyzője bejelentése, hiszen a rövid pályás vb előtt Cseh a közös folytatást tervezte.

Turi a lapnak elmondta, a sportoló múlt hét pénteken határozta el a váltást, a 29 éves Cseh azt mondta, Rióban olimpiai bajnok akar lenni, és ha nem sikerülne ott győznie, nem bocsátaná meg magának, hogy meg sem próbál más keze alatt, másképpen tréningezni, mint eddig.

Turitól a berlini Európa-bajnokság után eljött Bernek Péter és Kozma Dominik is. Az Eb-n negyedik Bernek - a helyezése után sírva fakadt és mindenkitől elnézést kért - váltása jól sikerült, mert BVSC-s Nagy Péter irányításával a rövid pályás vb-n aranyat nyert 400 gyorson, ami nem a fő száma.

A Telekom Sporthír Szolgálat úgy tudja, Cseh maradna a Kőbánya versenyzője, de Turinak és a Kőér utcai uszodának mindenképpen búcsút mond, távozása nem köthető össze versenyzőtársai átigazolásával.

„Nem haraggal és nem is elégedetlenül lépek ki abból a környezetből, amely gyerekkorom óta egészen mostanáig az életem meghatározó része volt és ezért a szívemhez is nőtt, hanem azért, mert meggyőződésem szerint más uszodára és segítőtársra – azaz levegőváltásra - van szükségem. A váltás gondolata ugyan halványan már korábban is foglalkoztatott, az elhatározás viszont csak néhány nappal ezelőtt született meg bennem."

Cseh Lászlónak az év végén jár le a szerződése az egyesületével, amelynek megújítását nem zárja ki.

„A klubnak hálás vagyok, és úgy gondolom, hogy én is nagyon sokat tettem az egyesületemért. Az ideális megoldás az lenne, ha úgy maradhatnék, hogy közben egy másik uszodában és egy újonnan választott segítőtárssal folytatom az edzésmunkámat. Ha ez nem elfogadható, akkor – de valójában csak akkor – új egyesületet kell keresnem magamnak.”

„A Törökbálinti Sportközpont 25 méteres uszodájára esett a választásom, az edzőm pedig az eddig csak az utánpótlás-neveléssel foglalkozó Plagányi Zsolt lesz. Nincs jelentősége annak, hogy Zsolt eddig nem büszkélkedhetett neves versenyzőkkel, aki egyébként gyermekkúszó koromban már foglalkozott velem. A hangsúly a jó együttműködésen van, és persze, a megújulás remélt erején. Az évek során rengeteg tapasztalat halmozódott fel bennem, amelyek egy részét már meg is osztottam a leendő segítőtársammal. Az ő dolga elsősorban az lesz, hogy az elképzeléseimet sikerrel fordítsa le az úszás nyelvére.”

„A szokványosság egészen biztos, hogy megakadályozott volna a még megvalósulatlan terveimnek a valóra váltásában. Az új környezet egyszersmind új edzésmódszerek kipróbálását is jelenti majd a számomra, és egy esélyt ad arra, hogy Rióból olimpiai bajnokként térhessek haza.” – hangsúlyozta Cseh, aki az idei berlini Európa-bajnokságon aranyérmet nyert a 200 vegyesen.